Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο “πήχης” Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

*Νέες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα

*Ο φόβος για διαρροές προς τα δεξιά

*Ο στόχος της πολιτικής σταθερότητας

*Νέα δεδομένα με την επιστολική ψήφο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα κομματικά επιτελεία για τη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμός και τις νέες πολιτικές ισορροπίες στη χώρα.

Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσέρχονται στη μάχη με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στις εθνικές εκλογές του 2023.

Το κυβερνών κόμμα διατηρεί ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μαστίζεται από εσωκομματικά προβλήματα και το ΠΑΣΟΚ, αδυνατεί να εκφράσει το κενό στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω των σημαντικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, όπως ο γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς το μείζον θέμα της ακρίβειας, που αποτελεί τον εφιάλτη των νοικοκυριών, γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι κατά τους οποίους η μάχη της ευρωκάλπης είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι μήνες που ακολουθούν είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και η διαχείριση που θα γίνει από την κυβέρνηση, θα δείξει το εάν μπορεί να διατηρήσει το μεγάλο προβάδισμα που απέκτησε στις εθνικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι.

Επιστολική ψήφος

Κρίσιμος παράγοντας ως προς το τελικό αποτέλεσμα, είναι και η επιστολική ψήφος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, με στόχο να μπει ένα φρένο στο πολύ μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Πρόκειται για μια νέα και κυρίως πρωτόγνωρη διαδικασία, με αποτέλεσμα ουδείς να είναι σε θέση να πει ακόμη με βεβαιότητα ποιο κόμμα θα βγει κερδισμένο, καθώς είναι πολύ πιθανό να ανέβει ο αριθμός αυτών που θα πάρουν μέρος στις εκλογές.

Η στόχευση Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στη μάχη της ευρωκάλπης, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ανοίξει τον πρώτο κύκλο των περιοδειών του, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού θα ενταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και ιδίως αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ινδία, με στόχο να αναδείξει την πρόταση της Ν.Δ. στην κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να “οργώσει” την Ελλάδα, όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές προκειμένου να επιβεβαιώσει την ηγεμονία της Ν.Δ. και του ίδιου έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

“Γαλάζιοι” βουλευτές και στελέχη τονίζουν ότι είναι διπλή η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές:

1. Διατήρηση πολιτικής σταθερότητας: Μια νέα μεγάλη νίκη της Ν.Δ. θα δείξει στην πράξη ότι οι πολίτες θέλουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει αρχίσει η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

2. Δυνατή φωνή στις Βρυξέλλες: Ο πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμα ότι η χώρα έχει ανάγκη από ευρωβουλευτές που θα έχουν δυνατή ευρωπαϊκή φωνή στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. ως ευρωπαϊκό κόμμα, πρέπει να εκλέξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών.

Καθαρή νίκη της Ν.Δ.

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο έχουν αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς για το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και όπως τονίζουν ο πήχης είναι μια καθαρή νίκη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Για την ώρα πάντως αποφεύγουν τα νούμερα, αν και φαίνεται μάλλον δύσκολο το “κοντέρ” να δείξει τον αριθμό “4” μπροστά όπως έγινε στην κάλπη του Ιουλίου, λόγω του πολιτικού κόστους που έχουν πολλές κυβερνητικές αποφάσεις.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η Ν.Δ. έχει έρθει σε ρήξη με παραδοσιακά δικά της ακροατήρια, κάτι φαίνεται από το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και τις αναταράξεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θέλει να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά της Ν.Δ. και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα

“Αντίπαλος μας τα προβλήματα”

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να δώσει μια νέα σημαντική ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εμφανιστεί με αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Η απάντηση που δίνουν “γαλάζια” στελέχη είναι αρνητική, με δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα της κοινωνία

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη έκπληξη, εάν καταφέρει ο κ. Κασσελάκης, να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ίδιο ποσοστό με αυτό που πήρε στις εθνικές εκλογές.

Σημειώνουν μάλιστα ότι η θύελλα που προκάλεσε η πρόταση για αλλαγή στο όνομα του κόμματος, καθιστούν σαφές ότι πολύ δύσκολα, θα βάλει φρένο στην εσωστρέφεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, “γαλάζια” στελέχη τονίζουν ότι μικρή σημασία έχει ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και εξηγούν ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μικρή δυναμική στην κοινωνία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ