Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στον αέρα ο ΣΥΡΙΖΑ: “Ρέστα” Κασσελάκη έως τις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό μέλλον του κόμματος.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να σώσει το “καράβι” που βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις και να οδηγήσει το κόμμα σε πιο ήρεμα νερά.

Ασφαλής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βιώνει το τραύμα της διάσπασης, με αποτέλεσμα, οι πάντες να ασχολούνται με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον κ. Κασσελάκη που καλείται να “τρέξει” με πολύ γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να πετύχει την ανασυγκρότηση σε πρώτη φάση και την εκλογική ανάκαμψη στη συνέχεια.

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο , ιδίως από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να διατηρήσει το momentum της νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές, που γεννούσε την ελπίδα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Ακόμη και μετά τις αποχωρήσεις που οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα που θα έδινε πνοή στο νέο ξεκίνημα που θέλει να κάνει.

 

Δείγματα γραφής

Ουδείς βεβαίως αμφισβητεί ότι έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός και ότι βελτίωσε τον πολιτικό του λόγο, αλλά είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις που υπάρχουν για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Στελέχη της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, τονίζουν όμως ότι μετά τις αποχωρήσει το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει ότι ο νέος αρχηγός, μπορεί να δώσει δείγματα γραφής.

 

Ο δύσκολος Φεβρουάριος

Οι πάντες πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στον εξαιρετικά δύσκολο Φεβρουάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη φυσιογνωμία όσο και το αύριο του κόμματος.

Το συνέδριο που θα γίνει προς τα τέλη Φεβρουαρίου θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και τα πρόσωπα που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν.

Το μόνο βέβαιο για την ώρα, είναι η μετατόπιση του κόμματος σε πιο ρεαλιστικές και κεντροαριστερές θέσεις προκειμένου να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο κ. Κασσελάκης θέλει να βάλει μια τελεία στις ακρότητες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα οι απόψεις για τοπικά νομίσματα και υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης που οδήγσουν στον εκλογικό καταποντισμό του καλοκαιριού.

Οι έως τώρα θέσεις που διατυπώνει κυρίως για τη φορολόγηση των επαγγελματιών είναι πιο μετριοπαθείς και έχουν ως στόχο να περάσουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στη μεσαία τάξη.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να αποτυπωθούν και σε κείμενα και το συνέδριο αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να δώσει ο κ. Κασσελάκης το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο εφιάλτης

Στην παρούσα φάση ο μεγάλος εφιάλτης του κ. Κασσελάκη είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι χάνει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κινδυνεύει να απολέσει και την τρίτη από το ΚΚΕ.

Έμπειροι εκλογικοί αναλυτές όπως ο Ανδρέας Δρυμιώτης, δεν αποκλείουν ακόμη και να βρεθεί στα επίπεδα του 6%, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “όπως τον έχουμε γνωρίσει έχει ουσιαστικά τελειώσει”.

 

Το μεγάλο στοίχημα

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες δεν κρύβουν ότι το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο κ. Κασσελάκης θα αναλωθεί σε μια άγονη σύγκρουση με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ή εάν θα προχωρήσει στο άλμα προς το μέλλον.

Η πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή έδειξε ότι συντηρεί την κόντρα, αλλά όπως λένε στελέχη του κόμματος, “αυτό που προέχει είναι να αποδείξει ότι είναι το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.”

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μπορεί πλέον να μην αμφισβητείται από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συμπεριφερθεί και ως ηγέτης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει άμεσα δραστικές πρωτοβουλίες που να καθιστούν σαφές ότι δεν είναι κομήτης και ότι έχει μέλλον στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η συσπείρωση και κυρίως το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις αποτελούν για τον ίδιο μονόδρομο, κάτι που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να ανοίξει το παιχνίδι για να μεγαλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπ’ αυτή την έννοια, ο χρόνος που απομένει έως τον Ιούνιο είναι πολύτιμος και στις ευρωεκλογές θα παίξει τα ρέστα του, καθώς ξέρει ότι ποσοστό χαμηλότερο από αυτό των εθνικών εκλογών θα πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ