Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Το success story της ΚΕΑΕΔΗΑ – Από υπερχρεωμένη εταιρία, παράγει πλέον υπεραξία στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως άνθρωπος των αριθμών και της λογιστικής θα μπορούσα να δικαιολογήσω τον τίτλο που δίνουμε στον απολογισμό των τεσσάρων, περίπου, χρόνων διαχείρισης της ΚΕΑΕΔΗΑ – της Ανώνυμης Εταιρίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής – με έξι μόνο νούμερα αντιστοίχησης:
Παραλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου, τον Σεπτέμβριο του 2014, βρήκαμε την ΚΕΑΕΔΗΑ με χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ και ταμείο γύρω στα 16.000 ευρώ.

Μια 4ετία μετά, μετά από τη δική μας συστηματική προσπάθεια, η ΚΕΑΕΔΗΑ έχει μηδενικά χρέη, ταμείο της τάξης των 200.000 ευρώ, συν την αξία της περιουσίας των ακινήτων που τελούν υπό την κατοχή της.
Ως μέλος, όμως, μια δημοτικής αρχής σοβαρής, μεθοδικής και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες του Ηρακλείου, οφείλω να αναλύσω στους συμπολίτες μου πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, πώς αυτό το success story έγινε πραγματικότητα.

Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στο τρίπτυχο: οργάνωση – σχέδιο – εναλλακτική σκέψη. Αυτά είναι, άλλωστε, και τα στοιχεία που έλειπαν, όχι μόνο από την ΚΕΑΕΔΗΑ, αλλά από το σύνολο του Δήμου, στο χρονικό σημείο που παραλάβαμε την διοίκησή του το 2014.
Όπως και στην οικονομική διαχείριση του κεντρικού Δήμου, των Νομικών Προσώπων, έτσι και στην Εταιρία ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα να εφαρμόζουμε το σχέδιο που ήδη είχαμε καταρτίσει:
Οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων.
Καταγραφή κινήσεων εσόδων – εξόδων και εφαρμογή πλάνου ισοσκελισμού με περιστολή των περιττών δαπανών και τόνωση των εσόδων που έμεναν ανεκμετάλλευτα
Υιοθέτηση επιχειρηματικής λογικής επενδύσεων, πέρα από την πεπατημένη, πέρα από την απλή διαχείριση.

Και το κάναμε με συνέπεια, όλοι όσοι περάσαμε από την θέση του προέδρου της Εταιρίας: οι συνάδελφοί μου, δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Φίλανδρος και Μάνος Βαβουράκης, πλέον τώρα εγώ, πάντα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ομάδας της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου.

Επειδή όμως, αυτοί οι όροι ίσως φαντάζουν κοινότυποι θα χρησιμοποιήσω το πιο πρόσφατο παράδειγμα της εφαρμογής της σκέψης μας, της φιλοσοφίας παραγωγής αποτελέσματος, της οικονομικής λογικής της υπεραξίας και της επένδυσης:
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής κάθε χρόνο πραγματοποιεί τέσσερις, τουλάχιστον, μεγάλες εκδηλώσεις που απαιτούν την ενοικίαση εξέδρας, κάτι που, κάθε φορά, κόστιζε μερικές χιλιάδες ευρώ στο δημοτικό ταμείο.
Σκεπτόμενοι λογικά, προχωρήσαμε μέσα από την ΚΕΑΕΔΗΑ στην αγορά μιας δικιάς μας εξέδρας – έπειτα από έρευνα στην διεθνή αγορά, βρίσκοντας την βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής – την οποία ξεκινήσαμε να διαθέτουμε στον Δήμο ακριβώς για αυτές τις εκδηλώσεις.

Ποιο το αποτέλεσμα; Σε μερικά χρόνια το κόστος αγοράς της εξέδρας θα αποσβεστεί με τα χρήματα που ο Δήμος κερδίζει από την ανάγκη ενοικίασης ανάλογου εξοπλισμού σε υψηλές τιμές από τρίτους.
Και δεν σταματήσαμε εκεί. Διαθέτουμε την εξέδρα προς ενοικίαση σε κάθε δήμο ή επιχείρηση της χώρας που θα θελήσει να προτιμήσει τις ανταγωνιστικές τιμές της ΚΕΑΕΔΗΑ (ήδη έχουμε καταγράψει τις πρώτες προσφορές).
Η αγορά της εξέδρας δεν αποτελεί μόνο πηγή εξοικονόμησης χρημάτων για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, αλλά μετατρέπεται σε μια παραγωγική επένδυση που θα αποδώσει κέρδος στην ΚΕΑΔΗΑ. Θα τις επιτρέψει να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα τα οποία θα αποδώσει στους πολίτες με την μορφή ποιοτικών υπηρεσιών:
Τα προγράμματα Απασχόλησης, τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου, τα Καλοκαιρινά Camp για τα παιδιά κ.α.

Τα παραπάνω αποκτούν επιπλέον νόημα εάν υπολογιστεί ότι όλες μας οι ενέργειες έγιναν με κανόνες διαχείρισης που ξεπερνούν τα απαιτούμενα επίπεδα διαφάνειας.
Ενδεικτικά, μολονότι μας δίνεται ως Ανώνυμη Εταιρία η δυνατότητα για απευθείας πρόσληψη προσωπικού, χρησιμοποιήσαμε τις μεθόδους του ΑΣΕΠ για να προσλάβουμε καθηγητές στα προγράμματα Απασχόλησης διασφαλίζοντας ότι θα πάρουμε τους πλέον άξιους.

Όλα αυτά μας οδήγησαν τέσσερα χρόνια μετά στο στόχο που είχαμε θέσει. Ο Δήμος, η ΚΕΑΕΔΗΑ και όλα τα δημοτικά Νομικά Πρόσωπα πατάνε γερά στα πόδια τους, παράγουν έργο, επενδύουν στο μέλλον, στην πόλη, στα παιδιά μας.
Σε αυτούς τους ρυθμούς συνεχίζουμε και την επόμενη ημέρα με στόχο ακόμα περισσότερα και ακόμα καλύτερα για την πόλη και τους πολίτες.

Του Νίκου Μπαρμπούνη
Πρόεδρος ΚΕΑΕΔΗΑ ΑΕ ΟΤΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ