Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Χτίζει συμμαχίες στη μεσαία τάξη ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ρυθμούς προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα κινείται από το Σάββατο και έως τη Δευτέρα η Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως προτεραιότητα την αναγέννηση της μεσαίας τάξης.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, για να μπορέσει η χώρα να μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει, θα έχει ως προτεραιότητα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τονίζοντας ότι στόχος του είναι μια ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή, θα δεσμευτεί για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση:

  • Στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
  • Στην υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών.
  • Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Θέσεις εργασίας
Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
«Γαλάζια» στελέχη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, με ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα βάλει τις βάσεις για να ζήσουν οι Έλληνες καλύτερες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο που θα βάλει οριστικά τέλος στον λαϊκισμό και θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Ορόσημο
Ο πρωθυπουργός, ξέρει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, αλλά αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναδείξει το 2021 ως έτος ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς τη χρονιά εκείνη συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα επισημάνει ότι το 2021 θα πρέπει να είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει όχι απλά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αλλά την οριστική έξοδο από την κρίση.

On line παρακολούθηση
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει για άλλη μια φορά έμφαση στην αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, κάτι που έπραξε και στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κεντρικός συντονισμός που είναι ο βασικός πυρήνας του σχεδίου του, έχει ως στόχο οι πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνονται από τα υπουργεία να είναι υπό την απόλυτη καθοδήγηση του Μαξίμου.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει καλύτερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ενώ θα μπαίνουν και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να είναι σαφές εάν κάποιος υπουργός πέτυχε ή όχι στην αποστολή του.
«Οι δράσεις των υπουργείων θα παρακολουθούνται καθημερινά και μάλιστα online»,έλεγε κυβερνητική πηγή και εξηγούσε ότι με τον τρόπο αυτό τα όποια προβλήματα  θα λύνονται επιτόπου και όχι εκ των υστέρων.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και το στίγμα της φορολογικής του πολιτικής, με το σχετικό νομοσχέδιο να παίρνει σύντομα το δρόμο της Βουλής για να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που τα χρόνια των μνημονίων πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους και τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι κάποιοι από τους στόχους είναι μακροπρόθεσμοι και άλλοι θα πρέπει να συζητηθούν με τους Θεσμούς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δώσει και θετικές ειδήσεις.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει:

  • Μείωση του φόρους στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας.
  • Μείωση του φόρου ακινήτων 30% την επόμενη διετία.
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου.
  • Δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.
  • Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

120 δόσεις
Το στοίχημα της μεσαίας τάξης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο κ. Μητσοτάκης, καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, δίνοντας μεγάλες ανάσες στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει από το βήμα της Βουλής σε ανακοινώσεις που αφορούν αλλαγές και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μείωση του επιτοκίου και η αλλαγή των κριτηρίων για τις δόσεις.
Με τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και θα γίνει ακόμη πιο ευνοϊκή η ρύθμιση για όσους θέλουν να ξοφλήσουν τα χρέη τους και να κάνουν μια νέα αρχή.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ