Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Στο Κογκρέσο κράτησαν τους χάρτες για την τουρκική «γαλάζια πατρίδα» – Με κόκκινο οι υπερπτήσεις σε Κάλυμνο και Κάρπαθο – «Αυτά είναι τα F-16 που θέλουν να αναβαθμίσετε» είπαν οι ‘Ελληνες αξιωματούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Κογκρέσο με τις απτές αποδείξεις που έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τις επικίνδυνες τουρκικές υπερπτήσεις σε κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

Η ελληνική αποστολή στις πέντε και πλέον ώρες που έμεινε μέσα στο Καπιτώλιο, «έκανε δουλειά» πέραν της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο πάνω από δέκα φορές καταχειροκρότησαν όρθιοι.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, εκτός της Νάνσι Πελόζι και της Κάμαλα Χάρις (η οποία προεδρεύει και της Γερουσίας) είχαν μία εκτενή συζήτηση με την ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή βρισκόταν σχεδόν σε πλήρη σύνθεση και τα μέλη της είναι δυνατές πολιτικές προσωπικότητες που φτάνουν ακόμα και σε υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στα μέλη της επιτροπής όσο και στις κυρίες Χάρις και Πελόζι. Το σημαντικό είναι ότι εξηγήθηκε με απόλυτα κατανοητό τρόπο τι ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και μάλιστα επισημάνθηκε ότι με κόκκινο χρώμα απεικονίζονταν τα νησιά όπως π.χ. η Κάλυμνος και η Σκόπελος με τις εξαιρετικά επικίνδυνες υπερπτήσεις.

Στο σημείο αυτό, για να γίνει κατανοητό στους Αμερικανούς εξηγήθηκε ότι πρόκειται για αυτό ακριβώς που κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία και κάπου εκεί εξηγήθηκε επίσης ότι με αυτά τα F-16 που ζητά η Τουρκία να αναβαθμιστούν τα χρησιμοποιεί για τέτοιες ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη της επιτροπής αναρωτήθηκαν αν είναι συγκεκριμένα αεροσκάφη και η απάντηση που έλαβαν από την ελληνική πλευρά ήταν πως οι Τούρκοι δεν έχουν άλλο τύπο αεροσκαφών, με αυτά ακριβώς πραγματοποιούν παραβιάσεις, παραβάσεις του FIR και τις υπερπτήσεις.

Για να γίνει και περισσότερο κατανοητός ο τρόπος των προκλήσεων, δόθηκαν στοιχεία για την ημέρα «ρεκόρ» των 40 και πλέον υπερπτήσεων η οποία δεν ήταν άλλη από την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο η πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

Οι χάρτες που είναι αναμφισβήτητο αποδεικτικό υλικό καθώς έχουν επάνω ημερομηνίες και ώρες καταγραφής συμβάντων, ζητήθηκαν να παραμείνουν στην αμερικανική επιτροπή και παραχωρήθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη.

Οι Μενέντεζ και Πελόζι, παραβρέθηκαν και στην δεξίωση που παρέθεσε η ελληνική ομογένεια προς τιμήν του πρωθυπουργού και σε συζητήσεις που είχαν με Έλληνες δημοσιογράφους δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα όσα είπε στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό ότι είναι αναμφισβήτητα μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. «Σπάνια δίνεται τέτοια δυνατότητα σε ξένους ηγέτες να απευθυνθούν στο Κογκρέσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι «ενώ συνήθως εμφανίζονται 5 ή έξι βουλευτές , τώρα εμφανίστηκαν οι περισσότεροι και από τα δύο κόμματα».

Οι βουλευτές ήθελαν να ακούσουν και τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πόλεμο στην Ουκρανία αφού γνώριζαν τις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας και με τις 2 χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ