Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Τέλεια Καταιγίδα», της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

Πόλεμος, πανδημία, χιόνια μέσα στον Μάρτιο, ακρίβεια σε προϊόντα και ενέργεια. Κι αναρωτιέσαι τι γίνεται στον πλανήτη; Και τότε περνάει από το μυαλό σου να πεις: «έι γη, μια στάση να κατέβω! Πάω σε άλλον πλανήτη».

Προς το παρόν στον δικό μας πλανήτη πασχίζουμε να δούμε τις ακτίνες φωτός, πέρα από τις ακτίνες μαχητικών και αντιαεροπορικών. Ένας πόλεμος που ίσως στην αρχή υποτιμήθηκε, αλλά τώρα παίρνει διαστάσεις που μας προβληματίζουν. Στις συζητήσεις των αναλυτών άρχισαν να τίθενται ερωτήματα αν υπάρχει κίνδυνος ενός πυρηνικού ή χημικού πολέμου, ενός Γ’ παγκοσμίου πολέμου. Ερωτήματα τρομαχτικά. Απαντήσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα καλούμασταν να δώσουμε στον 21ο αιώνα. Καταστάσεις που ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναβίωνε το ανθρώπινο γένος. Σειρήνες, καταφύγια, ακρωτηριασμοί, πτώματα, ξεσπιτωμένοι, μωρά και ορφανά με μάτια τρομαγμένα. Αντιμέτωπος με την κυνικότητα του πολέμου, μάχεσαι για την πατρίδα, για το δίκαιο που έχεις ενστερνιστεί, τη στιγμή που οι μεγάλοι παίκτες παίζουν ακόμα μία παρτίδα σκάκι, σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που ο φρουρός που θυσιάζεται δεν γνωρίζει.

Τα σύνορα αλλάζουν, οι πληθυσμοί μετακινούνται, οι λαοί φτωχαίνουν και κάποιοι λίγοι πλουτίζουν όπως πάντα. Η Ευρώπη γεμίζει πρόσφυγες, τρομαγμένες ψυχές που ο ήχος από τις σειρήνες δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη τους. Η μία χώρα μετά την άλλη αποφασίζει να περιορίσει τις πωλήσεις τροφίμων, με στόχο να μην πραγματοποιηθούν αδικαιολόγητες αγορές προϊόντων και πρώτων υλών που μέχρι πριν λίγες ημέρες εισάγονταν από την Ουκρανία. Ρωσία και Ουκρανία, «το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης» εξάγουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού και το ήμισυ των προϊόντων ηλίανθου, όπως σπόρους και λάδι. Στην Ελλάδα μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν σε πλαφόν δημοφιλών κωδικών αλεύρων και ηλιέλαιου για αγορές από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Την ίδια στιγμή σε άλλες αλυσίδες δεν είναι διαθέσιμες κάποιες επίσης δημοφιλείς μάρκες στην κατηγορία του ηλιέλαιου. Κινήσεις προληπτικού χαρακτήρα που δείχνουν ότι η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί ήδη στα ύψη κι επιπλέον το τέλος του πολέμου και η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί. Οι Ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις πιέζουν τις Βρυξέλλες για την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα διασφαλίζουν την ασφάλεια εφοδιασμού σε τρόφιμα και ταυτόχρονα θα μειώνουν την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και όπως όλα δείχνουν βαίνουμε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που το μόνο το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι το μέγεθός της. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν παγκοσμίως από πείνα είχε ήδη αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 276 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας, εξαιτίας αυτού που αποκαλεί «τέλεια καταιγίδα» συγκρούσεων, κλιματικής αλλαγής και κορωνοϊού. Κόσμος που πεινάει την εποχή του 5G, της τεχνολογικής επανάστασης, των επενδύσεων, των γιωτ, της αλλαγής σελίδας. Τραγική ειρωνεία!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ