Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές

Ο Κώστας Ζαχαριάδης στο Χ-τύπο: “Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και υπ. Βουλευτή στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών

Τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των πολιτών του Βορείου Τομέα Αθηνών που χρήσουν λύσης αποτυπώνει ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και υπ. Βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην εφημερίδα μας για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ίδιος αποκαλύπτει τους τομείς στους οποίους θα ρίξει το βάρος του σε περίπτωση επανεκλογής του και στέλνει μήνυμα στους πολίτες του Βορείου Τομέα, ενώ παράλληλα δηλώνει σίγουρος για νίκη του κόμματος και θεωρεί πως ήρθε η ώρα να ληφθεί υπόψη σοβαρά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

Κύριε Ζαχαριάδη, από την επαφή σας με τους πολίτες, ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, ποια είναι τα θέματα που τους αφορούν περισσότερο;

Η καθημερινότητα, η ακρίβεια και η ποιότητα ζωής. Οι ατελείωτες ώρες μέσα στο ΙΧ, κακή ποιότητα ζωής και κακή καθημερινότητα σε μια περιοχή, που γενικώς θεωρείται προνομιούχα σε σύγκριση με τις άλλες συνοικίες της χώρας, χωρίς, αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εδώ μεγάλες δυσκολίες. Η περιοχή πάσχει από κακές υποδομές συγκοινωνιών και μεταφορών, από οριζόντια διασύνδεση όμορων προαστίων. Αξίζουμε μια καλύτερη καθημερινότητα και αυτό θα το πετύχουμε αν πάρουμε παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα ισχυρό, κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα παιδείας, και από μια διαφορετική αρχιτεκτονική στην αγορά ενέργειας. Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας.

Αν επανεκλεγείτε βουλευτής, ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος σας;

Κάθε πολίτης ζει τη δική του δύσκολη καθημερινότητα και με βάση αυτή θα αποφασίσει. Την αδικία δεν την αντέχει και δεν την ανέχεται κανείς, ούτε ο αριστερός ούτε ο δεξιός ούτε ο κεντρώος. Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είμαστε ξεκάθαροι. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη και τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Θέλουμε μια πατρίδα που να μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις, που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε μια Ελλάδα δίκαιη, με πραγματικά ενεργούς δημοκρατικούς θεσμούς και με σύγχρονη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Θέλουμε και θα παλέψουμε το σύνθημά μας για «Δικαιοσύνη Παντού» να γίνει εφαρμοσμένη πολιτική.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

Όλοι βλέπουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αποτυγχάνει διαρκώς και το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα να αποτελέσει αφετηρία για τη χώρα και τους πολίτες. Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από το 2008 έως σήμερα βρισκόμαστε συνεχώς μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις, που μας δοκιμάζουν. Όμως, μετά από πολλές δυσκολίες κατορθώσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας. Τα μεγάλα ερωτήματα, όμως, είναι: Πώς προχωράμε σε αυτόν τον ρευστό και δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο; Θα επενδύσουμε σε δημόσιες υποδομές και κοινωνικές πολιτικές, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις του μέλλοντος; Θα μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, ώστε να είναι πιο κοντά στον πολίτη; Θα μειώσουμε τις ανισότητες; Θα μιλήσουμε επιτέλους για μια κοινωνία συμπεριληπτική σε όλες τις πτυχές της;

Γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν καταφέρνει να καρπωθεί την φθορά της κυβέρνησης;

Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Δεν ξέρω πώς θα αποτυπώνονται τα ποσοστά στις δημοκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως, ξέρω πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την ημέρα των εκλογών όλες και όλοι θα κριθούμε για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία μας, δημοκόποι, αναλυτές, πολιτικοί, όλες και όλοι. Δεν ψηφίζουν, όμως ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε οι αναλύσεις, ψηφίζουν οι πολίτες και αυτοί θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Τι σας χωρίζει και τι σας ενώνει με το ΠΑΣΟΚ; Μπορείτε και πρέπει να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας;

Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα. Η προγραμματική βάση είναι οι κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου 2019-2023, το πρόγραμμα και οι κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων στην προοδευτική πολιτική οικογένεια της ΕΕ.

Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την Κυριακή των εκλογών;

Γιατί ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Έχουμε την εμπειρία και ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα, έξω από τον μνημονιακό κορσέ. Για παράδειγμα, το πρόγραμμά μας για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους βρήκε μεγάλη απήχηση. Ακόμα και κάποιοι καλοπροαίρετοι πολιτικοί αντίπαλοι παραδέχθηκαν ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης για το πιο σημαντικό ίσως θέμα της χώρας. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές. Με πρόγραμμα, επεξεργασίες και συγκεκριμένες θέσεις. Οι πολίτες μάς παρακολουθούν και γι’ αυτό λέμε «όχι» στις κοκορομαχίες, «όχι» στους τοξικούς καυγάδες στα τηλεπαραθύρα, και λέμε ένα αποφασιστικό «ναι» στις προτάσεις και τα επιχειρήματα.

Ποιο είναι το μήνυμα, που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Βόρειας Αθήνας, των οποίων ζητάτε την ψήφο;

Θέλω να ζητήσω δύο πράγματα. Πρώτον, να πάνε, και να παρασύρουν και άλλους να πάνε, στην κάλπη. Η συμμετοχή αλλάζει το αποτέλεσμα, να μην αφήσουν κανέναν να αποφασίσει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. Δεύτερον, να ψηφίσουν με την καρδιά τους και το μυαλό τους, να αφήσουν στο περιθώριο τον θόρυβο, την τοξικότητα, την ένταση και την νευρικότητα, που διάφοροι καλλιεργούν τεχνηέντως, να ψηφίσουν με χαμόγελο, γιατί έρχονται καλύτερες μέρες. Στο χέρι τους είναι. Έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ