Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Πανδημία: το επόμενο, ατελείωτο μίλι”, του Κώστα Ζαχαριάδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Κ. Ζαχαριάδη, Βουλευτή βορείου τομέα στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών

Τόσο καιρό οι επιστήμονες και οι γιατροί της πρώτης γραμμής σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Στις ΗΠΑ δημοσιεύονται μαρτυρίες με υγειονομικούς που δεν μπορούν να ανοίξουν τη φρακαρισμένη πόρτα του αυτοκινήτου τους στο πάρκινγκ του νοσοκομείου αποκαμωμένοι από τη σκληρή βάρδια στη ΜΕΘ. Στη Βρετανία τρέμουν κάνοντας υπολογισμούς πόσοι θα χρειαστούν να νοσηλευτούν με τη μετάλλαξη Όμικρον να υπερκαλύπτει και να κυριαρχεί έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε μερικές μόνο μέρες. Φανταστείτε στην Ελλάδα του καταπονημένου ΕΣΥ, με το υγειονομικό προσωπικό χωρίς άδεια, χωρίς ρεπό και με μηδαμινή ξεκούραση να είναι στα όρια του burn out, στα όρια της κατάρρευσης δηλαδή, πώς θα ανταποκριθεί σε νέο κύμα, διαδοχικό στο ήδη θανατηφόρο υπάρχον.

«Καλύτερα να χαθεί μια εορταστική εκδήλωση παρά μια ανθρώπινη ζωή», διαμήνυσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και προσφεύγει σε ορολογία δανεισμένη από την μετεωρολογία για να περιγράψουν την εξέλιξη της πανδημίας: Καταιγίδα, θύελλα, τσουνάμι. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- αφού η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της κρίσης- η μία μετά την άλλη επιλέγουν να εφαρμόσουν διαφορετικής έντασης μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών. Ίσως το σημαντικότερο όλων να είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η χώρα που έχει εμβολιάσει το 100% των ευάλωτων ηλικιακών ομάδων και έχει το ρεκόρ εμβολιασμού στην Ευρώπη, αποφάσισε χθες να επιστρέψει σε λοκντάουν- που περιλαμβάνει ασφαλώς και τους εμβολιασμένους- για να περιορίσει τον καλπασμό της απίστευτα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Κι εμείς;

Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωνε ότι θα υποχρεωθούν οι πολίτες (α) να υποβάλλονται σε rapid test, (β) ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή καθόλου, (γ) και μάλιστα τα τεστ θα πληρωθούν από τις τσέπες τους που ήδη αδειάζουν από την ακρίβεια. Όμως, όπως δήλωσαν ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο πρόεδρος των γιατρών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος δεν υπήρξε καμία εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων επειδή απλούστατα δεν συνεδρίασε.

«Έρχεται τσουνάμι» : Ο καθηγητής ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, προειδοποιεί για τσουνάμι και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για περιορισμό των επαφών. Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι ίσως ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα, στην κορύφωση της Όμικρον και κρίνει σκόπιμη την παράταση ανοίγματος των σχολείων, κατά μία βδομάδα. Να κλείσουν τώρα τα σχολεία ζήτησε σε σημερινές της δηλώσεις και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, καθώς και μάσκες παντού, αλλά και νέα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν τη μετάλλαξη ως «πραγματική απειλή» η οποία ταχέως διασπείρεται στα κράτη-μέλη απειλώντας τα ταξίδια και τα Χριστούγεννα. Το μεγάλο ερώτημα σε όλο τον κόσμο είναι πώς θα φροντίσουν αυτό το κύμα ασθενών που θα καταφτάνει στα νοσοκομεία; Αυτό έχει κατατρομάξει τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, αν το κύμα αυτό σκάσει πάνω στο ΕΣΥ ενώ φροντίζουμε τους ασθενείς του προηγούμενου κύματος που μόλις μπήκε σε επιπέδωση και κάμψη, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Προφυλαχτείτε, εμβολιαστείτε! Μην ξεθαρρεύετε με τη μάσκα. Φροντίστε να έχετε ασφαλείς αποστάσεις από τους άλλους. Αποφύγετε τον συνωστισμό. Απολυμάνετε τα χέρια σας…

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα. Δεν είμαστε τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε ένα χειμώνα μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε ένα μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι στην Δυτική Ευρώπη. Οφείλουμε να κινητοποιηθουμε άμεσα με συνδυαστικά μέτρα. Εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενίσχυση του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, αξιοποίηση των φαρμάκων για τους νοσούντες, εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, μάσκες, αντισηπτικά, διεξοδική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, δωρεάν «απεριόριστα» τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αυτηρότερα πρότοκολλά ασφαλείας στα σχόλεία.

Είναι τόσο αυτονόητα αυτά που γράφονται παραπάνω που κανονικά δεν θα έπρεπε να γράφονται. Εδώ όμως δυστυχώς είναι ζητούμενα. Να πούμε στον κόσμο την αλήθεια… Ο Πρωθυπουργός βάφτισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Λάθος, δεν είναι ελευθερία, είναι ασφάλεια. Δεν είμαστε ελεύθεροι όταν εμβολιαζόμαστε, είμαστε ασφαλέστεροι. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων». Λάθος, είναι πανδημία, αφορά και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους βεβαίως οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι, νοσούν πιο εύκολα, έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, διασωληνόνονται περισσότερο, πεθαίνουν περισσότερο, γι αυτό πρέπει να εμβολιάστουμε το συντομότερο δυνατό, γι’ αυτό όσοι κάναμε τις δύο πρώτες δόσεις δεν πρέπει να αμελήσουμε την τρίτη. Αυτά δεν είναι θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η θέση κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς.

Να διαβάσουμε ξανά την μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θόδωρου Λύτρα. Τι αποκαλύπτει η έρευνα;

Πρώτο: Η θνητότητα στις ΜΕΘ αυξάνει όχι μόνον όταν το σύστημα φθάνει στα όρια του, όταν καλύπτονται οι διαθέσιμες κλίνες, αλλά σε πολύ προγενέστερα στάδια. Τα ποσοστά είναι ανεκτά όσο οι διασωληνωμένοι δεν υπερβαίνουν τους 400. Από εκεί και πάνω ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 1,25 φορές, ενώ όταν ξεπερνούν τους 800 ο κίνδυνος αυξάνει κατά 1,57 φορές. Το σύστημα δεν αντέχει την πίεση.

Δεύτερο: Οι πιθανότητες θανάτου αυξάνουν όσο οι ασθενείς απομακρύνονται από το κέντρο. Η θνητότητα ήταν 35% μεγαλύτερη στην Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα. Κατά 40% μεγαλύτερη στα περιφερειακά νοσοκομεία. Μεγαλύτερη στις αγροτικές από ότι στις αστικές περιοχές. Η κατανομή των ανθρώπινων και υλικών πόρων του συστήματος είναι απαράδεκτα άδικη.

Τρίτο: Όσοι έχουν την ατυχία να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ποσοστό θνητότητας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι 87%. Αναμενόμενο. Η μελέτη αφορά διασωληνώσεις και θανάτους από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 6 Μαΐου 2021 και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scandinavian Journal of Public Health.

Είναι σαφές ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρα ούτε καταλαβαίνει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Δυστυχώς αντί να αμβλύνει τις συνέπειές της λειτουργεί ως επιταχυντής, περνά από μόνη της κάτω από τον πήχη που η ίδια βάζει. Η κυβέρνηση μας οδηγεί σε αδιέξοδα και ανατροφοδοτούμενες κρίσεις. Η χώρα μπορεί και αξίζει καλύτερα, η κυβέρνηση έχει αδιέξοδα, η χώρα όχι.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης, σήμερα, μπορεί να φαίνεται πρόωρη, όμως τώρα είναι η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να αναζητήσουν λύσεις, συναινέσεις και συγκλίσεις.

Η χώρα το έχει ανάγκη, οι πολίτες αγωνιούν, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ