Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Προσδοκώντας την Ανάσταση”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στοίχημα να μη προκληθεί έκρηξη της πανδημίας τις ημέρες του Πάσχα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ μείωσης των μέτρων και μη έξαρσης των κρουσμάτων. Στόχος είναι μετά το Πάσχα να επιτραπεί το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν με ασφάλεια, ώστε να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος, αλλά και γενικότερα η οικονομία της χώρας.

Εφέτος, το «Πάσχα στο χωριό» παραμένει απαγορευτικό με την εφαρμογή μεγάλου επιχειρησιακού σχεδίου με έντονους ελέγχους στις εθνικές οδούς και παραδρόμους. Παρ’ όλα αυτά οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές με μέτρα, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Στις εννέα θα κάνουμε Ανάσταση, με τη δυνατότητα να μαζευτούμε σε σπίτια με φίλους ή συγγενείς, αλλά με περιορισμό στα άτομα. Σε σχέση με πέρσι σίγουρα είναι μια ανάσα και η προσδοκία για την ολοκληρωτική άρση περιορισμών και κανόνων συνεχώς πιο μεγάλη.

Η οικονομία πρέπει να επανεκκινήσει χωρίς πισωγυρίσματα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως προκύπτει και από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών του 2020, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία πρόσφατα εξήλθε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως μάλιστα φαίνεται από την έρευνα εισοδήματος, η πανδημική κρίση διευρύνει τις ανισότητες.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει σειρά δράσεων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021 και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι από τα θέματα που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εφαρμόζοντας σειρά μέτρων. Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις εξακολουθεί, παρά την πανδημική κρίση, να στοχεύει σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που κατευθύνεται στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Εκτός από τις μόνιμες μειώσεις φόρων που σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν εντός διετίας, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ -μεσοσταθμικά- κατά 22%, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%)-αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (από το 100% στο 80%), η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο και μη μόνιμες μειώσεις φόρων με στόχο να δώσει άμεση ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και 2022, η μείωση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και του Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο. Η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε πίσω από την πανδημία για την αναζήτηση δικαιολογιών, αντιθέτως συνεχίζει με τόλμη να στοχεύει στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Καλό Πάσχα!

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Υπ. Βουλευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ