Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο πόλεμος άρχισε: Το οπλοστάσιο του Μητσοτάκη και το σκληρό ροκ Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Μπαρούτι» θυμίζει το πολιτικό τοπίο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2023.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν καθημερινά στα ύψη και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι δύο «μονομάχοι» ετοιμάζονται για «πόλεμο», προκειμένου να αναδειχτούν νικητές στην κάλπη.

Το κυβερνών κόμμα διαθέτει δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η αναμέτρηση των εκλογών θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο αρχηγοί κατεβαίνουν στην αρένα με διαφορετικά «όπλα», αλλά με έναν κοινό στόχο, που είναι η επικράτηση στη μεσαία τάξη, η οποία με την ψήφο της δίνει σχεδόν πάντα τη νίκη στις εκλογές.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς θα γίνει σαφές ποιο από τα μοντέλα διακυβέρνησης που προτείνουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι ελκυστικότερο στους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτωπα πάντως είναι πολλά από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια έως τις παρακολουθήσεις και τα εθνικά και το μόνο βέβαιο είναι πως το παραμικρό λάθος είναι ικανό να πυροδοτήσει μεγάλες ανατροπές.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένοι να πάνε σε στρατηγική δύο γύρων, καθώς οι πρώτες κάλπες, λόγω της απλής αναλογικής δεν θα βγάλουν κυβέρνηση.

 

Εμπιστοσύνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να θέτει διλήμματα μέσω των οποίων εκτιμά, ότι θα καταφέρει να πείσει την κοινωνία να του δώσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία για να υλοποιήσει το έργο του.

Στόχος του δείχνει να είναι η θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα της χώρας και το κυρίαρχο δίλημμα που θέτει έχει σχέση με το εάν οι πολίτες εμπιστεύονται τον ίδιο ή τον κ. Τσίπρα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Θωράκιση

Στο οπλοστάσιο του βρίσκονται τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση με στόχο τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι παρά τις δυσκολίες η οικονομία υπεραποδίδει και επισημαίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και για νέα μέτρα στήριξης, στην  περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του με την διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο χαρακτηρίζοντας εφικτό το στόχο του 37%-38% στις δεύτερες εκλογές, ώστε η ΝΔ να κερδίσει και πάλι την αυτοδυναμία.

 

Σύγκριση

Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο τη σύγκριση ανάμεσα στα πεπραγμένα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε στη θετική πορεία ή να γυρίσουμε πίσω», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, για να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

«Γαλάζια» στελέχη λένε με νόημα ότι πρέπει να μπει φρένο στη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο ή την αποχή της πρώτης Κυριακής προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ.

«Κάθε ψήφος μετράει. Να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία. Και τη χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία επειδή ακριβώς η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού.

 

Ανατροπή

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί και στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να εισηγείται επίσπευση των διαδικασιών τόσο για τους υποψήφιους όσο και για το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται έτοιμος για σκληρό ροκ και φιλοδοξεί ότι παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. θα ανατρέψει το κλίμα κόβοντας πρώτος το νήμα την Κυριακή των εκλογών.

Το σκληρό ροκ στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας θα επικεντρωθεί στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έρχεται στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει.

«Ως ένοχος δεν έχει απαντήσεις και κρύβεται. Σχεδιάζει τη διαφυγή του μέσω των εκλογών πριν αρχίσει να κλείνει ασφυκτικά ο κλοιός των αποκαλύψεων», είπε στη κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και Πολιτικού Σχεδιασμού.

Το σκληρό ροκ του κ. Τσίπρα θα αφορά επίσης την ενεργειακή κρίση που χτυπά για τα καλά της χώρας, κάνοντας λόγο για πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο συχνά θα κάνει λόγο για λεηλασία των δημόσιων ταμείων και για «Πάτσηδες» σε μια προσπάθεια να αναδείξει το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματός του έναντι της Ν.Δ..

 

Λύτρωση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η λέξη ελπίδα θα είναι κυρίαρχη στον πολιτικό λόγο του κ. Τσίπρα, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη της μεσαίας τάξης και των νέων ψηφοφόρων.

Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «λύτρωση» την κάλπη του 2023, με τη φράση, «εάν ο κ. Μητσοτάκη ‘μυρίζει εκλογές’, η κοινωνία μυρίζει ελπίδα για αλλαγή», για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Στην Κουμουνδούρου η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει κρίση και θα δώσει λύση, για να απαλλαγεί από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Εκτιμούν δε, ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στην πρώτη Κυριακή.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ