Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Η Περιφέρεια δηλώνει σταθερά αντίθετη στον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Δημοσιεύθηκε

στις


Απάντηση στις κατηγοριες που διατύοωσε ο ευρωβουλευτής, κ. Νίκος Χουντή σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, δόθηκε από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η οποία υπογραμμίζει τα εξής:
“Η Περιφερειάρχης Αττικής έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, δημόσια, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ Γραμματικού. Συγκεκριμένα, στην 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου 2015, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένη» η αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής στη δημιουργία ΧΥΤΑ. Τόνισε μάλιστα ότι «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε». Υπογράμμισε επίσης τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και η ολοκλήρωση του έργου σε σχέση με την ανάγκη ένταξής του σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τα απορρίμματα με σεβασμό στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, έθεσε το καίριο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή των χρημάτων σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης.
Η Περιφερειάρχης Αττικής είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς στις 16 Απριλίου 2015 η Περιφέρεια εκλήθη και παρουσίασε δημόσια στις Βρυξέλλες την πρόοδο των ενεργειών της και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα του Γραμματικού. Ειδικότερα τονίστηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ότι η πολιτική της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις που έκανε η εν λόγω Επιτροπή για το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους. Επιπλέον ενημέρωσε την Επιτροπή Αναφορών για τα συμπληρωματικά έργα που γίνονται με στόχο τη διευθέτηση των ομβρίων και την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομόνωση του χώρου από τα επιφανειακά ύδατα.
Η τεκμηρίωση που υποβλήθηκε, όπως συμπεριελήφθη και σε σχετικό φάκελο, θεωρήθηκε απολύτως ικανοποιητική και ως εκ τούτου η Επιτροπή έδωσε παράταση ενός έτους προκειμένου να παρουσιάσει η Περιφέρεια την περαιτέρω πρόοδο των ενεργειών της.
Ήδη σήμερα προχωρά η έγκριση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού: η σχετική δημόσια διαβούλευση  είναι σε εξέλιξη  όπως και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων στη βάση σχετικού Οδηγού Σύνταξης που εκπονήθηκε και στάλθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ σε όλους τους Δήμους της Αττικής, για την άμεση εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων από μέρους των ΟΤΑ, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση. Όλες οι δράσεις εντάσσονται και ευθυγραμμίζονται με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του νέου ΕΣΔΑ, όπως αυτός δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ