Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

“Τι σχεδιάζουμε το 2021 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” – Άρθρο του Άδωνι Γεωργιάδη στον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια, περαιτέρω στήριξη ώστε να έχουν την καλύτερη θέση στην αφετηρία της «επόμενης ημέρας».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη από τον ελληνικό λαό με την δέσμευση να δώσει στην ιδιωτική οικονομία χώρο να αναπνεύσει, στηρίζοντας κατά απόλυτη προτεραιότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες – χιλιοειπωμένο μεν, αληθές δε – αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο πανδημική κρίση δεν μετέβαλε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Η παροχή στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν πρωτόγνωρη και αποτελεσματική, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Κινηθήκαμε γρήγορα, αποφασιστικά και συνετά, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας, με μία δέσμη πρωτοβουλιών και μέτρων στήριξης με αιχμή τις επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές, την αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, την επιδότηση τόκων και την παροχή ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την κάλυψη του ενοικίου.

Το ίδιο κάνουμε και τώρα και θα κάνουμε για όσο χρειαστεί καθώς έχουμε ιεραρχήσει ως επείγουσα προτεραιότητα να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Είναι νευραλγικής σημασίας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στην αφετηρία της «επόμενης ημέρας». Διότι είναι βέβαιο ότι η οικονομία δεν θα είναι ίδια μετά την πανδημία, η οποία μάλιστα, ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους όπως το εμπόριο, επιταχύνει δραστικά τον μετασχηματισμό τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή

  • Ενθαρρύνουμε την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέλω με την ευκαιρία αυτή να τις προτρέψω να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «e-λιανικό»για το ηλεκτρονικό εμπόριο που «τρέχει» αυτόν τον καιρό. Μέσω του προγράμματος επιδοτούνται δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις.
  • Εκπονήσαμε νέο Πρόγραμμα Εγγυημένης Χρηματοδότησης Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ώστε πάνω από 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας να ενισχυθούν, με χαμηλότοκα δάνεια 460 εκατ. ευρώ.
  • Αξιοποιούμε πλήρως τόσο τον Αναπτυξιακό Νόμο όσο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
  • Κινητροδοτούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης την αύξηση του μεγέθους τους για επίτευξη οικονομιών κλίμακος και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής.
  • Προσανατολιζόμαστε να προχωρήσουμε σε νέο γύρο μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, σε ειδική ενίσχυση των επιχειρήσεων σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown και σε επιδότηση κάλυψης παγίων δαπανών καθώς και νέα επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων (πρόγραμμα «Γέφυρα 2»).

Κι επειδή εύλογα υπάρχει η αγωνία τι θα γίνει την «επόμενη ημέρα» της κρίσης, θέλω να διαβεβαιώσω τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι όταν έχουμε τον τελικό λογαριασμό, θα δώσουμε – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – τις κατάλληλες απαντήσεις λαμβάνοντας, με διάλογο και συνεννόηση, το κατάλληλο μείγμα μέτρων που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αναμφίβολα, οι αντοχές όλων εξαντλούνται κι έχουμε ακόμη ανηφορικό δρόμο μπροστά μας. Με καλόπιστη συνεννόηση, εποικοδομητική συνεργασία και κοινή προσπάθεια μπορούμε και θα περάσουμε όλοι μαζί τον κάβο.

*Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ