Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Κ. Καλογράνης στο Χ-τύπο: “Συνέδριο – ξεκίνημα για την αυτόνομη είσοδο μας στη Βουλή”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος σε μία αποκλειστική συνέντευξη για το 2ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος στις 10 και 11 Ιουλίου

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ένα νέο σχετικά πράσινο κόμμα, το οποίο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξέλεξε μία σειρά από Περιφερειακούς και Δημοτικούς συμβούλους. Στις γερμανικές εκλογές στηρίζουν με πάθος την υποψήφια των πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποργκ.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, μεταξύ άλλων, μας εξηγεί τι θα αλλάξει σε Ελλάδα και Ευρώπη αν η επόμενη καγκελάριος στη Γερμανία είναι πράσινη…

Αναλυτικά, η συνέντευξη του συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη έχει ως εξής:

Ως συμπρόεδρος στο Πράσινο Κίνημα, και όντας υποστηριχτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, κ. Καλογράνη, να υποθέσουμε ότι κάνετε αγώνα και υπέρ του Γερμανικού Πράσινου Κόμματος για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Σαφέστατα. Ήδη οι Έλληνες που είναι μέλη του Πράσινου Κινήματος και μένουν στη Γερμανία, έχουν οργανωθεί στα κατά τόπους κρατίδια, για την προεκλογική μάχη. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, όχι μόνο για εμάς στο Πράσινο Κίνημα, αλλά για την Ελλάδα γενικότερα.

 

Τι θα αλλάξει στην Ελλάδα, αν η Καγκελάριος στη Γερμανία είναι η Πράσινη Ανναλένα Μπέρμπογκ;

Θα αλλάξουν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας. Πρώτα από όλα οι Πράσινοι έβαλαν πρόσφατα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι άμεσα πρέπει να επιστραφεί το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Επίσης είναι το κόμμα στη Γερμανία, που πιέζει να σταματήσει η εξοπλιστική ενίσχυση της Τουρκίας από τη Γερμανία, καταγγέλλοντας την ισλαμοφασιστική συμπεριφορά του Ερντογάν. Παράλληλα, θα πιέσουμε από κοινού να μην προχωρήσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, το οποίο εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή, για τη χώρα μας και για τον τουρισμό μας. Σε όλα αυτά και σε άλλα πολλά, μέχρι σήμερα, η Χριστιανοδημοκρατική διακυβέρνηση της Μέρκελ, δεν είναι ιδιαίτερα φιλική για την Ελλάδα. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, είναι ευλογία, να γίνει η Ανναλένα Μπέρμποργκ καγκελάριος, και καλώ όλους τους Έλληνες που είναι στη Γερμανία να αγωνιστούν για την «πράσινη» επικράτηση.

 

Τι θα αλλάξει στην Ευρώπη αν πάρουν τα ηνία στη Γερμανία οι Πράσινοι;

Πρώτα από όλα θα σταματήσει η φιλοσοφία των σκληρών μέτρων λιτότητας, στην ευρωζώνη. Θα αλλάξει όλη η συμπεριφορά απέναντι στον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις. Εξάλλου οι Πράσινοι είχαν δώσει δείγματα γραφής και στο παρελθόν. Η μετά Μέρκελ εποχή, είναι αντινεοφιλελεύθερη και πράσινη σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση Μπάιντεν. Και αυτή την φιλοσοφία διοίκησης δεν μπορούν να την εξυπηρετήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης, δείχνουν παρωχημένοι σε ιδέες και προτάγματα. Το πράσινο κύμα, δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη και έρχονται μία σειρά από αλλαγές σε ζητήματα, όπως τα κοινά αγαθά, τα δημόσια αγαθά, αλλά και το πράσινο επιχειρείν. Θεωρώ ότι θα ανοίξει και η συζήτηση για την δημοκρατική ενδυνάμωση των θεσμών της Ε.Ε. και θα δρομολογηθούν εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Ποια είναι η διαφορά του Πράσινου Κινήματος με τα άλλα οικολογικά κόμματα στην Ελλάδα;

Εμείς δεν είμαστε μόνο περιβαλλοντιστές, δηλαδή δεν σταματά η αναφορά μας στο να φυτεύουμε ένα δέντρο. Επίσης δεν είμαστε αριστεροί και δεν έχουμε ταυτιστεί με την αριστερά όπως οι άλλοι οικολογικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Το σύνθημα μας είναι «ούτε με τους αριστερούς ούτε με τους… άριστους. Πάμε Πράσινα και Αυτοδύναμα». Έχουμε ένα συγκροτημένο, εναλλακτικό , τεχνοκρατικά δομημένο οικονομικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά είναι ο οδικός χάρτης για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθει η ευημερία στους πολίτες. Για παράδειγμα, εμείς υποστηρίζουμε ότι στο ΑΕΠ δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο οικονομικοί δείκτες, αλλά και δείκτες ευημερίας. Διότι δεν έχει καμία αξία για εμάς να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Επίσης εμείς δεν ποινικοποιούμε το επιχειρείν, όπως οι άλλοι οικολογικοί σχηματισμοί. Πιστεύουμε όμως, ότι θα πρέπει να αυξηθεί στην ελληνική οικονομία το Πράσινο Επιχειρείν, σε όλες τις εκφάνσεις του. Φυσικά στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

 

Είναι δηλαδή και θέμα προσώπων η καταβαράθρωση του πράσινου χώρου στην Ελλάδα;

Πάντα παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Το πρόβλημα με τα παλαιά κόμματα της οικολογίας στην Ελλάδα, είναι ότι τα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο σε ιστορικά κρίσιμες εποχές, ήταν αριστεροί και όχι πράσινοι. Έτσι, ταυτίστηκαν με συγκεκριμένες αριστερές κατευθύνσεις, απομονώθηκαν πολιτικά και περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά. Κοιτάξτε, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε σχέση και να έχουμε κοινή πολιτική διαδρομή με κάποιους που λένε για παράδειγμα ότι δεν υπήρξε γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Και μάλιστα να καταγγέλλουν εμένα σε ευρωπαίους πράσινους (οι οποίοι φυσικά γελούσαν) επειδή αγωνίζομαι για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Εμείς είμαστε Πράσινοι, έχουμε τα χαρακτηριστικά του Κινήματος για αυτό και λεγόμαστε Πράσινο Κίνημα. Έχουμε δημιουργήσει μία πλατιά κοινωνική συμμαχία όπου χωρούν όλοι, αρκεί να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες μας και μέσα σε αυτές υπάρχει και η πατριωτική οπτική. Απορρίπτουμε μόνο τα άκρα και τις ακραίες θέσεις και συμπεριφορές, ακριβώς επειδή δεν συνάδουν με τον ιδεολογικοπολιτικό πυρήνα μας. Έχουμε, λοιπόν, βασικές, δομικές ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές με τα άλλα παρηκμασμένα κόμματα της οικολογίας και το κυριότερο, έχουμε πρότερο πολιτικό έντιμο βίο.

 

Ναι, αλλά στην Περιφέρεια Αττικής η παράταξής σας συνεργάστηκε με τον κ. Πατούλη…

Στις προηγούμενες εκλογές, μία σειρά από γεγονότα, μεταξύ των οποίων και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δικό μου, μας ώθησαν και αποφασίσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι κατεβάσαμε δικές μας παρατάξεις σε Αττική και Θεσσαλία, όπου εκλέξαμε δύο και έναν περιφερειακούς συμβούλους αντίστοιχα. Εκλέξαμε μία περιφερειακή σύμβουλο στην Πελοπόννησο, σε ψηφοδέλτιο συνεργασίας και μία σειρά από δημοτικούς συμβούλους σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική, μετά τις εκλογές, όπως προέβλεπε ο νόμος της απλής αναλογικής, κάναμε προγραμματική σύμπραξη 13 σημείων με την παράταξη του κ. Πατούλη. Και παρά το γεγονός ότι, ο κ. Πατούλης εξέλεξε 38 περιφερειακούς συμβούλους και εμείς δύο, έχουμε μία έντιμη σχέση και μία καλή συνεργασία. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά περισσότερα από όσα μας αναλογούν με βάση το ποσοστό που λάβαμε. Και σχεδιάζονται ακόμα περισσότερα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται αμέσως μετά την πανδημία. Εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, άρα και υπέρ των συνεργασιών σε προγραμματική βάση. Το «πράσινο» αποτύπωμα της περιφερειακής μας παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ- Πράσινη Περιφέρεια» είναι έντονο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την κοινωνία.

 

Τι θα κάνετε στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Ο προγραμματισμός, είναι να κατέβουμε αυτόνομα. Ήδη έρχεται καθημερινά στο Πράσινο Κίνημα, πολύς κόσμος που είναι απογοητευμένος από τα παραδοσιακά κόμματα και βλέπουν την «πράσινη» οπτική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στις 10-11 Ιουλίου έχουμε το τακτικό μας συνέδριο, όπου θα ανανεωθούν τα όργανα του κόμματος και θα σηματοδοτήσουμε την έναρξη του αγώνα να μπούμε στο κοινοβούλιο. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι «πράσινες» θέσεις και απόψεις να εκφραστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και το Πράσινο Κίνημα θα είναι εκεί σε αυτό το ιστορικό ραντεβού…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ