Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Πυρετός” στην Κουμουνδούρου: “Φωτιά” Κασσελάκη σε συνέδριο & “κούρσα” διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

“Φωτιά” στον ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης και να δώσει νέα δυναμική τόσο στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα όσο και στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταφέρει έως τώρα να κινητοποιήσει την κοινωνία η οποία αντιμετώπιζε με αδιαφορία τις εξελίξεις που δρομολογούνται αλλά και το πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Ο 35χρονος εφοπλιστής όμως κατάφερε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και κυρίως έδωσε ώθηση σε μια διαδικασία που είτε έδειχνε “νεκρή” είτε απευθυνόταν σε ένα κλειστό κλαμπ κομματικών στελεχών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο αμερικανοτραφής, αυτοδημιούργητος και πολύγλωσσος επιχειρηματίας έγινε must στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία.

Το γεγονός ότι απευθύνεται σε εκλογικά κοινά πέραν αυτά τα παραδοσιακά όπου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστούν αυτομάτως όχι ως έναν απλό αλλά βασικό “παίχτη” στις εσωκομματικές εκλογές.

Το κυριότερο είναι ότι έχει καταφέρει να στρέψει πάνω του όλους τους προβολείς της δημοσιότητας με τους υποστηρικτές του να τονίζουν ότι έχει “όλο το πακέτο” για να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως τονίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στις τελευταίες εκλογές καθώς σημείωσε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό και πλέον χρειάζεται ένα πρόσωπο άφθαρτο που θα του δώσει τη δυνατότητα να απευθυνθεί με νέους όρους στην κοινωνία.

Το γεγονός ότι μιλάει με άλλους όρους, ότι δεν είναι πολιτικός με την κλασσική έννοια του όρους, δεν αποκλείεται να αλλάξει και τις ισορροπίες που επικρατούν μεταξύ των στελεχών του κόμματος.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο δεν κρύβουν ότι η έλευση Κασσελάκη έχει φέρει σε αμηχανία τους άλλους τέσσερις υποψήφιους, οι οποίοι “ψάχνονται” προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν επικοινωνιακά.

 

Οι φήμες για τον Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό μόνον τυχαίες δεν πρέπει να είναι οι φήμες που ακούστηκαν τα τελευταία 24ώρα και θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να είναι αυτός που προωθεί την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη.

Ο κ. Τσίπρας βέβαια έχει ξεκαθαρίσει ουκ ολίγες φορές ότι δεν εμπλέκεται στην διαδικασία και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ενότητα, αλλά δείχνει και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η υποψηφιότητά του κ. Κασσελάκη.

 

Φανερές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, εντείνονται οι φανερές και μυστικές διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου που αρχίζει σήμερα και της εκλογικής μάχης που θα δοθεί για την ανάδειξη νέας ηγεσίας από τη βάση.

Το παρασκήνιο είναι έντονο τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην μετά Τσίπρα εποχή και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την φυσιογνωμία του κόμματος.

Στελέχη της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει την κοινωνία, ευελπιστούν όμως ότι η παρουσία του κ. Κασσελάκη και το συνέδριο θα δώσουν την αναγκαία ώθηση.

 

Ο φόβος της μικρής συμμετοχής

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος φόβος είναι η μικρή συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας που μπορούσε να κινητοποιήσει κόσμο, δεν πρόκειται να εμπλακεί.

Το γεγονός αυτό προκαλεί αμηχανία και έντονο προβληματισμό και ήδη γίνεται προσπάθεια να ανοίξει το “παιχνίδι”, με προφανή στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει εκ νέου ελκυστικός στη κοινωνία.

Στελέχη της Κουμουνδούρου ευελπιστούν ότι οι προτάσεις που θα ακουστούν από τους υποψήφιους θα αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα δυναμική που πρέπει να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ιδεολογική ταυτότητα και οι γραμμές

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν στη μετά Τσίπρα εποχή θα δημιουργηθεί ένα κόμμα που θα ανήκει στην παραδοσιακή ριζοσπαστική Αριστερά, ή εάν θα πρέπει να κάνει στροφή στην Κεντροαριστερά.

Ο κ. Τσίπρας είχε επιχειρήσει να συσπειρώσει όλες τις τάσεις και αυτό ίσως ήταν και το μεγάλο του πρόβλημα, καθώς οι διάφορες τάσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό του κόμματος ήταν αδύνατον να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μείζον θέμα, καθώς άπαντες πλέον έχουν αντιληφθεί ότι η πολυγλωσσία έκανε μεγάλη ζημιά και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 

Οι “παίχτες”

Σ’ αυτή τη νέα συγκυρία καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο πολιτικός λόγος τον οποίο θα διατυπώσουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Πρόκειται για παίχτες που ξέρουν άριστα τους εσωκομματικούς συσχετισμούς”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” στέλεχος της Κουμουνδούρου και σημείωνε ότι πολλά θα αλλάξουν με την έλευση Κασσελάκη στην αναμέτρηση της κάλπης.

Ως προς τις θέσεις που αναμένεται να διατυπώσουν οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν ως εξής:

-Έφη Αχτσιόγλου: “Να εκφράσουμε τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από τη Ν.Δ. με έναν ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ μεθοδικό που θα ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση για να περάσει σε τροχια διακυβέρνησης στο εγγύς μέλλον”

-Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει καθαρή ταυτότητα. Ο κόσμος της Αριστεράς αξίζει να είναι υπερήφανος για τις αξίες της. Πάντα υποστηρίζει ένα μοντέλο αντίθετο στον νεοφιλελευθερισμό”

-Νίκος Παππάς: “Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτείνεται από την αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο και θεωρούμε τους κεντροαριστερούς και σοσιαλδημοκράτες οργανικό κόμματι της ταυτότητας, της ιστορίας και της προοπτικής μας”

-Στέφανος Τζουμάκας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη και νέο σχέδιο δράσης με πρωτοβουλίες που θα κινητοποιήσουν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και επιδίωξη λύσεων.

 

Στον αέρα η τηλεμαχία

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται τελείως αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να γίνεται πράξη αμέσως μετά το συνέδριο.

Η διαφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών έχει σχέση με το ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι είναι “σύντροφοι και όχι αντίπαλοι”.

Ένθερμός υποστηρικτής του debate είναι ο Νίκος Παππάς, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζει ότι είναι ανοιχτή και στις δυο προτάσεις αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι συνθήκες όπου θα βρίσκεται η χώρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ