Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελία για ελλειπή λειτουργία των οφθαλμολογικών και λοιπών χειρουργείων στο Αγία Όλγα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανάγκη πλήρους λειτουργίας των οφθαλμολογικών και λοιπών χειρουργείων στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας προτάσσουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη.

Ειδικότερα η ερώτηση έχει θέμα: «Απαράδεκτη η κατάσταση στο «Κωνσταντοπούλειο» της Ν. Ιωνίας. Πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς που χειρουργούν άστεγους. Επιτακτική η ανάγκη πλήρους λειτουργίας οφθαλμολογικών και λοιπών χειρουργείων».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με πρόσφατα εκτενή δημοσιεύματα, στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου “Κωνσταντοπούλειο” στην Ν. Ιωνία, τα χειρουργεία λειτουργούν μόνο τρεις μέρες της εβδομάδας και παραμένουν κλειστά τις υπόλοιπες δύο ενώ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα μπορούσαν να λειτουργούν καθημερινά διότι υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό και δεν απαιτείται αναισθησιολογική κάλυψη». Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ερώτηση ότι δεν απαντάται το αίτημα των εργαζομένων για την παραχώρηση χειρουργικού χρόνου 2 ωρών ανά 15ήμερο για την εκτέλεση της γενικής αναισθησίας, προκειμένου να γίνει δυνατό να εκτελούνται και επεμβάσεις ασκορινοστομίας, οι οποίες απαιτούν αναισθησία.

Οι ερωτώντες βουλευτές προσθέτουν ότι «το αποκορύφωμα δε όλης αυτής της απαράδεκτης αλλά και ενδεικτικής κατάστασης είναι η περίπτωση άστεγου ασθενούς που, λόγω υψηλής πίεσης οφθαλμών, κινδύνευε η ίδια η όρασή του και δεν μπορούσε να χειρουργηθεί γιατί η Επιτροπή Χειρουργείων δεν ενέκρινε την απαραίτητη επέμβαση παραπέμποντας σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη το επείγον και την κρισιμότητα της κατάστασής του. Οι ιατροί, ως όφειλαν κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας, προχώρησαν στην επέμβαση και τον χειρούργησαν ως έκτακτο περιστατικό προκειμένου να τον γλιτώσουν από τύφλωση. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντί να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των ιατρών, τους κατηγορεί για παραβίαση λειτουργίας και οι ίδιοι κινδυνεύουν με παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται:

“1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καθημερινή (5 ημέρες/εβδομάδα) λειτουργία των χειρουργείων στην Οφθαλμολογική Χειρουργική Αίθουσα και να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για λόγους μιας ακατανόητης δήθεν «ισονομίας» με τις λοιπές ειδικότητες;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να δοθούν προσωρινά οι δύο επιπλέον ώρες ανά 15ήμερο για την εκτέλεση της γενικής αναισθησίας προκειμένου να εκτελούνται επεμβάσεις ασκορινοστομίας (κατά της δακρύρροιας) σύμφωνα με το αίτημα των εργαζομένων;

3. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ» με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες (αναισθησιολόγους κ.λ.π) και να παρέχει πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες;

4. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας σε περιστατικά όπως αυτό του άστεγου ασθενή που χειρουργήθηκε ως επείγον περιστατικό με πρωτοβουλία των ιατρών;”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ