Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Π. Μανούρης: Προχειρότητα στη διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δημοσιεύθηκε

στις


Την απογραφή που έγινε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Νέας Ιωνίας σχολιάζει η δημοτική παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη», ο επικεφαλής της οποίας κ. Παναγιώτης Μανούρης έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας διευκρινήσεις για τη λειτουργία του Παντοπωλείου.
Στο δελτίο τύπου της παράταξης τονίζονται τα εξής: “Ο κος Παναγιώτης Μανούρης αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία και στη δομή του κοινωνικού παντοπωλείου, επισημαίνοντας τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους που φυλάσσονται τα τρόφιμα και στην προχειρότητα της διαχείρισης ενός τόσο ευαίσθητου τομέα.
Της συζήτησης είχε προηγηθεί επιτόπια αυτοψία και προγραμματισμένη απογραφή, που ουσιαστικά κατέληξε σε ναυάγιο αφού δεν υπήρχαν καταστάσεις ή σύστημα καταγραφής διαθεσίμων και υπόλοιπων.
Ο κος Π. Μανούρης έθεσε κρίσιμα ερωτήματα στον Δήμαρχο. Συγκεκριμένα ρώτησε γιατί:
1ο) Μετά από τρία χρόνια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης  εισερχομένων – εξερχομένων προϊόντων όπως αναφέρεται στο καταστατικό του.
2ο) Κατά την διάρκεια της απογραφής δεν δόθηκαν στην επιτροπή πρακτικά και αντίγραφα της  απογραφής, παρά κάποιες σελίδες γραμμένες στο πόδι (παρατίθενται  συνημμένες).  
3ο) Υπήρχαν προϊόντα συσκευασμένα σε σακούλες για τα οποία δεν μπορούσε να γίνει πραγματική καταγραφή, όπως και χαρτόκουτα πάνω στα ράφια που στερούσαν από την επιτροπή τη  δυνατότητα ελέγχου και καταγραφής με ακρίβεια των υπαρχόντων αποθεμάτων.
4ο ) Γινόταν καταγραφή ελαιόλαδου και σπορέλαιου μαζί, με την κοινή ονομασία  λάδια.
5ο ) Βρέθηκαν κοτόπουλα σε ψυγείο παγωτού, με την αιτιολογία ότι περίσσεψαν από δωρεά κάποιου από το κρεοπωλείο του κου Δαβούτη, και επεστράφησαν να φυλαχτούν όπως ήταν τυλιγμένα με τα  χαρτιά του κρεοπωλείου μέσα σε νάιλον σακούλες.         
6ο)  Βρέθηκαν ψυγεία  σκουριασμένα.  
7ο)  Η αποθήκη στην οδό Δέρκων 10 με ενοίκιο όπως είπε ο Αντιδήμαρχος  κος Τσοπάνογλου 250 ευρώ  ήταν σε άθλια κατάσταση με υγρασία, χωρίς ρεύμα, όπως παραδέχτηκε η κα. Ακιανίδου, και ελάχιστα αεριζόμενη από ένα  παραθυράκι κοντά στην οροφή καλυμμένο με κοτετσόσυρμα. Στην αποθήκη αυτή βρίσκονται αλεύρια και ζυμαρικά. Όταν έγινε ερώτηση για την αποθηκευμένη ποσότητα αλευριού ο κος Κυριόγλου, αναιρώντας προηγούμενη σχετική δήλωσή του, απάντησε τι 1500, τι 1400 κιλά.
8ο) Κλειδιά της αποθήκης που  έψαχναν, βρέθηκαν εν τέλει στην τσέπη ενός εθελοντή.
Στην απογραφή ήταν παρόντες εθελοντές, ως μη όφειλαν.  Από την Κοινωνική Υπηρεσία παρόντες ήταν τρεις υπάλληλοι, και από την επιτροπή ελέγχου οι κες & οι κοι Κυριόγλου, Γεωργιάδου, Παλίογλου και Γυρτάτου. Ο κος Κωστάκης και ο κος Κολμανιώτης δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή. Ερωτήθηκε ο Δήμαρχος αν το γεγονός ότι η κα Βάσιλα εκ μέρους της Ανταρσίας δε θέλησε να τοποθετήσει εκπρόσωπο, συνδέεται  με την τοποθέτηση στη θέση αυτή του κου Κυριόγλου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και ο επικεφαλής μας ρώτησε τον Δήμαρχο πως είναι δυνατόν ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου να είναι και ελεγκτής και  ελεγχόμενος.
Τέλος ζητήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξής μας «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτη Μανούρη, να οριστεί ημέρα και ώρα κατά την οποία θα επισκεφθεί τις δομές: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνική Ιματιοθήκη, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος, τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος πριν από λίγες ημέρες σε Ολλανδικό κανάλι. Είχαμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό τον πλημμελή τρόπο λειτουργίας των δομών και  ιδιαιτέρως του Κοινωνικού Παντοπωλείου, και το γεγονός ότι έπρεπε πολύ σύντομα να γίνουν οι απαραίτητες  διορθωτικές κινήσεις ώστε να βελτιωθεί και η εικόνα και η ουσία του όλου συστήματος. Με αφορμή τις ερωτήσεις του κου Π. Μανούρη προς τον κο Δήμαρχο, αναδείχθηκε ολοκάθαρα το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και φάνηκε η ορθότητα των δικών μας επισημάνσεων και επιχειρημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Απογραφή δημοτικού παντοπωλείου σε…. τεφτέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ