Connect with us

Πολιτική

Πως θα διοικήσει ο νέος Δήμαρχος Αιγάλεω

Published

on


Το Δήμο Αιγάλεω θα διοικήσει την επόμενη πενταετία ο κ. Δημήτρης Μπίρμας, επικεφαλής της παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω» και είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις του για τη διακυβέρνηση του Δήμου.
Γι αυτό και παραθέτουμε απόσπασμα πρόσφατης ομιλίας του στην οποία ανέφερε τα εξής:

“Σε ό,τι μας αφορά στο τοπικό επίπεδο, η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών και η κάλυψη των αναγκών με θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης αποτελούν την πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Η διεκδίκηση εφαρμογής του συντάγματος και η απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην αυτοδιοίκηση (40.000.0000 λιγότερα την τετραετία, περίπου 7,5 εκατ. Ευρώ επιπλέον θα έπρεπε να πάρει το Αιγάλεω το 2014 με βάση το σημερινό μας ΑΕΠ) που οι κυβερνήσεις των μνημονίων και των μεσοπροθέσμων παρανόμως παρακρατούν και έτσι με σχέδιο οδηγούν σε διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και υπερφορολόγηση των πολιτών.
 Η προσπάθεια εφαρμογής της συνταγματικής νομιμότητας απαιτεί την οικοδόμηση ενός μετώπου κοινωνίας – εργαζομένων και αυτοδιοίκησης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο με τις απαραίτητες ευρωπαϊκές διασυνδέσεις.
Αυτή η προσπάθεια αποτελεί και την πρώτη μας δέσμευση απέναντί σας.

Γνωρίζουμε παράλληλα, ότι η ταχύτητα εφαρμογής του ολοκληρωμένου προγράμματός μας, ανοικτού πάντα σε βελτιώσεις, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και από τον βαθμό συμμετοχής της κοινωνίας στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων που την αφορούν.
Με αυτή την προσέγγιση, την τρέχουσα δημοτική περίοδο, αξιοποιώντας τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους:
–          Δεσμευόμαστε ως αυριανή διοίκηση να συνδιαμορφώσουμε με τους φορείς της πόλης, τις πρωτοβουλίες πολιτών, την Εκκλησία, τους επαγγελματίες και τον επιχειρηματικό κόσμο, το μέλλον του Αιγάλεω ως πόλης κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο κάθε κάτοικος θα έχει στέγη, τροφή, νερό και ρεύμα.
–          Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή της πόλης,
·         με την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των προγραμμάτων πρόνοιας, φύλαξης παιδιών και στήριξης ηλικιωμένων (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.).
·         με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και δρομολογίων καθαριότητας, μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, σε συνάρτηση με τη μείωση του όγκου λόγω κρίσης και την κατασκευή τοπικού ΣΜΑ Δήμου Αιγάλεω και Δήμου Αθηναίων 400 τόνων, στον Ελαιώνα.
·    με την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης, διαλογής στην πηγή, ανάκτησης και ανακύκλωσης, που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από περιφερειακούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και από μια κοινωνικά δίκαιη αναδιάρθρωση των δημοτικών τελών (εμβαδομέτρηση στον χώρο του Ελαιώνα, στα μεγάλα πολυκαταστήματα, τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ κλπ.). από την εκ νέου επιβολή του τέλους περιβαλλοντικής βελτίωσης (σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ), αλλά και από πόρους του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), σε συνδυασμό με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών.
·         με τον καθαρισμό, τον φωτισμό, τη φύλαξη και την αραίωση του Άλσους. Την εφαρμογή προγραμμάτων «πρασινίσματος» δημόσιων κτιρίων και χώρων. Την ανθοφύτευση πλατειών και την κοπή δέντρων, την ενίσχυση του περιμετρικού πρασίνου και φυσικά τις αναπλάσεις πλατειών που προγραμματίζουμε (ενοποίηση μετρό – πλ. Εσταυρωμένου, Λάρνακος κλπ.). Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνουμε στη διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου και στην ενοποίηση μεγάλων χώρων πρασίνου από τις πράξεις εφαρμογής στον Ελαιώνα και στην περιοχή Γιούλα.
·         με την άμεση εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, βάσει ενός νέου και αποτελεσματικού οργανογράμματος, με τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ακόμα ΚΕΠ και τη λειτουργία γραφείου στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
·         Με την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης και προσπέλασης σε υπηρεσίες και δημόσιους χώρους όλων των κατοίκων (ΑΜΕΑ, υπερηλίκες, άτομα με κινητικά προβλήματα κλπ.), με την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων από την εφαρμογή της μελέτης «Βιώσιμη κινητικότητα».
·         Με την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες καταλήψεις και την αισθητική αναβάθμιση πλατειών και πεζοδρόμων, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού κοινοχρήστων χώρων για την αρμονική συνύπαρξη επιχειρήσεων και κατοίκων, προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη λειτουργία της πόλης.
·         Με την εκ νέου δημιουργία νομικού προσώπου αθλητισμού και πολιτισμού που θα οδηγεί στην ενίσχυση σωματείων, συλλόγων, συλλογικοτήτων και δημιουργών, την αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία των αθλητικών χώρων (παρκέ στο κλειστό του πρώην Πολυκλαδικού, κουβέρτα στο Κολυμβητήριο, βελτίωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων κλπ.) και των πολιτιστικών χώρων (Ελληνικό Μολύβι, Τιτάν κλπ.), των δράσεων και ενεργειών, την επαναλειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου και των προγραμμάτων πολιτισμού, την ανασυγκρότηση της Φιλαρμονικής και την ανάδειξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
–          Δεσμευόμαστε ως αυριανή διοίκηση να σχεδιάσουμε το μέλλον για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, με την ανάδειξη του κεντροβαρικού χαρακτήρα της πόλης, τη διεκδίκηση μετατροπής της σε κέντρο καινοτομίας λόγω των δύο ΤΕΙ και των μητροπολιτικών χρήσεων.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Προτεραιότητά μας να λειτουργήσει και ως πόλος τουριστικός και προορισμός πολιτισμού, με την προσέλκυση κοινού από την αξιοποίηση των ιστορικών στοιχείων της Ιεράς Οδού (γέφυρα και αρχαίο ίχνος), την ανάδειξη των υπόγειων στοών του Μπαρουτάδικου (ως μνημείο βιομηχανικού πολιτισμού), την ανάπλαση και ανάδειξη στο Μερκάτη του πάρκου ελαιών, του αρχαίου αττικού Ελαιώνα και του βυζαντινού ναού του Αγ. Ιωάννη και, τέλος, με τη διεκδίκηση κατασκευής και λειτουργίας ανοικτού Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου και Μουσείου Ιεράς Οδού από τα ευρήματα των ανασκαφών του μετρό.
Η προτεινόμενη ενοποίηση των πλατειών Εσταυρωμένος – Ελ. Βενιζέλος (Μετρό) παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση (αρχιτεκτονικοί περιορισμοί σε πινακίδες και τραπεζοκαθίσματα, υπογειοποίηση καλωδίων ΔΕΗ κλπ.) και την ανάπλαση με ενίσχυση πρασίνου, θα βελτιώσει την εικόνα στο κέντρο.
Επιπρόσθετα, η διεκδικούμενη υποβάθμιση της Ιεράς Οδού, η άμεση επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης με βάση τις τρεις στάσεις Μετρό, η επανενεργοποίηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας και για τη σύνδεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Ιεράς οδού, με το Μπαρουτάδικο και το κτήμα Μερκάτη και τις νέες χρήσεις στον Ελαιώνα, η άμεση αποκατάσταση της λεωφορειακής σύνδεσης με το Λιούμη και το Χαϊδάρι, το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και η κατασκευή γκαράζ για κατοίκους σε περιοχές του Δήμου που θα υποδείξει η νέα μελέτη για τη «βιώσιμη κινητικότητα», θεωρούμε ότι θα αναζωογονήσουν τη λειτουργία του ιστορικού και των περιφερειακών εμπορικών κέντρων.
Προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας παραμένει η επικαιροποίηση της μελέτης χρήσεων γης με βάση τα νέα δεδομένα (σταθμοί μετρό, χωροθετήσεις στον Ελαιώνα – ΚΣΥΛ, ΣΜΑ, Τέμενος κλπ.) και αιχμή την αποτροπή δυνατότητας κατασκευής νέων πολυκαταστημάτων τύπου Mall στα όρια του Δήμου, παράλληλα με τη διεκδίκηση της απαγόρευσής τους στην ευρύτερη περιοχή και τη μεταφορά τους εκτός πόλης.
–          Δεσμευόμαστε ως αυριανή διοίκηση να κάνουμε πραγματικότητα την τοπική δημοκρατία, με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων. Έχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων αναβάθμισης υπαρχουσών δομών και δημιουργίας νέων τόσο αντιπροσωπευτικής όσο και άμεσης δημοκρατίας (Επιτροπή Διαβούλευσης, συμβούλια μεταναστών, Συμπαραστάτης του Δημότη, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός, διαμερισματικά συμβούλια, συνελεύσεις γειτονιάς κλπ.)”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ