Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Το #metoo δεν έχει χρώματα και κόμματα”, του Παύλου Χρηστίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

To απόστημα έσπασε, το #metoo πρέπει να παραμείνει ένα κίνημα ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο και να προστατευθεί από όλη την κοινωνία…

Από τις αρχές του 2021, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο κύμα καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης και έμφυλης βίας. Με αφορμή τις καταγγελίες της κυρίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και οι δεκάδες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας άφησαν είτε συγκλονισμένο είτε βαθιά απογοητευμένο το πανελλήνιο.

Οι τελευταίες καταγγελίες συγκλονίζουν.

Την ώρα όμως που οι ηγεσίες μιας δημοκρατικής χώρας θα έπρεπε να εξυμνούν το θάρρος όλων των θυμάτων που μίλησαν, βάζοντας έτσι τα θεμέλια μιας κατασκευής που σπάει επιτέλους το απόστημα τη σεξουαλικής κακοποίησης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλοιοποιούν ο καθένας με τον τρόπο του μια τόσο σοβαρή κατάσταση για τα δικά τους μικροκομματικά οφέλη. Συνεχίζουν την στρατηγική της κοκορομαχίας χρησιμοποιώντας αχαρακτήριστες εκφράσεις και πρακτικές, ενώ η κοινωνία συγκλονισμένη και ενεή παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο καθένας εκ των δυο είναι πολιτικά ανεπαρκής για διάφορους λόγους, αλλά και οι δυο μαζί είναι απαράδεκτοι για έναν: γιατί επιλέγουν να κάνουν πολιτική πάνω σε πληγωμένες ψυχές και σε ειδεχθή εγκλήματα, δίχως μάλιστα να προτείνουν λύσεις που θα εξαλείψουν μια για πάντα το πρόβλημα και θα το καταπολεμήσουν από τη ρίζα του.

Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα, να αναδείξουμε τις φωνές τους, να βοηθήσουμε να σπάσει παντού η σιωπή. Να διδαχτούμε από το θάρρος των θυμάτων. Τους προτρέπουμε να θυμούνται πάντοτε πως οι βιαστές δεν έχουν χρώμα και το me-too δεν έχει κόμμα. Πρέπει να σεβαστούμε όσους έδειξαν το θάρρος και μίλησαν και επιτέλους ας σταματήσει η ‘μικροκομματική λάσπη’ και να μην κομματικοποιηθεί το σπουδαίο κίνημα #metoo. Το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και κάνεις δεν πρέπει να το καπηλευθεί και να το χρωματίσει.
Εμείς στο ΚΙΝΑΛ θέλουμε να σταθούμε στην ουσία της υπόθεσης και να χυθεί άπλετο φως παντού και σε κάθε υπόθεση που είναι ακόμα στο σκοτάδι.

Απέναντι σε τόσο σοβαρά φαινόμενα, οι ηγεσίες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τον ανάλογο σεβασμό, πάνω από όλα στα θύματα και τις οικογένειες τους. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλαμβάνουν άμεσα και τις πολιτικές τους ευθύνες. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι οι πολιτικοί να διαμορφώνουν πραγματική πολιτική, προτείνοντας λύσεις που θα τερματίζουν-σταδιακά η αμέσως, τις ρίζες των προβλημάτων. Για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης χρειάζονται ριζικές θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα και στο θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτα από όλα να εντάξουμε άμεσα στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στη συνέχεια , να προχωρήσουμε:

1. Στην επικύρωση της πρώτης παγκόσμιας Σύμβασης κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ στη Γενεύη (Ιούνιος 2019).

2. Στην Ενίσχυση του προστατευτικού πλέγματος της εργατικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση πολιτικών μηδενικής ανοχής στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς στην εργασία

3. Στην Ενίσχυση και επαρκή στελέχωση ελεγκτικών σωμάτων ( π.χ. ΣΕΠΕ) με εκπαίδευση στον χειρισμό ανάλογων περιστατικών αλλά και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Συνηγόρου του Πολίτη.

4. Στην Διεξαγωγή συστηματικών ερευνών από τους αρμόδιους φορείς για τις διαστάσεις του φαινομένου και τήρηση διαχρονικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών. Όπως επισημαίνεται, η Η ΕΛ.ΑΣ. δεν κρατά ειδικό αρχείο τέτοιων υποθέσεων καθώς τα εγκλήματα κατατάσσονται με βάση το έννομο αγαθό που πλήττεται.

5. Στην Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ειδικά στο δημόσιο τομέα, επιβάλλεται η επιμόρφωση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και καθιέρωση πρωτοκόλλων διαχείρισης ανάλογων περιστατικών.

6. Στην Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα για τον ορισμό της παρενόχλησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι πιο ευάλωτες απέναντι στη βία και την παρενόχληση (γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μετανάστες/τριες και εργαζόμενοι/ες με αναπηρία) αλλά και ορισμένοι κλάδοι, όπως αυτός του επισιτισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας και «κανονικοποίησης» των ανωτέρω συμπεριφορών.

7. Στην Δημιουργία χάρτη έμφυλης βίας: Στο πρότυπο του χάρτη με τα περιστατικά βίας της Χρυσής Αυγής να φτιάξουμε μια σελίδα όπου ανώνυμα θα αναρτώνται περιστατικά παρενόχλησης με μικρή περιγραφή τους, ώστε να εξοικειωθούν όλοι με το τι συνιστά παρενόχληση.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, το χρωστάμε στα θύματα και στα παιδιά μας.

 

 

*Ο Παύλος Χρηστίδης είναι Δικηγόρος, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ