Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Προεκλογικό “παζλ” Δήμου Μεταμόρφωσης: Τοποθετήθηκαν τα δεξιά και αριστερά κομμάτια, αναζητούνται τα… κεντρώα [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποιοι είναι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι δήμαρχοι για το 2023 στην πόλη της Βόρειας Αθήνας – Ποιες οι διεργασίες που γίνονται

Την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023, δηλαδή στις 8 του μήνα, θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως είμαστε ένα χρόνο πριν ανοίξουν οι κάλπες και κληθούμε να αποφασίσουμε για τους τοπικούς μας άρχοντες. Σε αυτή τη θέση θα βρεθούν και οι δημότες της Μεταμόρφωσης και έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να καταγράψουμε το προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί στον Δήμο του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, ο οποίος μάλιστα μετά την πρόσφατη Απογραφή Πληθυσμού θα εκλέξει 29 δημοτικούς συμβούλους από 27.

 

Με σύμμαχο το έργο του και τις “μεταγραφές” ο δήμαρχος

Η παράταξη “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης, κ. Στράτο Σαραούδα θα διεκδικήσει την επανεκλογή της. Τα τρία χρόνια που πέρασαν η παράταξη είχε δύο εσωτερικά πλήγματα, καθώς αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσίκνας και Νίκος Ζυγούνας.

Ειδικά, το “διαζύγιο” με τον κ. Τσίκνα ήταν μία εξόχως σημαντική εξέλιξη, καθώς ήταν από τους ιδρυτές της παράταξης. Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος έριξε το βάρος στην υλοποίηση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων στο δήμο και παράλληλα εμπλουτίζει την παράταξή του με νέα πρόσωπα. Πολλές φορές έχει αναφέρει ο κ. Νάνος από την δημοτική κίνηση “Πολιτεία Πολιτών” για στελέχη του που προσέλκυσε η διοίκηση ενώ δυναμώνουν οι ψίθυροι που λένε πως ο εκ των δημοφιλέστερων συμβούλων της Νέας Πορείας, κ. Κώστας Κολοβός, θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Ελπίδας.

 

Το κεντροαριστερό… μυστήριο

Ο μεγάλος “τζόγος” στα προεκλογικά του Δήμου Μεταμόρφωσης γίνεται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η “Νέα Πορεία” της οποία επικεφαλής είναι ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος, έχει ήδη υποστεί ένα μεγάλο ρήγμα με την απομάκρυνση των τριών συμβούλων (Παπαδόπουλου, Πατέλη, Σφυρή) και έρχεται τώρα να προστεθεί και η πιθανή “μεταγραφή” του κ. Κολοβού. Παρόλα αυτά ο κ. Χρονόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να οδηγήσει τον Συνδυασμό μέχρι τις εκλογές και έχει στα υπέρ του πως η πλειοψηφία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του 2019 έμεινε δίπλα του.

Την ίδια στιγμή, μία νέα δημοτική κίνηση “Δύναμη Ευθύνης”, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022, από τη γνωστή σε όλους σύγκρουση στους κόλπους της Νέας Πορείας, μετά την αποχώρηση του πρώην Δημάρχου Μιλτιάδη Καρπέτα.

Τα στελέχη της Δύναμη Ευθύνης, χρέωσαν εξ αρχής ως κύριο υπεύθυνο αυτής της “ρήξης” τον Μιλτιάδη Καρπέτα, αφού ευθέως του καταλόγισαν ως καθοδηγούμενη και ελεγχόμενη από τον ίδιο, την εκλογή του νέου επικεφαλής της Νέας Πορείας (κ. Γ. Χρονόπουλο), εις βάρος του Θοδωρή Σφυρή (αρχική επιλογή κι αυτός του Μιλτιάδη Καρπέτα), από ένα μικρό 16μελές σώμα εκλεκτόρων, απέναντι στην ανοιχτή, δημοκρατική, κοινωνική διαδικασία επιλογής επικεφαλής υποψηφίου δημάρχου, που οι ίδιοι πολιτικά υποστήριζαν και υποστηρίζουν.

Ταυτόχρονα τον κατηγόρησαν ευθέως, για την αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού της Δημοκρατικής Παράταξης και μάλιστα προς τον χώρο της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Οι τρεις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Παπαδόπουλος, Νικολέττα Πατέλη, Θοδωρής Σφυρής, όπως και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη αυτής της δημοτικής κίνησης (Παναγιώτης Σταθόπουλος, εξελέγη για πρώτη φορά από την Μεταμόρφωση μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανανάς, Βαγγέλης Κορδολαίμης, Στεφανίδης Νέστορας κ.α.), εκτός του ότι θριάμβευσαν με συντριπτικό ποσοστό στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (τοπική οργάνωση, νομαρχιακή, συνέδριο) που συμμετείχαν, έχουν ισχυρότατες αναφορές στη νέα ηγεσία του Κινήματος, καθώς επίσης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερες αναφορές και σε αυτόν τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε πως βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο με διάφορους δημοτικούς παράγοντες (ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι), όσο και με δημοτικές παρατάξεις, στοχεύοντας σε ένα κοινό προεκλογικό μέτωπο με ενδεχόμενες εκλογικές συνεργασίες, απέναντι στη σημερινή διοίκηση Σαραούδα, η οποία κατ’ αυτούς απροκάλυπτα εκπροσωπεί την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Μεταμόρφωση.
Πάντως η μέχρι στιγμής άρνηση του 1ου δημοτικού συμβούλου στις εκλογές του 2019 και από τους πλέον διαχρονικά δημοφιλείς της πόλης Φώτη Παπαδόπουλου, να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε άλλα πρόσωπα, όπως της ανερχόμενης και καταξιωμένης δημοτικής συμβούλου Νικολέττας Πατέλη, του εκπαιδευτικού και Συντονιστή της Δύναμης Ευθύνης Σπύρου Πανδή, καθώς επίσης και σε μια άλλη νέα υποψηφιότητα, που θα αποτελούσε προϊόν και αποτέλεσμα πολιτικών διαβουλεύσεων και προγραμματικών συμφωνιών, όπως προαναφέραμε.
Φαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου οι αποφάσεις και επιλογές των ανθρώπων και αυτής της δημοτικής κίνησης, αφού οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως τα στελέχη της Δύναμης Ευθύνης επιδιώκουν κι επιθυμούν διακαώς μια προκριματική εκλογική διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου δημάρχου, άμεσα, αφού πιστεύουν και θεωρούν πως ο ‘’εκλεκτός’’ τους υποψήφιος θα υπερισχύσει έναντι οποιουδήποτε άλλου ‘’εσωκομματικού’’ υποψήφιου αντιπάλου.

Μάλιστα προς αυτή την “ενωτική” κατεύθυνση κινούνται τελευταία και κορυφαία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που όμως δεν βρίσκουν τη σχετική ανταπόκριση από την ‘’άλλη πλευρά’’.

 

Ο πόλος Δ. Τσίκνα – Ν. Ζυγούνα

Την απόφαση να συμπορευτούν πήραν οι Δημήτρης Τσίκνας και Νίκος Ζυγούνας για την δημιουργία μίας πολυσυλλεκτικής παράταξης. Άλλωστε οι δύο άνδρες έχουν διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Θα αναζητήσουν συνεργασία και με άλλες παρατάξεις πάνω σε προγραμματική βάση ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Μεταμόρφωσης. Μάλιστα, ίσως σύντομα να έχουμε σημαντικές εξελίξεις σε αυτές τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει.

 

Οι σίγουροι και το ερωτηματικό

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των νυν επικεφαλής στο δημοτικό συμβούλιο κ.κ. Σάββα Νάνου και Βασίλη Καραβάκου. Την παράταξη του κ. Νάνου αναμένεται να ενισχύσει ο κ. Δημήτρης Περιβολαράκης, ενώ ο κ. Καραβάκος θα έχει πιθανότατα τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό ανακοίνωσε ο γραμματέας της τοπικής του κόμματος, κ. Πέτρος Θεοχάρης. Και εδώ έρχεται το ερωτηματικό που αφορά στον κ. Δημήτρη Πεπαρίδη που είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Ακόμα όλα είναι ανοιχτά για το τι θα κάνει ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα περιμένει την απόφαση από το ΚΚΕ για τον επικεφαλής της παράταξης, όμως αυτή έχει περισσότερο τυπική σημασία, καθώς έχει εκτιμηθεί το σημαντικό έργο του κ. Παναγιώτη Μακρίδη τόσο εντός όσο και εκτός του δημοτικού συμβουλίου και όλα δείχνουν πως θα διεκδικήσει και το 2023 την ψήφο των συνδημοτών του.

 

Ξανά ένας Τζίτζιφας υποψήφιος δήμαρχος στη Μεταμόρφωση

Ο κ. Τάσος Τζίτζιφας είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό η αλήθεια είναι πως θα θέσει υποψηφιότητα για τ ον δημαρχιακό θώκο της Μεταμόρφωσης. Μάλιστα, πραγματοποίησε και κάποιες παρουσίες στο δημοτικό συμβούλιο δίνοντας περισσότερη ένταση στην υποψηφιότητά του. Το προηγούμενο διάστημα λόγω αυτής της έντονης παρουσίας στην αρχή, που δε συνεχίστηκε, ξεκίνησαν φήμες ότι τελικά δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Όμως την Παρασκευή 7/10 πραγματοποίησε την έναρξη λειτουργίας των γραφείων της παράταξης και η παρουσία εκατό και πλέον πολιτών απέδειξε πως θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις επικείμενες εκλογές. Ο κ. Τζίτζιφας θα βρίσκεται στα γραφεία της παράταξης στην οδό Δεληγιάννη 3 (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο) όπου θα συναντά τους πολίτες και θα συνεχίζει την κατάρτιση ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου. Τα επίσημα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρου θα γίνουν με το νέο χρόνο.

 

Συμπέρασμα: Πάει για 2η Κυριακή η εκλογή του Δημάρχου

Σύμφωνα με τα παραπάνω και πάντα βέβαια με την υποσημείωση ότι είμαστε έναν χρόνο πριν τις εκλογές, οι δημότες της Μεταμόρφωσης θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τουλάχιστον 8 ψηφοδέλτια, αυτό σημαίνει ότι μοιάζει απίθανο κάποια παράταξη να καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο 43% από τον πρώτο γύρο.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ