Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Σουλτάνος» σε αδιέξοδο: Ο μεγάλος εκβιασμός& η ασύμμετρή απειλή Ερντογάν στον Έβρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με «πόλεμο» βρίσκεται η Ελλάδα, που βλέπει τον Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάζει χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους μετανάστες για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Οι εκβιασμοί του «σουλτάνου» μετά το στραπάτσο που δέχεται στη Συρία δεν έχουν προηγούμενο και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει ταυτόχρονα σε ένα διπλό παιχνίδι σκάκι, όπου η μεγάλη παρτίδα είναι στη Συρία και η μικρότερη στην Ελλάδα.

Στο Συριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς:

  • τα στρατεύματα του Άσαντ προελαύνουν
  • ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν τον εγκαταλείπει και η Ευρώπη δεν δείχνει διάθεση να του κάνει τα χατίρια
  • οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες του δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Από τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι έμπλεξε άσχημα στην Ιντλίμπ και δεν έχει συμμάχους να τον στηρίξουν, αποφάσισε να χτυπήσει με το υπερόπλο που διαθέτει και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό.
Ουδείς άλλωστε πρέπει να παραγνωρίζει ότι στην Τουρκία βρίσκονται περισσότεροι από 3 εκ. μετανάστες πρόσφυγες, τους οποίους ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως όχημα για να πετύχει τους στόχους του.

Έσπασε ο τσαμπουκάς
Ο εφιάλτης που βιώνει στο μέτωπο της Συρίας, τον υποχρέωσαν να κάνει εξαγωγή του προβλήματος που αντιμετωπίζει και άρχισε τις πιέσεις προς την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσω του μεταναστευτικού.
Ο υβριδικός πόλεμος που εξαπέλυσε αυτή τη φορά ο Σουλτάνος, είχε ως κύρια στόχευση τον Έβρο, όπου σε επικοινωνιακό επίπεδο θα μπορούσε να περάσει το μήνυμα μιας Ευρώπης χωρίς ανθρωπισμό. Τα σχέδιά του όμως κατέρρευσαν, καθώς ο τσαμπουκάς του συνάντησε την σθεναρή αντίσταση της Αθήνας, η οποία κατέστησε σαφές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η παρουσία στον Έβρο κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι συνόδευσαν τον Κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε το δεύτερο ηχηρό ράπισμα στον κ. Ερντογάν που δείχνει να ηττάται και στη μικρή παρτίδα σκάκι.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι:

  • Άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία λειτουργεί ως επίσημος διακινητής μεταναστών και προσφύγων.
  • Οι απειλές Ερντογάν δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί, ούτε από την ΕΕ ούτε από την Ελλάδα.

Νέα Ειδομένη
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε ένα γερό… μάθημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θεωρούν όμως δεδομένο ότι είναι απρόβλεπτος παίχτης και δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας «Ειδομένης» από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, για να αναγκάσει την ελληνική πλευρά σε υποχώρηση.

Ασφυξία στα νησιά
Επίσης, είναι ανοικτό να ενταθεί ο «πόλεμος» από τη θάλασσα, μέσω των γνωστών διακινητών  μεταναστών, προκειμένου να προκαλέσει ασφυξία στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν τα κυκλώματα των Τούρκων δουλεμπόρων θα πιάσουν δουλειά, όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα και κυρίως το 2015.

Όλα για όλα
Στο ερώτημα ποια είναι η πραγματική επιδίωξη του Τ. Ερντογάν, ουδείς είναι σε θέση να δώσει σαφή απάντηση από τη στιγμή που δεν υπάρχουν γι’ αυτόν «κόκκινες» γραμμές.
Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει το τελευταίο του χαρτί, που είναι αυτό του «μεγάλου εκβιασμού» προς όλους, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να τα χάσει όλα. Ο «Σουλτάνος» εκβιάζει με στόχο να κατοχυρώσει στη βορειοδυτική Συρία προκεχωρημένες ζώνες τουρκικού ελέγχου, κάτι που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι απίθανο. Θα ήθελε τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών στη Συρία και με τον τρόπο αυτό να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Δείχνει να χάνει και αυτό το στοίχημα και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να στραφούν εναντίον του οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της Τουρκίας, καθώς η οικονομία της χώρα του και η λίρα είναι σε οριακό σημείο.

Ορδές
Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί μέσω Έβρου να εκβιάσει ανοικτά τους Ευρωπαίους τους οποίος απειλεί με ορδές μεταναστών εάν δεν τον στηρίξουν στον πόλεμο με τη Συρία. Αυτή τη φορά όμως είναι μόνος του καθώς με εξαίρεση την Α. Μέρκελ που τηρεί στάση ουδετερότητας, όλοι του γυρίζουν την πλάτη και ουδείς έχει την πρόθεση να κάνει αποδεκτές τις απειλές του.

Τουρκολιβυικό μνημόνιο
Ο Ερντογάν επιχειρεί να εκβιάσει την Ελλάδα μέσω των μεταναστευτικών ροών, για να την υποχρεώσει να κάνει πίσω στο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων και να αποδεχτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Έως τώρα δείχνει να αποτυγχάνει παταγωδώς, καθώς το μόνο που πέτυχε ήταν να συσπειρώσει την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει αντιληφθεί ότι τυχόν υποχώρηση της χώρας θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.
Το χειρότερο για τον Ερντογάν είναι ότι ο στρατάρχης Χάφταρ στη Λιβύη προελαύνει και το πιθανότερο είναι ότι ο σύμμαχός του Σάρατζ θα ηττηθεί και έτσι δεν θα έχει κανένα έρεισμα συνολικά στην Α. Μεσόγειο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ