Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ρεπορτάζ: Οι δήμοι πετάνε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την ενίσχυση τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον Χ-Τύπο μίλησαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Δήμων των Βορείων Προαστίων τονίζοντας την ανάγκη για γενναία οικονομική ενίσχυση προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων που χρειάστηκε να λάβουν όλο αυτό το διάστημα.

Στο διάστημα της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα οι δήμοι αδιαμφισβήτητα βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή και αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα, στη κατά γενική ομολογία, θετική πορεία της χώρας απέναντι στον φονικό ιό. Η μάχη αυτή κερδήθηκε όμως πλέον έχει ξεκινήσει μία νέα, αυτή που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις οικονομικές συνέπειες που άφησε στο πέρασμα του ο κορωνοϊός.

Οικονομική αιμορραγία των δήμων το διάστημα της καραντίνας

Οι δήμοι το διάστημα της καραντίνας μέτρησαν σημαντικές οικονομικές απώλειες, τα έσοδα τους βούλιαξαν και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Οι προϋπολογισμοί νομοτελειακά θα παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες», ενώ ανάλογα και με την πρότερη οικονομική τους κατάσταση πιθανόν κάποιοι εξ αυτών να φτάσουν σε οριακό σημείο. Ταυτοχρόνως τα όποια «μαξιλαράκια» ασφαλείας υπήρχαν προ κορωνοϊού στα ταμεία τους έχουν εξανεμιστεί και πλέον στρέφονται προς την κυβέρνηση για να διασφαλίσουν την οικονομική ευημερία τους, περιμένοντας πλέον να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.

Τ. Θεοδωρικάκος: «Η κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη να καλύψει πλήρως τους δήμους»

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει πλήρως τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν στους Δήμους λόγω μείωσης δημοτικών τελών από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. «Δίνουμε 75 εκατ. ευρώ έκτακτη οικονομική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι πρόσθετη από τους ΚΑΠ ολόκληρου του χρόνου και έχουμε εξασφαλίσει ένα πολλαπλάσιο ποσό με το οποίο, αν χρειαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στη χρονιά που περνάμε, θα υποστηριχθεί από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό  πρόβλημα. Είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων από τη μείωση δημοτικών τελών. Η κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη να καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Χ-Τύπος μίλησε με τους αντιδημάρχους Οικονομικών Δήμων των Βορείων Προαστίων, οι οποίοι ως επί το πλείστον αναγνωρίζουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το χαμένο έδαφος με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έχει εξαγγείλει, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το αν τα χρήματα αυτά επαρκούν για να ανταπεξέλθουν πλήρως στις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, πόσο μάλλον δε για να επιστρέψουν τα οικονομικά τους σε θετικό πρόσημο, όπως ήταν δηλαδή μόλις λίγους μήνες πριν.

Σ. Ρούσσος: «Ανάγκη για γενναία χρηματοδότηση ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων»

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μίλησε στον Χ-Τύπο για την οικονομική δυσπραγία που έχει φέρει στον δήμο η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για γενναία χρηματοδότηση ώστε να αντισταθμιστεί η μεγάλη απώλεια εσόδων.

«Η συρρίκνωση των εσόδων των δήμων είναι δεδομένη και είναι μεγάλη. Αξίζει να σας πω ότι μόνο για το Α’ τετράμηνο του 2020 έχει καταγραφεί μια μείωση εσόδων της τάξης του 20%, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί πλήρως οι απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφυγή εσόδων από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και χωρίς να έχουν πληρωθεί ακόμα τα εντάλματα για δαπάνες που απαιτήθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών μέσα στην πανδημία. Απαιτήθηκε έκτακτο προσωπικό αλλά και επιπλέον μέσα, όπως καδοπλυντήρια και πλαστικά μηχανήματα.» ανέφερε ο κ. Ρούσσος για τα οικονομικά του δήμου.

Για την οικονομική ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση και αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια, σημείωσε: «Βέβαιο είναι ότι χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και θα πρέπει να είναι γενναία για να μπορέσει ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι ΟΤΑ, να αντισταθμίσουν τη μεγάλη απώλεια εσόδων και να διαχειριστούν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Αν υποθέσουμε ότι η μείωση του 20% που καταγράφηκε στο Α’ τετράμηνο θα είναι αναλογική για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου –ελπίζουμε να μην είναι μεγαλύτερη- αυτό θα σημάνει για το Δήμο Χαλανδρίου συνολική μείωση εσόδων για το τρέχον έτος πάνω από 2 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι στιγμής ο Δήμος από το ΥΠΕΣ δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και η διαφορά αυτή θα πρέπει με έναν τρόπο να καλυφθεί.»

Ε. Αυλήτης: «Τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν»

Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Κηφισιάς κ. Αυλήτης, αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα του δήμου μετά την πανδημία αλλά και την μεγαλύτερη ενίσχυση που χρειάζεται από την κεντρική διοίκηση για να συνεχίσει να προσφέρει έργο και υπηρεσίες στους πολίτες. «Προς το παρόν η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι ικανοποιητική, με την έννοια ότι έχουμε ακόμα τα έσοδα του πρώτου τριμήνου. Σίγουρα θα υπάρχει μία μείωση των εσόδων, όπως στα δημοτικά τέλη και στους δημοτικούς φόρους, η οποία βέβαια θα φανεί μετά τον Ιούλιο. Το θετικό είναι ότι αυτή τη περίοδο γίνεται η τακτοποίηση του ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες, κάτι που θα φέρει μία μικρή σταδιακή αύξηση των εσόδων μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε για την οικονομική ενίσχυση που αναμένουν ότι «τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στις απαιτήσεις που υπάρχουν αν σκεφτείτε ότι είχαμε πρόβλημα με τις ευπαθείς ομάδες και τις άδειες ειδικού σκοπού, οι δήμοι υπολειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα και το βάρος έπεσε σε ορισμένα τμήματα εργαζομένων που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις δυσκολίες».

Δ. Δημητρόπουλος: «Άμεση ανάγκη για νέα επιχορήγηση στους δήμους»

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής Δ. Δημητρόπουλος ανέλυσε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής όλο αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη η κεντρική διοίκηση να επιχορηγήσει τους δήμους με νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να μην φτάσουν σε οριακό σημείο. «Η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τον δήμο Ηρακλείου σε μία καλή οικονομική κατάσταση, τα πλεονάσματα που δημιούργησε η δημοτική μας αρχή τα περασμένα χρόνια με τη χρηστή οικονομική διαχείριση που εφάρμοσε άφησε ένα οικονομικό μαξιλάρι, ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης, το οποίο και θέσαμε στην διάθεση της πόλης έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα αυτής της περιπέτειας και να προετοιμαστούμε απέναντι σε ένα απευκταίο δεύτερο κύμα του ιού» ανέφερε αρχικά ο κ. Δημητρόπουλος. Σχετικά με τις ανάγκες που διαμορφώνονται στο δήμο τη δεδομένη στιγμή ο κ. Δημητρόπουλος σημείωσε: «Μετά την εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής από τα ανταποδοτικά τέλη όσων επιχειρήσεων επλήγησαν κατά την περίοδο της καραντίνας οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου αρχίζουν και περιορίζονται, γι αυτό και έχουμε τονίσει την ανάγκη η κεντρική διοίκηση να επιχορηγήσει τους δήμους με έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να μην φτάσουμε σε οριακό σημείο. Δόθηκε λοιπόν μια πρώτη δόση πιστεύουμε όμως ότι χρειάζονται και άλλες οικονομικές ενέσεις για να μην κινδυνεύσουν τα ταμεία των δήμων ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και έργο στους πολίτες».

Με μειώσεις εξόδων και ανοικτούς διαγωνισμούς απαντά στη κρίση ο Δήμος Ν. Ιωνίας

O Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ν. Ιωνίας Α. Χατζησαββίδης  έδωσε το στίγμα για το πώς έχει η κατάσταση στον δήμο μετά το πέρας του πρώτου κύματος της πανδημίας και παράλληλα ανέφερε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η δημοτική αρχή αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη μείωση εσόδων στον δήμο τόσο από το διάστημα της έξαρσης του ιού στην Ελλάδα όσο και από τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Εμείς κάνουμε οικονομία στις προμήθειες, κάνουμε ανοικτούς διαγωνισμούς και μέσω του ανταγωνισμού που δημιουργείται έχουμε σημαντικό όφελος. Για παράδειγμα για τη συντήρηση των σπιτιών της κατασκήνωσης που γίνεται κάθε χρόνο, φέτος που έγινε ανοικτός διαγωνισμός το ποσό μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σε αντίστοιχους διαγωνισμούς υπάρχουν μειώσεις εξόδων της τάξεως του 30-50%. Φυσικά αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την πόλη και σε θέματα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη» ανέφερε ο κ. Χατζησαββίδης. Εν συνεχεία τόνισε ότι πρώτο και βασικό μέλημα του δήμου είναι η υγειονομική προστασία των πολιτών στην οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις, επισημαίνοντας ότι λόγω των αναγκών των ευπαθών ομάδων όλο αυτό το διάστημα ο κόσμος που δούλευε στις υπηρεσίες καθαριότητας περιορίστηκε σημαντικά, με την μείωση να αγγίζει ακόμα και το 50%. Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στη ψηφιοποίηση του δήμου ώστε να μπορούν οι δημότες να εκδίδουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Χ. Μπονάτσος: Δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες στον δήμο – Κάθε νέα βοήθεια ευπρόσδεκτη

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού Χ. Μπονάτσος ανέφερε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες στο δήμο ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση από την κεντρικη διοίκηση είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει σημαντικά. «Στον δήμο μας είμαστε εντός των προϋπολογισθέντων, είχαμε μία ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού αφού προέκυψαν πολλές ανάγκες και νέα δεδομένα. Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες στον δήμο μας, άλλωστε δεν είμαστε ένας δήμος που έχει εκατοντάδες καταστήματα και στηρίζεται πολύ σε αυτόν τον τομέα. Τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι κάτι λιγότερα από 200.000 ευρώ, τα οποία στην παρούσα φάση επιστροφής στην κανονικότητα και εάν δεν προκύψει κάτι άλλο θεωρώ ότι επαρκούν. Φυσικά οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση είναι δεκτή και θα βοηθήσει. Στη κρίση μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στον τομέα της καθαριότητας με τις άδειες ειδικού σκοπού του προσωπικού και υποστελεχώθησαν όλες οι υπηρεσίες, ωστόσο είχαμε την δυνατότητα να προσλάβουμε εποχικό προσωπικό για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές.»

Η. Τάφας: “Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη λόγω προβλημάτων που προϋπήρχαν στον δήμο”  

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Τάφας αναφέρθηκε στην άσχημη οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα διοίκηση, την οποία βέβαια επιδείνωσε σημαντικά η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ χαρακτήρισε ανάσα για τον δήμο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αναμένεται το επόμενο διάστημα. «Η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη εξαιτίας της μείωσης του λογαριασμού που εξυπηρετεί τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου, έτσι κι αλλιώς παραλάβαμε άσχημη κατάσταση, ενώ με τον κορωνοϊό έγιναν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν βγαίνει γενικά να πληρώσει, δεν έχει εισπράξεις ο δήμος, αυτό είναι πρόβλημα που το βρήκαμε γενικότερα σαν νέα διοίκηση. Φυσικά και επηρεάζεται και ο προϋπολογισμός, η απόκλιση μας κλείνοντας τον Μαϊο είναι 800.000 ευρώ συνολικά κάτω, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. Εμείς κοιτάμε να βρούμε έσοδα από άλλες πηγές που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια,  χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες, ωστε να ισοσκελισουμε τον προϋπολογισμό». Σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέφερε: “Τα χρήματα που περιμένουμε είναι περίπου 500.000 ευρώ, πρόκειται για ποσό που θα δώσει μία ανάσα και κυρίως θα δώσει ανάσα σε ανθρώπους στους οποίους υπάρχουν οφειλές.”

Α. Αδαμίδης: “Η οικονομική πολιτική του δήμου βοήθησε να ανταποκριθούμε στην έκτακτη κατάσταση” 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μεταμόρφωσης κ. Αδαμίδης διαβεβαίωσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση και θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα του απερίσπαστα, στοχεύοντας παράλληλα στο να είναι απόλυτα έτοιμος σε ένα απευκταίο δεύτερο κύμα πανδημίας. «Ο δήμος είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, η οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα βοήθησε σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Φυσικά μειώθηκαν τα έσοδα μας λόγω της απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη και την απαλλαγή των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα του μεγέθους της μείωσης, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν μας έχουν κάνει ακόμα αίτηση για την απαλλαγή, πρόκειται δηλαδή για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεδομένα ο δήμος επηρεάστηκε και από τις έκτακτες συνθήκες που παρουσιάστηκαν όπως τα έκτακτα συσσίτια, οι άδειες ειδικού σκοπού κ.α.» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης. Για την ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση σημείωσε: “Από την κεντρική διοίκηση έχουμε λάβει μέχρι στιγμής περίπου 200.000 ευρώ συνολικά. Φυσικά κάθε νέα βοήθεια είναι απολύτως ευπρόσδεκτη καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες. Στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε το πρόγραμμα μας, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς αυτό.”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ