Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Πρωθυπουργός: Πρέπει να τρέξει το συντομότερο δυνατό η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς «το α’ τρίμηνο του 2021 είναι πιο δύσκολο απ ’ότι εκτιμούσαμε γιατί υπάρχει δεύτερο και ίσως και τρίτο κύμα της πανδημίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση πορτογαλικών ΜΜΕ για την ανάγκη επικαιροποίησης του ευρωπαϊκού σχεδίου.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι πιο δύσκολο απ’ ότι εκτιμούσαμε. Οι πόροι είναι πολλοί, είναι πολλά τα λεφτά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτώμενος για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, σημείωσε σε αυστηρό τόνο προς την γείτονα: «πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες. Ήρθε η ώρα να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές».

Ιδιαίτερα για την Τουρκία και την επικείμενη Συνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ο Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση –σς σε σχέση με το κείμενο της προηγούμενης Συνόδου, υπό γερμανικής Προεδρίας τον περασμένο Δεκέμβριο- χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου. Νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήρε την «πραγματική αλληλεγγύη» όπως είπε της Πορτογαλίας προς την Ελλάδας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μέσω Frontex.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Περάσαμε δύο νύχτες ξάγρυπνοι σε ένα 5μερο Συμβούλιο Κορυφής. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, ένα άλμα μπροστά ώστε η Ευρώπη να δανειστεί και να διοχετεύσει ρευστότητα  όχι μόνο με δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό πρέπει να τρέξει το συντομότερο δυνατό, οι πόροι είναι πολλοί, τα λεφτά είναι πολλά. Η Ελλάδα θα πάρει 32 δισ. ευρώ περίπου και η Πορτογαλία το ίδιο με ίσως λίγο διαφορετική κατανομή. Δεν θέλω να υπάρξει καμία καθυστέρηση».

Για εμβόλια

Σε ότι αφορά τα εμβόλια υπογράμμισε την σημασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα αυτό και τόνισε ότι Ελλάδα αλλά και Πορτογαλία πήραν περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται. ‘Κάθε χώρα φυσικά ακολουθεί το δικό της στρατηγική στο θέμα της πανδημίας» σημείωσε για τα μέτρα lockdown.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Ταμείο Ανάκαμψης/εμβόλιο 

Πρωθυπουργός: «Περισσότερο παρά ποτέ είναι επιβεβλημένο σήμερα να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό.

Περάσαμε δύο νύχτες ξάγρυπνοι τον Ιούλιο σε ένα πενθήμερο Συμβούλιο Κορυφής για να συμφωνήσουμε κάτι το οποίο αποτελεί μία τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα σημαντικότατο βήμα μπροστά, ένα άλμα μπροστά, τολμώ να πω, για την Ευρώπη: τη δυνατότητα να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διοχετεύσει προς τα κράτη – μέλη, ειδικά αυτά που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, όχι μόνο δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις.

Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό αυτή η διαδικασία να τρέξει το συντομότερο δυνατό και πιστεύω ότι οι πόροι είναι πολλοί, αντιστοιχούν περίπου αντίστοιχοι πόροι, για την Ελλάδα είναι 32 δισεκατομμύρια, για την Πορτογαλία είναι κάπου κοντά σε αυτό το νούμερο με λίγο διαφορετική αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων. Είναι πολλά λεφτά. Και δεν θέλω να υπάρχει καμία καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων.

Είναι βέβαιο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ενδεχομένως πιο δύσκολο από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει δεύτερο και τρίτο κύμα σε κάποιες χώρες της πανδημίας και αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων οικονομικούς περιορισμούς. Και βέβαια όλες οι χώρες δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα και με τον ίδιο ρυθμό. Εμείς είχαμε πρακτικά lockdown τα Χριστούγεννα. Τώρα πηγαίνουμε καλύτερα. Θα αρχίσουμε ελπίζω, αρχίσαμε σήμερα, ανοίξαμε τα δημοτικά μας και τα νηπιαγωγεία μας, ελπίζω να μπορέσουμε ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών να ανοίξουμε σύντομα και άλλους τομείς της δραστηριότητας.

Η Πορτογαλία πήγαινε καλύτερα πριν, τώρα πηγαίνει χειρότερα. Ξέρουμε ότι έτσι θα πάει αυτή η υπόθεση μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο –  Μάιο που θα φτιάχνει ο καιρός και θα έχουμε και τον καιρό σύμμαχο.

Άρα έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας. Επιβεβλημένο η κάθε χώρα να τρέξει ξεχωριστά τη δική της εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο. Θέλω να επαναλάβω, επειδή γίνεται και πολλή συζήτηση για τον τομέα των εμβολίων, ότι η Ελλάδα και εξ όσων γνωρίζω και η Πορτογαλία από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε. Έχουμε όλοι παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε όλοι να αγοράσουμε τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι το οποίο εξακολουθώ να θεωρώ ότι παρά τις όποιες δυστοκίες και τις όποιες δυσκολίες ήταν μία ευρωπαϊκή επιτυχία».

Antonio Costa: «Αρχικά η βασική προτεραιότητα το επόμενο εξάμηνο είναι ξεκάθαρη. Από τη μία πλευρά να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του εμβολιασμού.  Όπως υπογράμμισε και ο κύριος Μητσοτάκης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε όλα αυτά τα εμβόλια και ότι όλα τα κράτη – μέλη ανεξάρτητα το μέγεθος, ανεξάρτητα την οικονομική δύναμη είναι σε θέση να λάβουν ταυτόχρονα τις ανάλογες δόσεις του εμβολίου. Και ελπίζουμε η παραγωγή να επιταχυνθεί και οι διαδικασίες αξιολόγησης για αδειοδότηση εμβολίων να τα προωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Όσο προχωράει η διαδικασία εμβολιασμού θα πρέπει να προχωρήσουμε και με την οικονομική ανάκαμψη. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη – μέλη να κυρώσουν την απόφαση για την αύξηση των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να έχουμε άμεσα συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έτσι ώστε να έχουμε τον κανονισμό για το νέο ταμείο και όλα τα κράτη – μέλη να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση των εθνικών του σχεδίων. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλέψουμε».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ