Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: «Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της» [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Προειδοποίηση ισχυρής αντίδρασης απηύθυνε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στην κυβέρνηση της Τουρκίας στην περίπτωση που οξύνει τις προκλήσεις και επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδια για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει στάση απλού παρατηρητή και πως αν χρειαστεί «θα δείξουμε τα δόντια μας».

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή χωρίς ωστόσο να επεκταθεί καθώς δήλωσε ότι δεν είναι ο «καθ’ ύλην αρμόδιος».

Νωρίτερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η Αγκυρα απεργάζεται σχέδια πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει πιο εντατικά την εξωτερική της πολιτική.

«Κόκκινη γραμμή» για τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το σχέδιο της Τουρκίας να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη ανακηρύσσοντας μονομερώς νέες περιοχές για «έρευνες και γεωτρήσεις» οδηγεί την ελληνική πλευρά να μιλήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές της.

Την ίδια στιγμή Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες τάσσονται ανοικτά υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιπλοκών που δημιουργεί μίλησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις» επισήμανε ο κ. Φάνον.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία είναι σημαντική χώρα που πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση και ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Σημαντική παρέμβαση έκανε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται» επισήμανε ως προειδοποιητικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει οδηγίες σε ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας να ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους ευρωπαίους εταίρους για την επιθετική ενέργεια της Άγκυρας που επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πέτσας για τουρκικές προκλήσεις: Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα ο Στέλιος Πέτσας είπε  ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι οι προκλήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί θα θέλει να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του του συμβούλου εθνικής ασφάλεια  Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι «αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία», είπε ότι «σε μια περίπτωση είναι μέσα στο βασικό τρίπτυχο που λέμε πάντα, έχουμε πάντα το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπου το ό,τι χρειαστεί, περιλαμβάνει τα πάντα».

«Ποτέ δεν έχουμε εφησυχάσει μετά τα γεγονότα στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανησυχία να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, λέγοντας «έχει ειπωθεί αυτή η απειλή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Προετοιμαζόμαστε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ