Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ: 5 ανοικτά μέτωπα Τσίπρα «σφραγίζουν» την εκλογική μάχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το «παιχνίδι» πάνω του και να επιδιώκει μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ή τώρα ή ποτέ», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα καλυφθεί η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς και η εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Πρώτος στόχος είναι χωρίς αμφιβολία η πρωτιά στις κάλπες, είναι όμως ηλίου φαεινότερο, ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Το άνοιγμα στα μεσαία στρώματα αποτελεί το κλειδί για το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό για να ηττηθεί η Ν.Δ. στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Για τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και για το λόγο αυτό προσπαθούν να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

«Η αποχή πρέπει να περιοριστεί, να μην περάσει το μήνυμα ότι όλοι ίδιοι είναι», έλεγε στον «Χτύπο», στέλεχος της Κουμουνδούρου και υπογράμμιζε την ανάγκη οι πολίτες να μάθουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά εύθραυστη πολιτική συγκυρία, λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πέντε βασικές προτεραιότητες. Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι ότι εάν υλοποιηθούν, τότε θα γίνει και το αποφασιστικό βήμα για προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να γυρίσει σελίδα.

 

Νέα γενιά

Κομβικό στοιχείο στη νέα στρατηγική της Κουμουνδούρου είναι η προσέγγιση της νέας γενιάς ψηφοφόρων, καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως με την ψήφο τους θα αλλάξουν τα εκλογικά δεδομένα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι στις κάλπες του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτη δύναμη στη νέα γενιά, επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη να περιοριστεί η αποχή σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε ήδη τον πρωθυπουργό να μη γίνουν εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς πολλοί από τη νέα γενιά, είτε θα κάνουν διακοπές ήταν θα εργάζονται μακριά από τον τόπο διαμονής και μπορεί να μην ψηφίσουν.

Η στρατηγική προσέγγισης της νέας γενιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι άμεσες μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν από μόνες τους να αλλάξουν τις εκλογικές ισορροπίες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει και διαφημιστική καμπάνια από την Κουμουνδούρου για την προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων που αποτελεί κλειδί για τη νίκη στις εκλογές.

 

Ακρίβεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση με τα πυρά όμως να στρέφονται αποκλειστικά κατά του πρωθυπουργού με τη φράση «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι οι επαφές που έχει με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων αναδεικνύουν το αδιέξοδο που οδηγεί ο πρωθυπουργός τη χώρα και ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δώσει τον τόνο λέγοντας ότι:
-ο πολίτης χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα και
-η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με τους μισθούς, την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό.

 

Σκάνδαλα

Η Κουμουνδούρου έχει «σηκώσει» την υπόθεση Πάτση την οποία χαρακτηρίζει σκάνδαλο και στέλνει το μήνυμα ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε θέματα διαφθοράς.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να χάσει ο πρωθυπουργός το ηθικό πλεονέκτημα με το επιχείρημα ότι «ήξερε και δεν έκανε τίποτα» και να τον αποξενώσει από τους Κεντρώους ψηφοφόρους.

Το αφήγημα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό των «γαλάζιων ακρίδων», με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία, έχουν πέσει σαν τις ακρίδες».

 

Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική έκρηξη του ΠΑΣΟΚ τελείωσε και στο πλαίσιο αυτό, θα εντείνουν την πίεση προκειμένου η Χαριλάου Τρικούπη να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Το προσκλητήριο για συγκυβέρνηση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα είναι ανοικτό και έχει ως στόχο οι δύο πολιτικές δυνάμεις να έρθουν πιο κοντά και πριν και μετά τις εκλογές.

 

Αυτοδιοίκηση

Μεγάλο βάρος θα πέσει και στην αυτοδιοίκηση, καθώς οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 και στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να έρθουν πιο κοντά με τις τοπικές κοινωνίες για να πετύχουν από νωρίς τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Ζητούμενο είναι τα πρόσωπα που θα ηγηθούν με τους επιτελείς του κόμματος να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν τα λάθη που έγιναν το 2019, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς δήμους να πάρει 3%-5%.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ