Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Π. Χρηστίδης: Η κλεψύδρα της κυβέρνησης αδειάζει

Δημοσιεύθηκε

στις

“Οι ευρωεκλογές θα στείλουν ένα μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης”.

«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη μια άλλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η κλεψύδρα της κυβέρνησης αδειάζει και οι ευρωεκλογές θα του δώσουν την ευκαιρία να δει ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις σταθερότητας αλλά και διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξή του στη “Βραδυνή της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή.

Στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε το ενδεχόμενο να λάβουν οι ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών καθώς – όπως είπε – το επίδικο είναι διαφορετικό. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι θα στείλουν ένα καθαρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης.

Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βρίσκεται σε ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και ότι αποφεύγει τον καταλογισμό ευθυνών για το έργο της στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Η ΝΔ κατέγραψε μετά από πολύ καιρό την πρώτη της κοινωνική ήττα. Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι κερδίσαμε μια μάχη, έχουμε όμως πολλές ακόμα να δώσουμε για να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι εφικτή η ανατροπή των δεδομένων», σχολίασε αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την τραγωδία των Τεμπών.

Ερωτώμενος για το αν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεννόηση με επιχειρηματικά συμφέροντα με φόντο και το δημοσίευμα εφημερίδας μετά από το οποίο κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, απάντησε: «Το ΠΑΟΣΚ και ο Πρόεδρος μας που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, συντονιστήκαμε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και με τις θεσμικές μας ευθύνες. Η προσπάθεια εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση προστασίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών από πιθανές ευθύνες τους, είναι μια εκτροπή από κάθε αρχή και αξία της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε ανάγκη λοιπόν καμίας συνεννόησης και καμίας πρόσκλησης για να κινηθούμε θεσμικά όπως προβλέπουν οι Νόμοι και το Σύνταγμα».

Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας, καθώς – όπως είπε – αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα είχε σπεύσει να την καταθέσει πρώτα η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

– Κύριε Χρηστίδη έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές. Ωστόσο όμως η αντιπαράθεση που έχει ήδη ξεκινήσει γίνεται σε πολύ έντονους ρυθμούς,  πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές θα πάρουν χαρακτήρα αναμετρήσεις εθνικών εκλογών;

– Η αντιπαράθεση εντείνεται διότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση, για να μη πω αντίθεση, από το κοινό αίσθημα και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, μια κυβέρνηση που έχει μάθει να επικοινωνεί και να αποφεύγει τον καταλογισμό ευθυνών για το έργο της, σε μία συγκυρία πολλών και σύνθετων προβλημάτων είναι μια κακή κυβέρνηση για τον τόπο. Αναπόφευκτα, στις επερχόμενες κάλπες των Ευρωεκλογών θα τεθούν ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας που προκαλούν πόλωση, διότι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θέλει να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, μια πολιτική δικαιοσύνης και προοπτικής για όλους. Η στατιστική βελτίωση της οικονομίας συνοδεύεται από την υποβάθμιση της ιδιωτικής οικονομίας της συντριπτικής πλειοψηφίας, τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων σε συνθήκες φτώχειας ή σε κίνδυνο φτώχειας. Δεν μπορούν να πάρουν οι ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών, διότι άλλο είναι το επίδικο, θα στείλουν όμως ένα καθαρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης.

– Η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι βγήκε λαβωμένη απο την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και επομένως το ΠΑΣΟΚ πιστώνεται τις εξελίξεις σε ότι αφορά και την αποπομπή των δυο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τον «πόλεμο» που ξέσπασε με Μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

– Η ΝΔ κατέγραψε μετά από πολύ καιρό την πρώτη της κοινωνική ήττα. Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι κερδίσαμε μια μάχη, έχουμε όμως πολλές ακόμα να δώσουμε για να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι εφικτή η ανατροπή των δεδομένων. Ο «πόλεμος» που αναφέρετε, είναι εικονικός. Αν αναλύσετε τον χώρο που καταλαμβάνουν οι ειδήσεις – διαφήμιση ακόμα και των πιο ασήμαντων κυβερνητικών ειδήσεων θα διαπιστώσετε ότι κάθε άλλο παρά πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Αντίθετα, εξαφανισμένες εξακολουθούν να είναι από έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως του ΠΑΣΟΚ, που αν μη τι άλλο παράγει και πάλι πολιτική. Ο μόνος χώρος όμως που βρίσκεται για εμάς αφορά τις αντιδράσεις μας σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πολιτικές και όχι αυτά που προτείνουμε και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας. Για παράδειγμα η πρόταση μας για αλλαγές στην Golden Visa που υιοθετήθηκε μερικώς και αποσπασματικά από την κυβέρνηση έχει παρουσιαστεί από το 99% των μέσων ως κυβερνητική πρωτοβουλία.

– Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προέκυψε μετά το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν το κόμμα σας ότι βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση μαζί τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι έτσι;

– Άλλοι είναι που κατά δήλωσή τους είναι σε συνεννόηση με τα media και άλλοι οι αποπεμφθέντες δήθεν αυτόκλητοι μεσολαβητές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι «είθισται να ζητείται η γνώμη της κυβέρνησης» πριν από κάποιο δημοσίευμα. Με το ΠΑΣΟΚ σήμερα καμία τέτοια συνήθεια δεν υπάρχει ούτε βέβαια η αντίστροφη. Το ΠΑΟΣΚ και ο Πρόεδρος μας που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, συντονιστήκαμε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και με τις θεσμικές μας ευθύνες. Η προσπάθεια εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση προστασίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών από πιθανές ευθύνες τους, είναι μια εκτροπή από κάθε αρχή και αξία της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε ανάγκη λοιπόν καμίας συνεννόησης και καμίας πρόσκλησης για να κινηθούμε θεσμικά όπως προβλέπουν οι Νόμοι και το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που μας έχει συνηθίσει στην κατά περίπτωση τήρηση και του Συντάγματος και των Νόμων.

– Αλήθεια κύριε Χρηστίδη υπήρξε κάποια συνεννόηση με τον ΣυΡιζΑ σε όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ή υπάρχει κάποια συνεννόηση των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Συριζα για μελλοντικές κινήσεις με στόχο τη κυβέρνηση;

– Όχι. Και είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε σκεφτεί πρώτος, θα το είχε καταθέσει ως πρωτοβουλία, η ΚΟ του. Άλλωστε το ότι τα δύο αυτά κόμματα και όχι μόνο διάκεινται σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση δεν συνεπάγεται ότι συνεργάζονται. Με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή μας χωρίζει μεγάλη απόσταση. Για εμάς άλλωστε ποτέ «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», διότι πολιτευόμαστε στη βάση αρχών και αξιών, έχοντας μάλιστα και μια βαριά ιστορική παρακαταθήκη να τιμήσουμε. Σε ότι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, ήταν μια πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ και Νίκου Ανδρουλάκη, πίσω από την οποία συντάχθηκαν θέλοντας και μη τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Νίκος Παππάς κατάλαβε την πολιτική νίκη που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να την περιορίσει χωρίς επιτυχία κατά τη γνώμη μου.

– Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ Στέφανος Κασελάκης κατέθεσε αίτημα για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Μπορείτε να υπερασπιστείτε κι εσείς ως ΠΑΣΟΚ ενα τέτοιο αίτημα μπορείτε δηλαδή να υποστηρίξετε ότι η χώρα είναι ανάγκη να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές;

– Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατεύθυνσης. Η πλειοψηφία του λαού εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες φόβου, απογοήτευσης ακόμα και παραίτησης. Η κατάσταση αυτή συντηρείται έντεχνα από την κυβέρνηση της ΝΔ και το πάνοπλο μιντιακό σύστημα που την στηρίζει. Ο κ. Κασσελάκης φαντάζεται εαυτόν πρωθυπουργό επειδή είναι νεότερος, πιθανόν πιο όμορφος και μιλάει καλύτερα αγγλικά από τον πρωθυπουργό όπως ισχυρίζεται. Με τέτοιους όρους πολιτικής lifestyle καμία ανατροπή δεδομένων δεν πρόκειται να επέλθει και καμία βελτίωση δεν θα δει ο λαός στη ζωή του, ή η κοινωνία και η οικονομία στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας. Προσωπικά, πιστεύω ότι η κλεψύδρα της κυβέρνησης αδειάζει και οι ευρωεκλογές θα δώσουν την ευκαιρία στον ελληνικό να δει ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις σταθερότητας μεν αλλά και διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής. Κατά την προσωπική μου άποψη ο λαός πρέπει να ανακτήσει την πατριωτική του αυτοπεποίθηση, να μελετήσει ψύχραιμα τις πολιτικές προτάσεις και προτεραιότητες και να αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει το κόμμα που μπορεί να φέρει και πάλι δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει προοπτικές για όλους, να φέρει και πάλι τον λαό στην εξουσία ως νόμιμο ιδιοκτήτη, ως κυρίαρχο και μόνο αρμόδιο να καθορίσει την πορεία της χώρας. Εδώ και πολύ καιρό μιλάω για μια άλλη πολιτική της γειτονιάς, όπως την αποκαλώ, ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του συνόλου της χώρας και όχι απλώς κάποιων ισολογισμών μεγάλων εταιριών. Υπάρχει πρόγραμμα και υπάρχει και σχέδιο για να ανακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει, για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη χωρίς κινδύνους και λάθη του παρελθόντος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ