Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτική ανάλυση: Η δημοσκοπική πρωτιά & ο φόβος στο Μαξίμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, για να πετύχουν το στόχο της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης ενόψει της επικείμενης αναμέτρησης στο τέλος της τετραετίας.

Οι τόνοι ανεβαίνουν καθημερινά στα ύψη, με τις δημοσκοπήσεις πάντως να δίνουν στην παρούσα φάση άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ., η οποία όμως αδυνατεί να πιάσει ποσοστά που θα της δώσουν την αυτοδυναμία.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η ακρίβεια αναδεικνύεται στο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η Ν.Δ. μπορεί να κρατήσει τις δυνάμεις της και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κόψει πρώτος το νήμα όταν θα στηθούν οι κάλπες. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν τη «φωτογραφία» της στιγμής και ουδείς μπορεί να προβλέψει εξελίξεις που είναι ικανές να οδηγήσουν σε μεγάλες πολιτικές ανατροπές.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, η ανάλυση για την πρωτιά που εμφανίζει η Ν.Δ. και τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξηγήσεις, που είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο.

 

Ειδικότερα:

1.     Η διεθνής συγκυρία: Η Ν.Δ. έχει καταφέρει να περάσει το μήνυμα ότι για το κύμα ακρίβειας ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το Μαξίμου είναι πως οι υψηλές τιμές στο ρεύμα και οι συνεχείς ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ δεν είναι κυβερνητικές επιλογές. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται για να αντέξουν τα μεσαία και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για «ακρίβεια με την υπογραφή Μητσοτάκη», δεν έχει γίνει ακόμη τουλάχιστον κυρίαρχο και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ν.Δ. έχει καταφέρει να διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα 7 και 8 μονάδων.

2.     Διαχείριση κρίσεων:  Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ικανοποιητικά τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Από την ασύμμετρη απειλή με την εισβολή μεταναστών στον Έβρο και την πανδημία, έως τις ακρότητες της Τουρκίας, η αντιμετώπιση λαμβάνει θετικό πρόσημο και ο πρωθυπουργός με τη στάση του κέρδισε τις εντυπώσεις. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στις κρίσεις, οι πολίτες είθισται να συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση, γίνεται αντιληπτό το γιατί η Ν.Δ. συνεχίζει να διατηρεί δημοσκοπική πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

3.     Απουσία εναλλακτικού κυβερνητικού αφηγήματος: Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία πήγε πίσω τις αλλαγές που είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας με αποτέλεσμα για ένα μεγάλο διάστημα να μην είναι σαφές το εναλλακτικό κυβερνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο της χώρας. Η μεγάλη πλειονότητα της μεσαίας τάξης παραμένει ακόμη και σήμερα επιφυλακτική, λόγω της υπέρμετρης φορολόγησής της, την περίοδο 2015-2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πρόσφατα στο Liberal, η πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη, θυμίζει στους πολίτες τη διαχειριστική του ικανότητα, που αποδοκιμάστηκε εκλογικά το 2019. «Η κατάκτηση του μεσαίου χώρου δε γίνεται με ιδεολογήματα», είπε με νόημα.

 

Πληθωρισμός

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη που είναι και η πλέον σκληρή, έχει σχέση με τη γκρίζα καθημερινότητα που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ προκαλεί εφιάλτες, η τιμή της αμόλυβδης επιστρέφει σταδιακά στα 2 ευρώ   και οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ.

 

Απρόβλεπτες εξελίξεις

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται οι οποίες μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Το οικογενειακό εισόδημα της μεσαίας τάξης δεν μπορεί να σηκώσει τις μεγάλες και καθημερινές ανατιμήσεις και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε ασπιρίνες.

 

Κοινωνική συνοχή

Ο θυμός  που διακατέχει ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται για την ώρα τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για βουβή οργή.

Ουδείς μάλιστα αποκλείει το ενδεχόμενο να αρχίσει να εκδηλώνεται σταδιακά, καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα βιώσει έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι θα δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ζητήσει αυξημένη προσοχή σε ό,τι αφορά τη μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην μετατραπεί η αγωνία των πολιτών για την τσέπη τους σε τυφλή διαμαρτυρία». Εάν καταφέρει να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή κρίση, θα κάνει αποφασιστικό βήμα για να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όλα είναι ανοικτά ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ