Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Προτάσεις Σαραούδα για επενδύσεις στον τομέα της καθαριότητας

Δημοσιεύθηκε

στις


Τις θέσεις του για το ζήτημα των δημοτικών τελών της Μεταμόρφωσης εκφράζει επικεφαλής της παράταξης “Ελπίδα” κ. Στράτος Σαραούδας. Η σχετική ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:
“Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος λίγο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους η Δημοτική Αρχή έπρεπε να καθορίσει το ύψος των δημοτικών τελών για την επόμενη χρονιά, ώστε να μπορέσει να υποβάλλει τον ετήσιο προυπολογισμό του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την πλειοψηφία της Διοικούσας Παράταξης αποφάσισε τα δημοτικά τέλη να μείνουν αμετάβλητα για το 2015. Η “Ελπίδα” δια του Επικεφαλής της, κου Στράτου Σαραούδα, είχε από πέρυσι επισημάνει ότι το ποσό που εισπράττει ο Δήμος από Δημοτικά Τέλη είναι δυσανάλογο με το κόστος της παρεχόμενης Υπηρεσίας, αυξημένο κατά 2,5 εκ. ευρώ περίπου. Τι σημαίνει αυτό; Ο Νόμος ορίζει ότι οι Δήμοι εισπράτουν ως Δημοτικά Τέλη ποσό ίσο με το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Εάν το κόστος αυτών των υπηρεσιών μειωθεί, μειώνονται αντίστοιχα τα Δημοτικά Τέλη και το αντίθετο. Στο Δήμο Μεταμόρφωσης το μικρότερο κόστος των υπηρεσιών, κυρίως λόγω μείωσης του προσωπικού που απασχολούνταν σε αυτές, δεν μεταφράστηκε σε ανάλογη μείωση Δημοτικών Τελών με αποτέλεσμα ο Δήμος να εισπράττει αχρεωστήτως επιπλέον 2,5 εκ ευρώ.
Σύμφωνα με το Νόμο, ο Δήμος, σήμερα έχει δύο επιλογές:
α) Να μειώσει τα Δημοτικά Τέλη κατά 2,5 εκ. ευρώ.
β) Μέσω επενδύσεων, να αυξήσει το ετήσιο κόστος των υπηρεσιών κατά 2,5 εκ. ευρώ.
Η μείωση των Δημοτικών Τελών είναι μια απόλυτα κατανοητή και απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται επεξήγηση. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ετήσια αύξηση κόστους των Υπηρεσιών, μέσω επενδύσεων; Εννούμε Ανάπτυξη.
– Το ετήσιο κόστος αυξάνεται εάν αύριο αγορασθεί οικόπεδο για στέγαση υπηρεσιών καθαριότητας και αμαξοστάσιο. Αρκετοί χώροι θα χαθούν από τους ήδη δεσμευμένους, όπως οι δύο χώροι που χάθηκαν την τελευταία τριετία.
– Το ετήσιο κόστος αυξάνεται εάν επωμιστεί ο Δήμος τη συμμετοχή του σε καινοτόμα προγράμματα ανταποδοτικής  ανακύκλωσης που προκηρύσονται κατά καιρούς από το ΕΣΠΑ, κυρίως αναλαμβάνοντας το κόστος των σχετικών μελετών.
– Το ετήσιο κόστος αυξάνεται εάν ο Δήμος επωμιστεί,  τη συμμετοχή που προβλέπει το ΕΣΠΑ για ένταξη σε πρόγραμμα υπογειοποίησης των κάδων και αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων.
– Το ετήσιο κόστος αυξάνεται εάν συμμετέχουμε μέσω ΕΣΠΑ σε βιοκλιματικές αναπλάσεις, πληρώνοντας τις κατάλληλες μελέτες. 
Αυτές αποτελούν και τις προτάσεις της “Ελπίδας”, οι οποίες έχουν ευκρινώς αποτυπωθεί στο πρόγραμμά μας.

Πέρυσι, η Δημοτική Αρχή επέλεξε κι αυτή τον ίδιο τρόπο, δηλαδή “Να αυξηθεί το ετήσιο κόστος των υπηρεσιών κατά 2,5 εκ” αλλά με τρόπο μπακαλίστικο εκμεταλευόμενη την πολυνομία και τα παράθυρα που δημιουργούνται από το μπλέξιμο όλων αυτών των νόμων μεταξύ τους.
Τι έκανε λοιπόν ;
Στον περυσινό προυπολογισμό εγγράφει αγορά οχημάτων καθαριότητας ύψους 2,5 εκ. ευρώ (όσο το περίσευμα). Ο Προυπολογισμός νόμιμα εγκρίνεται από το οικονομικό παρατηρητήριο. Στη συνέχεια μέσω αναμορφώσεων κατανέμει αυτό το ποσό σε άλλες ανάγκες, γεγονός που δεν ελέγχεται μιας και ο απολογισμός δεν εμπίπτει σε έλεγχο από το οικονομικό παρατηρητήριο κι έτσι βγαίνει αθώα η “περιστερά”. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου.
Αυτό το λογιστικό τέχνασμα είναι η “Οικονομική πολιτική” που εφάρμοσε η Διοικούσα Παράταξη όταν προεκλογικά μίλησε για απόσβεση χρέους “Ανω των 15 εκ. ευρώ” !! Οπως εύκολα διαπιστώνει ο καθένας και η καθεμία, για την όποια απόσβεση χρέους δεν κουράστηκε ο Δήμαρχος και το Επιτελείο του ιδιαίτερα, ώστε να βρεί τρόπους να την επιτύχει. Πολύ άνετα και εύκολα το κόστος ανέλαβε, ώς συνήθως, ο Δημότης και η Επιχείρηση, λέγοντας μάλιστα ευχαριστώ που διατηρούνται τα τέλη στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η αντιπολίτευση για το έτος 2015, ζήτησε επιτακτικά μείωση των δημοτικών τελών. Προσέφυγε γι’αυτό μάλιστα  στην αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Η “Ελπίδα” διαφοροποιήθηκε, από το νόμιμο αίτημα των συναδέλφων,  για το λόγο ότι η εμπειρία μας από την προηγούμενη θητεία της σημερινής Διοίκησης, όσον αφορά τη διαγωγή της, μας κάνει διστακτικούς. Φοβούμαστε  ότι αυτή η Διοίκηση, που θα βρίσκεται για άλλα 5 έτη στο τιμόνι του Δήμου, εάν κληθεί να λειτουργήσει με μείον  2,5 εκ. ευρώ/έτος δεν έχει κανένα μα κανένα πρόγραμμα, όραμα ή τρόπο να τ’αναπληρώσει με αποτέλεσμα περαιτέρω υποβάθμιση του Δήμου.
Στην ουσία, για το 2015, ψηφίσαμε ισοσκελισμό των Δημοτικών τελών, καταθέτοντας  πρόταση για αγορά οικοπέδου όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. Ακόμη και σ’αυτό είχε απάντηση ο Δήμαρχος όταν είπε ” Βρείτε εσείς οικόπεδο και το συζητάμε”. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να ανταπαντήσουμε “Κάνε την ανάλογη εγγραφή στον προυπολογισμό και θα το δούμε τότε”. Ομως είναι άσκοπο να ανοίγουμε τέτοιου είδους διαλόγους με μια Διοίκηση η οποία βρίσκεται πίσω από “Του κουφού την πόρτα”. Παρεπιμπτόντως όταν ήρθε η ώρα για την ψήφιση του προυπολογισμού η σχετική εγγραφή ήταν κατά τη συνήθη πρακτική “Αγορά οχημάτων καθαριότητας” ! Αγαπητοί φίλοι, δεν κάνουμε τα στραβά μάτια, απλώς κάνουμε υπομονή και καλούμε όλους τους δημότες της Μεταμόρφωσης να πράξουν το ίδιο. Ολες οι προτάσεις της Παράταξής μας είναι απολύτως κοστολογημένες και εφικτές, έχοντας αποτυπωθεί ευκρινώς στο Πρόγραμμά μας.
Οσον αφορά την “απόσβεση” χρέους που διατυμπανίζει ο Δήμαρχος, ακόμη μας χρωστάει μια απάντηση εάν πράγματι αυτή μεταφράζεται σε μείωση του χρέους έστω και μέσω του περισσεύματος από τα δημοτικά τέλη, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι στην προηγούμενη θητεία του, ο κος Καρπέτας πλήρωσε ακριβώς όσα του αναλογούσαν, δηλαδή, τα ίδια που θα πλήρωνε ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος “διαχειριστής” βρισκόταν στη θέση του”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ