Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ παράθυρο ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις να δυναμώσουν”, του Άδωνι Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, παροχή ρευστότητας με χαμηλότοκα – σχεδόν μηδενικού επιτοκίου – δάνεια, εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για ουσιαστική στήριξη στα επενδυτικά σχέδια με γρήγορες εκταμιεύσεις, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που σχεδιάζουμε ως Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες τα επόμενα χρόνια αξιοποιώντας από τη μια, την χρηματοδοτική δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και από την άλλη, τις αυξημένες – λόγω των πολύ καλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας – δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ήδη, έχουμε στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις με μια δέσμη ουσιαστικών μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας για να ανταπεξέλθει στην πανδημική κρίση, που ανήλθε συνολικά στα 42,7 δις ευρώ: από τις μη επιστρεπτέες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προκαταβολές έως τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και από τη στήριξη των θέσεων εργασίας έως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Με την ίδια ζέση εργαζόμαστε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και στη νέα εποχή. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέβαλε και της εγκρίθηκε το πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-27. Προχωρούμε τώρα στην υποβολή και των επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο να εγκριθούν ώστε μέχρι τέλους του 2021 να έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις προγραμμάτων, ειδικά στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που αφορά στις επιχειρήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας προχωρά στο ΕΣΠΑ με τέτοιες ταχύτητες καθώς στο παρελθόν, οι απορροφήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων ξεκινούσαν συνήθως τον τρίτο χρόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε την δυνατότητα να απορροφήσουμε πόρους 24 – 30 μήνες νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν και μάλιστα με εξαιρετικά πιο γρήγορες και πιο απλές διαδικασίες.

Για πρώτη φορά, επίσης, έχουμε μαζί με το ΕΣΠΑ και μια δεύτερη πηγή χρηματοδότησης από την ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, που πρόκειται να εισφέρει στην ελληνική οικονομία πόρους σχεδόν 31 δις ευρώ μέσω επιχορηγήσεων (17,8 δις ευρώ) και δανείων (12,7 δις ευρώ). Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφ’ όσον συνενωθούν ή συνεργαστούν, μπορούν να λάβουν δάνεια με πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό, επιτόκιο. Για τις ίδιες επιχειρήσεις προβλέπουμε και μειωμένο φόρο εισοδήματος κατά 30%, ενώ, γενικότερα, είμαστε σε τροχιά διαρκούς μείωσης των φορολογίας των επιχειρήσεων, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ετοιμάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ενώ η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος γίνεται πράξη και μέσω μεταρρυθμίσεων στον αναπτυξιακό νόμο και το αδειοδοτικό πλαίσιο καθώς και την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.

Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας αναγνωρίζοντας την μεγάλη συμβολή της στη συνολική απασχόληση και τη σημασία της για την εθνική οικονομία. Γι’ αυτό καλούμε τις επιχειρήσεις να αδράξουν την ευκαιρία: να αξιοποιήσουν το ισχυρό πλέγμα κινήτρων για να συγχωνευθούν και να δυναμώσουν.

Όπως και στην πανδημική κρίση, έτσι και κατά τη μετάβαση στη μετά-Covid εποχή θέλουμε να πάμε όλοι μαζί – πάντοτε με γνώμονα τον στόχο που έχουμε θέσει από τον Ιούλιο του 2019: να καταστήσουμε την Ελλάδα ως την πλέον φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρα στον πλανήτη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ