Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Πετύχαμε θεαματική διαχείριση του χρέους”

Δημοσιεύθηκε

στις


Για την οικονομική κατάσταση που βρήκε αλλά και αυτή που αφηνει στο Δήμο Πειραιά αναφέρθηκε εκτενώς ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στον απολογισμό που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε τα εξής:
«Ως γνωστόν, ο Δήμος του Πειραιά είχε χρεοκοπήσει ακόμη κι όταν η Ελλάδα ευημερούσε με δανεικά. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μόνο το χρέος που είχε ο δήμος υπό μορφή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο κ. Λογοθέτης παρέδωσε στον κ. Αγραπίδη 82.787.426,57 ευρώ. Θέλω να πω ότι δεν κατηγορώ κανέναν. Αυτό το χρέος το αμφισβήτησα από την αρχή και για πρώτη φορά έχει ωριμάσει η σκέψη κουρέματος του χρέους του δήμου και σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Δεν είναι κάποια χρήματα που σπαταλήθηκαν εδώ ή εκεί. Δεν είχε αποδώσει ο δήμος επί Λογοθέτη φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώθηκε από το τότε ελληνικό κράτος, να πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να τα ξοφλήσει. Έχω πει στον Πρωθυπουργό της χώρας ότι και εγώ και εκείνος ως βουλευτές, έχουμε ψηφίσει πολλές φορές ο κρατικός προϋπολογισμός να αναλάβει την υποχρέωση, για άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Για την Ολυμπιακή, για τον ΟΤΕ κά. Νομίζω ότι πρέπει να τα αναλάβει, τη στιγμή που αυτό θα του επιτρέπεται.
Ο κ. Αγραπίδης παρέδωσε στον κ. Φασούλα 114.435.015,83 ευρώ. Γιατί αυξήθηκε το χρέος του κ. Αγραπίδη; Ακριβώς για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεν πήρε δάνειο για να κάνει κατανάλωση, αλλά για να εξυπηρετήσει το χρέος. Το χρέος από μόνο του αυξάνει δραματικά με τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Ο κ. Φασούλας παρέδωσε σ΄ εμάς 139.931.471,90 ευρώ. Εμείς παραδίδουμε στον κ. Μώραλη 130.000.000 ευρώ. Για πρώτη φορά έχουμε μεγάλη μείωση του χρέους. Αυτό, αν θέλετε, σημαίνει ότι εμείς πληρώσαμε στη διάρκεια των 3,5 σκληρών χρόνων της εθνικής χρεοκοπίας 37.522.095 ευρώ για το χρέος, για να μειωθεί. Πληρώσαμε τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις, τους τόκους και διευθετήσαμε το χρέος με επιμήκυνση κλπ.
Όλα αυτά επετεύχθησαν σε συνθήκες δραματικής μείωσης της επιχορήγησης του δήμου. Θα σας πω πάλι ένα νούμερο, γιατί το οφείλω στους συνεργάτες μου που εργάστηκαν σκληρά. Οι ΚΑΠ που έπαιρνε ο δήμος το 2007 ήταν 34.435.551 ευρώ. Το 2014, τη χρονιά που διανύουμε, θα πάρει συνολικά ΚΑΠ 15.736.488 ευρώ, με σχεδόν 60% μείωση των ΚΑΠ. Πετύχαμε αυτήν την θεαματική διαχείριση του δημοτικού χρέους. Θα ήμουν ευτυχής αν κάποια στιγμή, η κεντρική πολιτεία πετύχαινε την τιθάσευση του εθνικού χρέους, με τον τρόπο που το πετύχαμε εμείς στο Δήμο του Πειραιά.»

129 έργα
Στην συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε εκτενή αναφορά στα 129 έργα, ύψους 100.000.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στην πόλη. Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (Λιμάνι – Πασαλιμάνι- Μικρολίμανο), στην αξιοποίηση και ανάπλαση των παραλιών «Βοτσαλάκια» και «Φρεαττύδας», στην ανάπλαση του πάρκου Δηλαβέρη και στις παιδικές χαρές.
Τέλος, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη κοινωνική πολιτική του δήμου, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης και στις δράσεις του Γραφείου Αγάπης και Εθελοντισμού.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ