Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν: Ο ΠΑΟΚ, ο φόβος εμφυλίου Βορρά- Νότου και η θυσία Ζαγοράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολιτικές αναταράξεις και φόβους για έναν ιδιότυπο εμφύλιο μεταξύ Βορρά και Νότου προκαλεί η τροπολογία για αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν», έλεγε «γαλάζιος»  βουλευτής στον «Χτύπο» και σημείωνε ότι η διαχείριση της κρίσης για το ποδόσφαιρο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.
Άλλωστε, η πυροσβεστική παρέμβαση που αποκλείει τον απευθείας υποβιβασμού των δύο ομάδων, όχι μόνο δεν έσβησε τη φωτιά, αλλά τη φούντωσε ακόμη περισσότερο.
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον «καζάνι που  βράζει», καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «κράτος των Αθηνών» που «κλέβει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ».
Ο φόβος του εμφυλίου μεταξύ Βορρά και Νότου είναι πιο έντονος από ποτέ, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις,  με στόχο να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης.

Ενδεικτικές στο πλαίσιο αυτό, είναι οι δηλώσεις που έκαναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας:

  • Κ. Ζέρβας: «Εύχομαι οι όποιες σκέψεις και μεθοδεύσεις που θα επιχειρήσουν να πλήξουν τον ΠΑΟΚ, αλλά και κάθε ομάδα της πόλης μου, να ακυρωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι τίτλοι κερδίζονται στο γήπεδο με αγωνιστική υπεροχή και αξία».
  • Απ. Τζιτζικώστας: «Με μεγάλη θλίψη και οργή βλέπουμε για μια ακόμη φορά το πρωτάθλημα να παίζεται εκτός γηπέδου. Παρ’ όλα αυτά ελπίζω στην ορθή κρίση των αρμόδιων οργάνων».

Δεξαμενή ψηφοφόρων
Το γεγονός ότι ο πρώτος κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και ο δεύτερος για θλίψη και οργή, καθιστά σαφές, ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθούν οι αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι και οι δύο αντλούν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους από τη «δεξαμενή» των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, τον οποίο στηρίζει η συντριπτική πλειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Βαρύ τίμημα
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να υπάρξει βαρύ τίμημα για την κυβέρνηση, ανάλογο με αυτό που πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση δια του Στέλιου Πέτσα φρόντισε βέβαια από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει τον κοινωνικό διχασμό για θέματα που αφορούν στο ποδόσφαιρο.
Ωστόσο, το πώς θα διαχειριστεί την υπόθεση είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς δεν αρκεί ο ισχυρισμός ότι ο νόμος όριζε υποβιβασμό για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη λόγω πολυϊδιοκτισίας.
Η άποψη που κυριαρχεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι «το πρωτάθλημα δεν παίζεται στο χορτάρι» και ότι «ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα με… Προεδρικό Διάταγμα».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Ευ. Τσακαλώτο να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έβαλε στο στόχαστρο του τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή τις αλλαγές που έγιναν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά του κ. Τσακαλώτου:

  • «Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Αυγενάκης έβαλε δύο δικούς του ανθρώπους στην Επιτροπή;»
  • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι αφού τους έβαλε μετά είπε ότι δεν του πολυαρέσει το Πόρισμα;»

Ο Τσίγκοφ
Οι εξελίξεις δείχνουν να είναι ραγδαίες και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θυμούνται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1988 στη Θεσσαλία, όταν η Λάρισα βρέθηκε στην ίδια θέση με τον ΠΑΟΚ.
Αφορμή τότε ήταν ο ποδοσφαιριστής της Λάρισας Τσίγκοφ,  ο οποίος στο παιχνίδι της Λάρισας με τον Παναθηναϊκό βρέθηκε ντοπαρισμένος και η ποινή ήταν αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα του.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία, καθώς για 36 ώρες οι Λαρισαίοι έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Σε μια νύχτα άλλαξε ο νόμος, οι βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν ποτέ από την Λάρισα, η οποία τελικά ήταν αυτή που κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου.

Θυσία… Ζαγοράκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, καθώς γνωρίζουν ότι το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες. Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να ανοίξουν και άλλα μέτωπα, λόγω των εθνικών θεμάτων μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν και πήρε την απόφαση να θυσιάσει τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Η απόφασή του άλλωστε για διαγραφή δεν επηρεάζει τη συνοχή της Κ.Ο. της Ν.Δ. αφού ο κ. Ζαγοράκης είναι ευρωβουλευτής και είχε ως στόχο να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Στο Μαξίμου άλλωστε ήξεραν ότι δηλώσεις όπως αυτή του ευρωβουλευτή ότι δεν μπορεί να είναι στην ίδια πολιτική στέγη με όσους στρέφονται κατά του ΠΑΟΚ άνοιγαν τον Ασκό του Αιόλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να λήξει το θέμα από την πρώτη στιγμή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές και να μην περάσει η τροπολογία από τη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ