Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Παναγιώτης Μανούρης: Η Νέα Ιωνία μπορεί να γίνει Έξυπνη, Σύγχρονη και Ανταγωνιστική πόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου η παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και Τεχνοκράτες σε θέματα ψηφιακής πολιτικής Έξυπνων πόλεων μελέτησαν τα δεδομένα της Νέας Ιωνίας και παρουσίασαν ευέλικτους τρόπους, που θα βοηθήσουν την πόλη να κάνει το αναγκαίο «άλμα ανάπτυξης» στην σύγχρονη ανταγωνιστική πραγματικότητα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου που σε σύντομο χρόνο κατάφερε να μετατρέψει την πόλη του σε πρότυπο Ψηφιακό κέντρο.
«Σύγχρονη κι Έξυπνη πόλη είναι εκείνη που δεν δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους της. Αντίθετα, ακόμη κι εν μέσω κρίσης, ψάχνει διαρκώς τρόπους να κάνει το αυτονόητο: να υπηρετεί τους ανθρώπους της και τις ανάγκες τους» είπε ο κ. Παπαστεργίου και ευχήθηκε να καταφέρει και η Νέα Ιωνία να ανταπεξέλθει σ’ αυτό τον ρόλο γρήγορα. «Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, οι ζωές μας αλλάζουν και θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Την πρώτη ομιλία με θέμα «Έξυπνη πόλη και το άλμα ανάπτυξης που χρειάζεται η Νέα Ιωνία ο επί σειρά ετών υπεύθυνος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Ελλάδας με υψηλό επίπεδο σπουδών σε πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και αυτοματισμούς Δρ. Γιάννης Κανάβας, που έχει συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις φάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημόσιου τομέα, από το Α΄ΚΠΣ, το Β’ ΚΠΣ (Πρόγραμμα Κλεισθένης), το Γ’ ΚΠΣ (Κοινωνία της Πληροφορίας) και το ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση). Αφού παρέθεσε τα δεδομένα που συνέλεξε από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη σε επίπεδο τεχνολογικής σύγκλησης με άλλους δήμους κατέληξε στο συμπέρασμα πως δυστυχώς η «φαντασία δεν προηγείται εδώ της Επιστήμης και αυτό φτιάχνει μία προβληματική καθημερινότητα για τον δημότη». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου υπάρχουν ακόμη εγγραφές και αναφορές στην … Υπερνομαρχία Αττικής, γεγονός που δείχνει τον βαθμό επικαιροποίησης των δεδομένων και το αντανακλαστικό ενημέρωσης.
Ο κ. Κανάβας παρέθεσε μία σειρά εργαλείων και δράσεων που θα μπορούσαν άμεσα να βελτιώσουν την όψη της Νέας Ιωνίας, αντλώντας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα και επενδυτικούς πόρους ευρύτερων συμπράξεων.
Εξηγώντας τέλος τα μετρήσιμα πλέον μεγέθη που καθιστούν αναγκαία την μεταβολή μίας πόλης σε Έξυπνη και Σύγχρονη, είπε πως μόνο έτσι πλέον βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Ακολούθησε η ομιλία του Δρος Ευθύμιου Μπακογιάννη, Πολεοδόμου – Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού Ε.Μ.Π. με μακρά εμπειρία σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και βιώσιμης κινητικότητας, που διδάσκει στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Θέμα της ήταν «Έξυπνη πόλη και βιώσιμη κινητικότητα- Τι μπορεί να γίνει στη Νέα Ιωνία».

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται στις μετακινήσεις μας, στις συνήθειες μας στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και στον τρόπο που η πόλη θα λειτουργεί χωρίς να επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον και τους ανθρώπους της. Ανέπτυξε τους νέους τρόπους που σχεδιάζονται διεθνώς πλέον οι συγκοινωνιακές δομές και το πώς η Νέα Ιωνία μπορεί να αποφύγει τον κυκλοφοριακό φόρτο, ώστε το εμπορικό της κέντρο να αναπτυχθεί και να γίνει φιλικό στους ανθρώπους που ζουν κοντά σ’ αυτό ή το επιλέγουν ως επισκέπτες.
Η τρίτη ομιλία αναπτύχθηκε από τον Δρα Στέφανο Λιτσαρδόπουλο, πτυχιούχο Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο του UMIST στο Manchester, που από το 2004 βρίσκεται κοντά στους Δήμους για θέματα υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων.
Ο τίτλος της ήταν «Μειώνοντας το χάσμα Δήμου-Δημότη, μέσω σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων» και στη διάρκειά της αναφέρθηκαν οι πολλαπλές δυνατότητες που διαθέτουν οι σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες, που χρησιμοποιούν οι Δήμοι για να εκμηδενίσουν το χρόνο αντίδρασης στα αιτήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο ομιλητής εξήγησε επίσης πως χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ακριβώς επειδή ο τρόπος σκέψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύει συνειδητά την μηχανοργάνωση των Δήμων και την αλληλεπίδρασή τους με τους κατοίκους τους. Εστιάζοντας στην πρώτη σε χρήση πλατφόρμα της Novoville, που σχεδίασε μία ομάδα νέων Ελλήνων επιστημόνων και σήμερα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, είπε πως είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που κινητοποιεί τον πολίτη και τον κάνει συμμέτοχο της τοπικής πραγματικότητας. Παράλληλα όμως κινητοποιεί και τις υπηρεσίες των Δήμων και τις ωθεί να αντιδρούν άμεσα στα αιτήματα και να τα επιλύουν σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.

Ο τέταρτος ειδικός επιστήμονας σε θέματα Ψηφιακής πολιτικής που πήρε το λόγο ήταν ο Δρ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες των Αποφάσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του διεθνούς διπλώματος Global e-Management (GeM) Certificate σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με μακρά ερευνητική θητεία στον Τομέα Πληροφορικής (εργαστήριο Μικροηλεκτρονικής) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην οργάνωση και υλοποίηση μεγάλων έργων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο του Διαδικτύου, των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (e-Services) και του e-Government (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση) καθώς και στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων/Έργων. Ο κ. Παρασκευόπουλος ειδικεύεται στο στρατηγικό και τεχνολογικό σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων αστικού εξοπλισμού με στόχο το μετασχηματισμό των πόλεων σε Έξυπνες Πόλεις.
Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Στρατηγικός Σχεδιασμός & Καινοτόμα Συστήματα Έξυπνης Πόλης” και στη διάρκειά της έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, που δέχεται ακόμη αιτήσεις και χρηματοδοτεί στο ακέραιο δράσεις που βοηθούν τους δήμους να στηρίξουν με τηλεματικές εφαρμογές το εμπόριο και την τοπική επιχειρηματικότητα. Ο ομιλητής έδειξε σε διαφάνειες τις πλέον «έξυπνες εφαρμογές» που σχεδιάστηκαν για να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο, όπως τα ψηφιακά δέντρα με ηλιακούς συλλέκτες, που αυξάνουν σε όλη την Ευρώπη πλέον την επισκεψιμότητα πόλεων κατά 3.500 ανθρώπους, σε όποιο σημείο εγκαθίστανται. «Τα ψηφιακά δέντρα, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, διαθέτουν εξελιγμένους αισθητήρες, δωρεάν Wi-Fi και τρόπους φόρτισης κινητών και tablets, που προσελκύουν άμεσα επισκέπτες. Φανταστείτε ένα από αυτά στο κέντρο της πόλης σας».
Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης συνόψισε στην ομιλία του ο Υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: Αυτή τη Νέα Ιωνία οραματιζόμαστε! Μία σύγχρονη πόλη που μας αξίζει. Και επενδύοντας στοχευμένα στην τεχνογνωσία θα την φτιάξουμε. Γιατί εμείς Ξέρουμε, Θέλουμε και Μπορούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ