Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Πράσινη» μουρμούρα: Restart στο ΚΙΝΑΛ μέσω Συνδιάσκεψης ψάχνει η Γεννηματά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί να ισορροπήσει η Φώφη Γεννηματά, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το ΚΙΝΑΛ, το οποίο αδυνατεί να μπει σφήνα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους, καθώς ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΚΙΝ.ΑΛ. συνεχίζει να μην είναι ελκυστικός στη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.
Το πρόβλημα ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με την επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην κ. Γεννηματά, από την οποία ζητά εξηγήσεις για τη φημολογία περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε με νόημα ότι η σκληρή φρασεολογία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου και δεν αποκλείουν το ΚΙΝ.ΑΛ. να μπει σε νέα φάση εσωστρέφειας.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι στη Χ. Τρικούπη συγκρούονται δύο σχολές σκέψης, που διατυπώνουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ειδικότερα:

  • Η πρώτη σχολή θέλει επιστροφή στο παλιό «αριστερό» ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επαναπατρίσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η δεύτερη σχολή βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛ. ως ένα συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας και αντιμετωπίζει θετικά τη συνεργασία με τη Ν.Δ.

Αυτόνομη πορεία
Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα και δεν θα υποκύψει ούτε στη «δεξιά» Ν.Δ. ούτε και στον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να αποκλιμακώσει την «πράσινη» μουρμούρα καθιστώντας σαφές, ότι η συνέχιση αυτού του ιδιότυπου αντάρτικου και εμφυλίου, μόνο αδιέξοδες καταστάσεις πυροδοτεί.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να ρίξει τους τόνους υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Γιαννακοπούλου.

Μια… σπίθα
Άπαντες ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι οριακή και μια σπίθα είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος.
Στην παρούσα φάση νικητές βγαίνουν όσοι λένε ένα πολύ μεγάλο «όχι» στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να το λένε φωναχτά, θα επιθυμούσαν μια συνεργασία με τη Ν.Δ.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ο πόλεμος που έχουν δεχτεί από την Κουμουνδούρου κυρίως στο θέμα της Novartis και στοχοποιήθηκαν σε προσωπικό επίπεδο.
Η κ. Γεννηματά για να μην υπάρξουν ευρύτερες αναταράξεις, φρόντισε να κλείσει το «παράθυρο» που δημιουργούσε την αίσθηση ότι υφίσταται πολιτικό φλερτ με τον Α. Τσίπρα.
Ωστόσο, η δεύτερη τάση, αυτή που αντιμετωπίζει θετικά μια συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στην ιδεολογική φυσιογνωμία, το ΚΙΝΑΛ θα έχει την τύχη της ΕΔΗΚ.

Υπέρβαση
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο εμφύλιος δεν πρόκειται να κοπάσει και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η Φώφη Γεννηματά, μπορεί να αλλάξει το κλίμα.
Αναμφίβολα η φυγή προς τα εμπρός είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση από τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα επίπεδα του 5%-7%.
Αυτοί που ξέρουν, λένε επίσης ότι το κοινό ΚΙΝ.ΑΛ. είναι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι και υπογραμμίζουν ότι εάν δεν προσελκύσει μεσαία στρώματα και νεότερες γενιές δεν θα έχει μέλλον.
Μέσα στο κλίμα αυτό, η κ. Γεννηματά καλείται να κάνει την υπέρβαση, να ενώσει και κυρίως να εμπνεύσει βουλευτές και στελέχη που σε μεγάλο βαθμό έχουν διαφορετικές στρατηγικές.
Η εμπειρία από τα έως τώρα πεπραγμένα της στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι το κόμμα μπορεί να πορευτεί ενωμένο και να διεκδικήσει διψήφια ποσοστά.

6 άξονες
Με δεδομένο ότι το εσωκομματικό τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό, πολλά αναμένεται να κριθούν στη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαρτίου.
Τα βασικά σημεία θα αναλυθούν σε έξι άξονες για πολιτικό, ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό, με στόχο την αποσαφήνιση της ταυτότητας του Κινήματος και της κατάθεσης λύσεων και προτάσεων.

Οι έξι άξονες είναι:

  • η προοδευτική αντίληψη για τη νέα εποχή – ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας
  • η Νέα Αλλαγή και στην Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση – Ομοσπονδία
  • η Ελλάδα στην Ψηφιακή Εποχή. Κράτος – Οικονομία – Έρευνα – Εκπαίδευση
  • το Κοινωνικό Κράτος ως δικαίωμα
  • η σοσιαλιστική μας ταυτότητα και ο Πολιτικός φιλελευθερισμός
  • η Απάντηση στην Κλιματική Κρίση: Μια νέα Πράσινη Συμφωνία (New Green Deal) – Στοίχημα ζωής.

Διάλογος
Όπως γίνεται αντιληπτό η Συνδιάσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αφορμή και τη σύγκρουση που υπάρχει, για το εάν το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.
Ζητούμενο είναι επίσης και η συμμετοχή, με την ηγεσία της Χ. Τρικούπη να εκτιμά, ότι υπάρχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος και το ΚΙΝΑΛ να κάνει το restart που χρειάζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ