Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στοιχήματα Κυριάκου: Το τριπλό πρόσωπο του ανασχηματισμού και τα σενάρια εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Διορθωτικές παρεμβάσεις με στόχο η κυβέρνηση να κάνει μια νέα αρχή, περιείχε ο 2ος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνεχίσει να πορεύεται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Η πρώτη βασική διαπίστωση, ήταν ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παρέμεινε ανέγγιχτος, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει πειραματισμούς σ’ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία.
Στα βασικά υπουργεία δεν έγιναν αλλαγές παρά τη φημολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος που έκανε λόγο για σαρωτικό ανασχηματισμό, εξέλιξη που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης «άδειαζε» κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής θα ήταν σα να αναγνώρισε ότι είναι σωστή η κριτική της αντιπολίτευσης για την πανδημία.
Υπ’ αυτή την έννοια προτίμησε να μην αλλάξει το βασικό κορμό, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι απαιτούνται πρόσωπα με εμπειρία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις που θα ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί η παραμονή στελεχών όπως:

  • ο Χρ. Σταϊκούρας, καθώς η οικονομία βρίσκεται επί ξηρού ακμής,
  • ο Β. Κικίλιας, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο στοίχημα των εμβολιασμών,
  • η Ν. Κεραμέως, όπου το άνοιγμα των σχολείων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση της χώρας σε ασφαλή νερά.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς και για τον Ν. Δένδια και τον Ν. Παναγιωτόπουλο, όπου οι ισορροπίες στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τυχόν ανατροπές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα και η νέα αρχή που ήθελε ο πρωθυπουργός σε πολύ ειδικούς τομείς, δεν θα ήταν ευδιάκριτες.

Βουλευτές και στελέχη επισημαίνουν ότι η στόχευση του Κ. Μητσοτάκη είναι τριπλή και αποτυπώνεται σε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, που είναι τα εξής:

  • Κ. Χατζηδάκης: Η μετάβασή του στο υπουργείο Εργασίας μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται. Οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης και ο κ. Χατηδάκης, θα πρέπει να το φέρει εις πέρας έως το τέλος του χρόνου. Η επιλογή του έχει σχέση με το γεγονός ότι πέρασε με άριστα τις εξετάσεις στη ΔΕΗ, καθώς όταν ανέλαβε ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πρόσωπο με εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ενώ εκτίμησή του είναι ότι εάν σε σύντομο διάστημα λυθεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, δεν θα κινδυνεύσει από την αντεπίθεση που ετοιμάζουν ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μ. Βορίδης: Πρόκειται για άλλη μια επιλογή του πρωθυπουργού που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις. Αποστολή του νέου υπουργού Εσωτερικών είναι να ρίξει τους τόνους με όλα εκείνα τα αυτοδιοικητικά στελέχη (περιφερειάρχες, δημάρχους) που έχουν δυσαρεστηθεί από στρατηγικές επιλογές της Ν.Δ. Το προσόν του κ. Βορίδη είναι ότι απευθύνεται στη «δεξιά» συνείδηση και εκτιμάται ότι μπορεί να ενώσει και να συνθέσει τα κομμάτια της Ν.Δ. σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να αιφνιδιάσει. Ο εκλογικός νόμος ναι μεν μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά είναι σαφές ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση απαιτεί πολιτικό πρόσωπο που να απευθύνεται στην ψυχή της παράταξης.
  • Χρήστος Ταραντίλης: Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος συμβολίζει τη στροφή στη νέα γενιά -έχει γεννηθεί το 1973- και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού σε πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατικό προφίλ. Ο κ. Ταραντίλης έχει βραβευτεί για περισσότερα από δέκα χρόνια ως ο καθηγητής με την υψηλότερη αξιολόγηση, μετά από αξιολογήσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και τώρα καλείται να δώσει σαφές δείγμα των δυνατοτήτων του σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα για την κυβέρνηση όπως αυτός της επικοινωνίας.

Όργιο φημών
Οι αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα, έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια και ερμηνείες και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν ευθέως για έναν ανασχηματισμό που σηματοδοτεί προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του είναι όμως κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας.
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για τρίτο κύμα πανδημίας, η ανοσία του πληθυσμού θέλει το χρόνο της, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Με αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ρισκάρει αναλαμβάνοντας όλο το πολιτικό κόστος της κρίσης του κορονοϊού ή θα θελήσει να αιφνιδιάσει.
Στη δύσκολη εξίσωση των επόμενων μηνών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τουρισμός, καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δύσκολα θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες.
Στο παρασκήνιο η φημολογία οργιάζει ακόμη και για εκλογές μέσα στον Ιούνιο για να «καεί» η απλή αναλογική και στη συνέχεια δεύτερες εκλογές που θα οδηγήσουν σε αυτοδυναμία τη Ν.Δ.
Όλα αυτά βέβαια μπορεί να είναι για την ώρα σενάρια, αλλά από την άλλη είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ