Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πόλεμος μέχρι τελικής πτώσης Αλέξη -Φώφης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τόσο για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά όσο και για την κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Χ. Τρικούπη βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι ο πόλεμος θα λάβει σύντομα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι σχέσεις των δύο κομμάτων δεν βελτιώθηκαν, ούτε και με την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, που θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για συμπόρευση στο όνομα μιας αντιδεξιάς πολιτικής.
Η διαμάχη το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει, με αφορμή όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τις πρακτικές που ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χ. Τρικούπη καταλογίζει στην Κουμουνδούρου ότι:

  • «Κλέβει» τα συνθήματα του ΚΙΝΑΛ, όπως το «πάρε στα χέρια σου το μέλλον» και το αντεπίθεση τώρα».
  • Το πράσινο χρώμα που είναι το σήμα κατατεθέν του ΚΙΝΑΛ έχει υιοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έγινε σαφές στην ομιλία του Α. Τσίπρα το περασμένο Σάββατο.

Στα κάγκελα
Εάν προσθέσει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί φράσεις του Α. Παπανδρέου και επιχειρεί να τον μιμηθεί γίνεται σαφές, γιατί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι στα κάγκελα.
Στελέχη της Χ. Τρικούπη, ξεκαθαρίζουν ότι το πράσινο φόντο και η μίμηση της φωνής του Α. Παπανδρέου δεν είναι ικανές για να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ.
Αναγνωρίζουν ωστόσο, ότι η στρατηγική του κ. Τσίπρα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση και ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή.

Αντιδεξιά ρητορική
Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της καταλογίζει στο ΚΙΝΑΛ ότι ταυτίζεται με τη Ν.Δ. και ότι η αντιπολιτευτική του τακτική περιορίζεται στα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευδιάκριτη αντιδεξιά πολιτική, ενώ το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να συγκινήσει με τον πολιτικό λόγο που χρησιμοποιεί.
Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη Novartis για να σημειώσουν ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ ακύρωσε στην πράξη την προσπάθεια διαφοροποίησης του από τη Ν.Δ.

Βαρόμετρο
Στο ερώτημα τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μετωπική σύγκρουση η απάντηση έχει σχέση με την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά που αποτελεί το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων.
Πρόκειται άλλωστε για μια πολύ κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που με τη στάση του μπορεί να γείρει την πλάστιγγα και να δώσει σαφή υπεροχή στο κόμμα που θα υποστηρίξει.

Περιφρούρηση
Με αυτό ως δεδομένο, προτεραιότητα για τη Φ. Γεννηματά, είναι να περιφρουρήσει το ζωτικό πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ και να δείξει ότι παραμένει ο βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς.
Εάν δεν πετύχει το στόχο, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ θα πέσουν ακόμη περισσότερο και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει την τύχη κομμάτων όπως η ΕΔΗΚ και η Ένωση Κέντρου.

Διείσδυση
Εντελώς διαφορετική είναι η στόχευση που έχει ο Α. Τσίπρας που θέλει όχι απλά να εδραιώσει την ηγεμονία του στο χώρο, αλλά να γίνει ο βασικός του εκφραστής.
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η διείσδυση στην Κεντροαριστερά αποτελεί τον βασικό μοχλό για την επιστροφή του στην εξουσία, όταν θα γίνουν εκλογές.
Στελέχη που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη κίνηση του κ. Τσίπρα είναι να αποκτήσει μεγάλα ερείσματα στον συνδικαλισμό και την αυτοδιοίκηση.

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Ο πόλεμος που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν πρόκειται να κοπάσει και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχει πολλές συνέχειες.
Μια πρώτη γεύση αναμένεται στην πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ μέσα στο Μάρτιο, που θα παρουσιαστεί ο ιδεολογικός προσανατολισμός του ΚΙΝΑΛ.
Θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Γεννηματά θα θέσει τις «κόκκινες» γραμμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να κατακτήσει το ζωτικό χώρο που αναλογεί στο ΚΙΝΑΛ.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Η σύγκρουση θα συνεχιστεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο για το Μάιο, όπου θα ξεκαθαρίσει εάν θα γίνει πράξη η στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία.
Παρά τις ενστάσεις και τις αντιστάσεις από διάφορες τάσεις όπως των «53+», η απόφαση του Α. Τσίπρα είναι δεδομένη, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα σύγκρουση τα δύο κόμματα.

Μετασχηματισμός
Στο ερώτημα ποια θα είναι η αντίδραση της κ. Γεννηματά στον  μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να αλλάξει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς, σαφής απάντηση δεν υπάρχει ακόμη.
Στο παρασκήνιο λέγεται, ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ήθελε έναν «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ που θα της έδινε τη δυνατότητα να είναι αυτή που θα εκφράσει την Κεντροαριστερά.
Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει και στραφεί στο ρεαλισμό, η θέση της θα δυσκολέψει, καθώς ο Α. Τσίπρας θα εμφανίζεται, ως ο γνήσιος εκφραστής του «αντιμητσοτακικού» μπλοκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ