Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σε κρίσιμη καμπή: «Κόκκινες» γραμμές Φώφης απέναντι σε Κυριάκο και Αλέξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις νέες κόκκινες γραμμές απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα επιχειρεί να στήσει η Φ. Γεννηματά, για να γίνει το ΚΙΝ.ΑΛ. ελκυστικός πολιτικός προορισμός.

Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά ανησυχούν την ηγεσία της Χ. Τρικούπη και δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν, ότι εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην κρίσιμη Συνδιάσκεψη του Φθινοπώρου.
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει φροντίσει από νωρίς να δώσει το νέο ιδεολογικό στίγμα του κόμματός της.
Βουλευτές και στελέχη υπογραμμίζουν ότι η περίοδος της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία στο ΚΙΝ.ΑΛ. να βγει μπροστά με προτάσεις, οι οποίες είχαν απήχηση στην κοινωνία.
Από την άλλη όμως, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι υπάρχει διστακτικότητα στις τάξεις των κεντροαριστερών ψηφοφόρων για να προσεγγίσουν και να ταυτιστούν με το ΚΙΝ.ΑΛ.
Η κ. Γεννηματά δείχνει να έχει αντιληφθεί τις λάθος στρατηγικές επιλογές του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να κατευθυνθούν είτε προς τη Ν.Δ. είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς από την αμφίπλευρή διεύρυνση περάσαμε στις αμφίπλευρες απώλειες», έλεγε στον «Χτύπο» στέλεχος της Χ. Τρικούπη και δήλωνε αισιόδοξος ότι η νέα στρατηγική θα αποδώσει καρπούς.
Εξηγούσε ότι αυτή η διαδικασία μετεξέλιξης δεν είναι κατοστάρι αλλά μαραθώνιος και έκανε λόγο για προγραμματική αντεπίθεση, με ορίζοντα τη Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ, είναι ορατά και δείχνουν το νέο της «οπλοστάσιο» και απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και απέναντι στον Α. Τσίπρα.

Η φρασεολογία που χρησιμοποιεί η κ. Γεννηματά για «Νέα Αλλαγή» και «Προοδευτικό Συμβόλαιο για τη χώρα», έχει τριπλή στόχευση:

  1. Να απαντήσει στο άνοιγμα που επιχειρεί ο πρωθυπουργός στο Κέντρο, αποδίδοντας στην κυβέρνηση τα χαρακτηριστικά ενός «συντηρητικού πόλου».
  2. Να φρενάρει την κεντρώα στροφή που επιχειρεί ο Α. Τσίπρας την οποία ανέδειξε ο «Χτύπος» την προηγούμενη εβδομάδα.
  3. Να ξανασυστήσει το ΚΙΝ.ΑΛ. ως έναν αυθεντικό εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς που με τις προτάσεις που καταθέτει δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Αφετηρία αντεπίθεσης
Στελέχη της Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το νέο ιδεολογικό στίγμα του ΚΙΝΑΛ έγινε ξεκάθαρο με τις προτάσεις που κατέθεσε και σημειώνουν ότι θα είναι η αφετηρία της νέας αντεπίθεσης.
Εξηγούν επίσης ότι στο διάστημα έως το τέλος Ιουλίου, αλλά και από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα επικοινωνηθούν οι προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. για να μην αναβιώσουν τα μνημόνια με όχημα την πανδημία.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ενταθούν οι συζητήσεις για την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον και την ενέργεια, αλλά και για τη δημόσια υγεία, όπως αυτή που έγινε στα μέσα της εβδομάδας.

Επαναπροσέγγιση
Στρατηγική επιλογή της ηγεσίας της Χ. Τρικούπη είναι η επαναπροσέγγιση με στελέχη που είναι ανενεργά και νιώθουν πολιτικά άστεγα, καθώς δεν μπορούν να βρουν χώρο, ούτε στη Ν.Δ. ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, λόγω της διαφοράς αντιλήψεων που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως τα δεδομένα είναι διαφορετικά και υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων.
Συνομιλητές της κ. Γεννηματά λένε ότι η ενεργοποίηση στελεχών που για διάφορους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί:
• Θα ενισχύσουν την προσπάθεια διεύρυνσης.
• Θα κάνουν πιο δυνατή τη φωνή του ΚΙΝ.ΑΛ. στην κοινωνία.

Δημοφιλία
Τα στελέχη της Χ. Τρικούπη πιστεύουν στην ανατροπή παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει η κ. Γεννηματά.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis , η κ Γεννηματά ήταν δεύτερη σε δημοφιλία από τους πολιτικούς αρχηγούς- ξεπερνώντας τον Α. Τσίπρα-, με 40% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές.
Το γεγονός αυτό κάνει βουλευτές και στελέχη να χαρακτηρίζουν «δυνατό χαρτί» του ΚΙΝΑΛ την κ. Γεννηματά και να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι σύντομα θα υπάρξει και εκλογική ανάκαμψη.

Ορόσημο
Η υψηλή δημοφιλία και η σαφής μετατόπιση προς τα αριστερά της κ. Γεννηματά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Υπ’ αυτή την έννοια η Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου θεωρείται ορόσημο για τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη, τα… σπαθιά μπορεί να ξαναβγούν από τα θηκάρια.
Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που έδειξε το ΚΙΝ.ΑΛ. με τις προτάσεις που κατέθεσε για την πανδημία μπορεί να αποδειχτούν γράμμα κενό περιεχομένου στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Στην πολιτική άλλωστε, άλλο η συμπάθεια και άλλο η ψήφος και αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά στο ΚΙΝΑΛ και στην προσπάθεια που κάνουν για εκλογική ανάκαμψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ