Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

«Το μόνο που θέλεις είναι: Ελλάδα», της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το καλοκαίρι είναι εδώ, με την πανδημία γύρω μας και με την ελπίδα ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η ουσιαστικότερη ελπίδα προκύπτει μετά τους εμβολιασμούς, τα self/rapid tests, ακόμα και τη γνώση που αποκτήθηκε, ως συμμάχους για να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας που ταλάνισε τις ζωές όλου του κόσμου, άλλαξε τα δεδομένα και μετράμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο τουρισμός για την χώρα μας ανέκαθεν ήταν το δυνατό χαρτί, η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» και να φανταστεί κανείς ότι αυτή δούλευε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και συντονισμό. Οι φυσικές ομορφιές της χώρας αρκούσαν για να προσεγγίσουν ένα σημαντικό αριθμό τουριστών. Ο εξωτερικός τουρισμός σημαίνει εισροή συναλλάγματος, μείωση της ανεργίας, βελτίωση του ισοζυγίου και μια σειρά άλλων ευεργετικών επιδράσεων στην οικονομία της χώρας. Ο εσωτερικός βέβαια τουρισμός δεν υποτιμάται. Είδαμε το τριήμερο του Αγίου Πνέυματος πληθώρα καρατήσεων από εσωτερικό τουρισμό που έδωσε τις πρώτες ανάσες και μηνύματα αισιοδοξίας στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο. Έδωσε δείγματα επιστροφής στην κανονικότητα. Παρ’ όλα αυτά ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί μια εσωτερική αναδιανομή του χρήματος, ενώ ο εξωτερικός φέρνει συνάλλαγμα. Το άνοιγμα στον τουρισμό θα πρέπει να ισοδυναμεί με περισσότερη προσοχή και όχι με χαλάρωση. Με μέτρα, με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ελέγχου και παράλληλα τη φροντίδα για τη διαφύλαξη της υγειονομικής ασφάλειας όλων, ώστε να κρατηθούν σταθερά τα επίπεδα της πανδημίας και να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες της χώρας μας, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Η Κυβέρνηση, πέρα του υφιστάμενου καθεστώτος που ισχύει, σύμφωνα με το οποίο κάθε τουρίστας δικαιούται ελεύθερη είσοδο στην Ελλάδα με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ή αρνητικού PCR τεστ, ή πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών, προχώρησε σε δύο σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των τουριστών. Καταρχάς, η είσοδος στην Ελλάδα από ταξιδιώτες θα μπορεί να γίνεται χωρίς περιοριστικά μέτρα, παρά μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Επίσης, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6, όπως ίσχυε έως τώρα. Φυσικά οι παραπάνω τροποποιήσεις αφορούν πολίτες που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα.

Τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα της Ελλάδας είναι θετικά από πολλές χώρες, όπως τη Ρωσία, ακόμη και την Μεγάλη Βρετανία, την πιο «δύσκολη» αγορά λόγω της ινδικής μετάλλαξης, όπου πήγε πίσω και το εσωτερικό άνοιγμα, όχι μόνο το άνοιγμα των συνόρων. Πέρα από τις ενέργειες της Κυβέρνησης, το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική χρονιά εξαρτάται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία η κάθε χώρα. Χωρίς αμφιβολία και η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι δύσκολη, παρότι «All you want is Greece» – σύμφωνα με το φετινό moto της προωθητικής εκστρατείας του Ελληνικού τουρισμού.

 

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πολιτευτής ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ