Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές

Πόλεμος Μητσοτάκη – Τσίπρα μέχρι τελικής πτώσης – Τα «όπλα» των δύο αρχηγών έως τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση ενόψει και των εκλογών του 2023.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή την Πέμπτη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα του «πολέμου» ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί έως τις κάλπες.

Το επόμενο ραντεβού των δύο αρχηγών είναι και πάλι στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου η κόντρα θα επικεντρωθεί στα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Εάν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς και το μπαράζ περιοδειών που έχουν ξεκινήσει οι δύο αρχηγοί σε όλη την Ελλάδα, γίνεται αντιληπτό ότι η σύγκρουση θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός και έχουν ήδη χαραχτεί οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες.

Το ενδιαφέρον στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στη στελέχωση των ψηφοδελτίων, με το σκεπτικό ότι υποψηφιότητες με έξωθεν καλή μαρτυρία είναι ικανές να προσθέσουν κρίσιμες ψήφους στην εκλογική αναμέτρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η εντολή που έχουν δώσει οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι τα πάντα να είναι έτοιμα έως το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές ανά πάσα στιγμή.

 

 

Οι… δεξαμενές

Το Μαξίμου δίνει έμφαση σε κρίσιμές «δεξαμενές» ψηφοφόρων, με στόχο η Ν.Δ. να πετύχει στις εκλογές της απλής αναλογικής ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες.

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που η ακρίβεια είναι το  υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και μπορεί να πυροδοτήσει ανατροπές την ώρα των εκλογών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Μαξίμου δίνει έμφαση:

-στη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων,

-στους αναποφάσιστους και ειδικά στους Κεντρώους, που θεωρούνται η πλέον κρίσιμη «δεξαμενή» για μια άνετη πρωτιά στις εκλογές,

-στις γυναίκες με ανάδειξη πρωτοβουλιών όπως το panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μαστών,

-οι νέοι ψηφοφόροι, η προσέγγιση των οποίων γίνεται μέσω της ανάδειξης προγραμμάτων όπως αυτό για τη φθηνή στέγη.

 

 

Υλοποίηση δεσμεύσεων

Έμφαση δίνεται και στις περιοδείες, στις οποίες εκτός από τον πρωθυπουργό, παίρνουν μέρος και κυβερνητικά στελέχη τα οποία καταγράφουν τα προβλήματα για να δώσουν άμεσες λύσεις.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη με το δίλημμα ««σταθερότητα ή περιπέτειες», είναι να περάσει το μήνυμα ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, κάτι που γίνεται αντιληπτό από το σύνθημα «το είπαμε το κάναμε».

Η θετική ατζέντα που επιχειρεί να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τόσο του κορονοϊού, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επιτελείς του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι μια καλή επίδοση στην κάλπης της απλής αναλογικής θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου να γίνει πράξη, ο στόχος που έχει θέσει ο Κ. Μητσοτάκης στις δεύτερες, δηλαδή την αυτοδυναμία.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι ο στόχος του 37,5%-38% στις δεύτερες εκλογές είναι κάτι παραπάνω από εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι η Ν.Δ. θα βρίσκεται κοντά στο 33% στις πρώτες κάλπες.

 

 

Η πρωτιά

Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά στις εκλογές, με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν εφικτό το στόχο και υπογραμμίζουν ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί για τα καλά πλέον τα αδιέξοδα που έχει οδηγήσει την οικονομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

 

Η μεγάλη φθορά

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναδεικνύει τόσο το θέμα των παρακολουθήσεων, όσο και της ακρίβειας, για να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης ως προς την ανάγκη διαφάνειας και κοινωνικών πολιτικών.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση φθείρεται συνεχώς από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, με τους επιτελείς του κ. Τσίπρα να τονίζουν ότι ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ περνάει πλέον στην κοινωνία.

Ως προς τις παρακολουθήσεις, η φράση του κ. Τσίπρα «θέλω να ελπίσω και ελπίζω ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας λειτουργούν ακόμη», μετά τη συνάντηση με τον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο, δείχνει ότι θα φτάσει το θέμα έως το τέλος.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με την ανάδειξη θεμάτων διαφάνειας και με τις προτάσεις τους για την ακρίβεια, θα καταφέρουν να κερδίσουν τη δύσκολη μάχη των αναποφάσιστων και Κεντρώων ψηφοφόρων.

Αναφορικά με τις συχνές επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε περιοχές της Μακεδονίας έχουν σχέση με τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πρόκειται για νομούς που πλήττονται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση και τονίζουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς.

 

 

Το δίλημμα

Το δίλημμά που θα θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «αν θα συνεχίσουν η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονται παντού, ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στο τόπο η δικαιοσύνη παντού».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει στον Κ. Μητσοτάκη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς κάνοντας λόγο για λεηλασία του δημοσίου πλούτου με δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ