Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία», της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας στο Χ-τύπο

 

Σήμερα συγκρούονται δύο διακριτές στρατηγικές για το μέλλον της χώρας μας. Η στρατηγική της ΝΔ ευνοεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας,  προωθεί τη φθηνή ελαστική εργασία και έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Μία πολιτική που πλήττει τη ζήτηση και την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, στην ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, σε μία περίοδο που δοκιμάζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η χώρα μας χρειάζεται να αναπτύξει μια παραγωγική και τεχνολογική οικονομία, αξιοποιώντας το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητες και ικανότητες των εργαζομένων. Να επενδύσει στις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει στον βιομηχανικό και αγροδιατροφικό τομέα, να αναβιώσει “παρηκμασμένους” βιομηχανικούς κλάδους και να αποκτήσει προνομιακή θέση στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Η ειδοποιός διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, βασική μας κατεύθυνση είναι η στήριξη και η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, αξιόπιστο και κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη στήριξη των εισοδημάτων, την ενίσχυση της εργασίας και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κατοχύρωση ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους και την απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους εξειδικεύονται σε τρεις ενότητες:

1.Ενίσχυση των εργαζομένων. Αύξηση  του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους. Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς..

2.Κατοχύρωση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ, που νομιμοποίησαν την απλήρωτη εργασία, την εργοδοτική ασυδοσία και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης. Επαναφορά της αιτιολογημένης απόλυσης, κατοχύρωση του οκταώρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατάργηση της υπερεργασίας αυξάνοντας ταυτόχρονα την πέραν του οκταώρου επιπλέον αμοιβή από 20% σε 40%. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για την μερική απασχόληση κατά 20%. Επανίδρυση και επαρκή στελέχωση του ΣΕΠΕ, ώστε να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Σταδιακή μείωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

3.Στήριξη των συνταξιούχων. Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για τους συνταξιούχους.

Στόχος του προγράμματος μας είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση και την ουσιαστική πολιτική αλλαγή!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ