Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

«Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι σε οικονομικό τέλμα»

Δημοσιεύθηκε

στις


Με μαύρα χρώματα περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Αμαρουσίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, κ. Λευτέρης Μαγιάκης στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ισολογισμό του 2013.
Η τοποθέτησή του κ. Μαγιάκη είχε ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου πριν από την τοποθέτησή μου να επιβραβεύσω τις προσπάθειες της Οικονομικής Δ/σης του Δήμου, του κ. Δ/ντή και των συνεργατών του που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατορθώνουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους με άψογο επαγγελματισμό.  Συντηρούν και ανυψώνουν το κύρος της δημόσιας διοίκησης που τόσο ισοπεδωτικά βάλλεται στην εποχή της μνημονιακής κατεδάφισης κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος. Τον ίδιο επαγγελματισμό και πληρότητα διακρίνουμε και στην έκθεση της ορκωτού λογιστού κ. Αικ. Μαλαβάζου. Η ίδια δεν κρύβει την ανησυχία της «για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δήμου στις νέες συνθήκες», παρόλο που δεν αποφεύγει τον πειρασμό να διατυπώσει και πολιτική κρίση για την αντιμετώπιση της (σελ. 66) προτείνοντας επικαιροποίηση του «Προγράμματος Αποκατάστασης της Οικονομικής λειτουργίας 2011».

Η παράταξη μας διαφωνεί με τις πολιτικές αυτού του Προγράμματος που επιβλήθηκαν από το Παρατηρητήριο και στην ουσία καταργούν την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και επιβάλλουν μνημονιακής έμπνευσης πολιτικές στην ΤΑ.    Συζητάμε σήμερα τον Ισολογισμό του 2013 τουλάχιστον πέντε μήνες αργότερα από τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την πολιτική σκοπιμότητα που υποκρύπτει αυτή η καθυστέρηση, καθώς η έγκαιρη συζήτησή του, και μάλιστα πριν από τις εκλογές του Μαΐου, θα αποκάλυπτε στους δημότες μας τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, ακριβώς όπως αποτυπώνεται στον παρόντα Ισολογισμό και τα συνοδεύοντα αυτόν έγγραφα.
Στο 2013 είχαμε ζημιά χρήσης 3.4 εκ.€ μεγαλύτερη κατά 65% από το 2012, η οποία προστιθέμενη στα προηγούμενα ελλείμματα ανεβάζει το συνολικό έλλειμμα του Δήμου στα 82 εκ.€. Δικαιώνονται έτσι εν μέρει δημοσιεύματα του τύπου το Σεπτέμβρη του 2013 και όχι ο κ. Δήμαρχος που ισχυριζόταν ότι ο Δήμος είναι πλεονασματικός συγχέοντας, σκόπιμα κατά τη γνώμη μας, τη ζημιά χρήσης με τα χρηματικά διαθέσιμα.
Τα ίδια κεφάλαια του Δήμου παρά την αύξησή τους κατά 18, 8 εκ. € από τις επιχορηγήσεις του Υπ. Εσωτερικών για εξόφληση των ληξιπροθέσμων προς τρίτους και την ΕΥΔΑΠ είναι σχεδόν μηδενικά αν ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της έκθεσης που διαπιστώνουν:
– Υπερτιμημένα τα Γήπεδα και Οικόπεδα κατά 13,8εκ.€
– Αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 3,8εκ.€ από το λογ/μό «Λοιπά έξοδα εγκαταστάσεως»
– Αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 6,2εκ.€ από το λογ/μο «Κτίρια και τεχνικά έργα»
– Χαμηλό ποσό προβλέψεων μη είσπραξης οφειλών μόλις 25 εκ.€, όταν από σύνολο οφειλών προς το Δήμο 40.6 εκ.€, μόνο 5 εκ. € οφειλές χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά, αφού η ίδια η έκθεση παραδέχεται ότι «οικονομικά στοιχεία για τον οργανισμό εργασίας δεν τέθηκαν υπόψη μας» (σελ. 21) που όλοι βεβαίως γνωρίζουμε τα τεράστια χρέη του.
Καθώς επίσης και ότι το τελικό ποσό που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος από την εκκαθάριση των Δημοτικών επιχειρήσεων βάσει των νόμων 4071/12 αρθ.10 και 4170/13 αρθ. 77 κατά δήλωση των αρμοδίων του Δήμου δεν έχει προσδιοριστεί.
Κατά την εκτίμησή μας τα ποσά αυτά ανέρχονται σε δεκάδες εκ.€ και το κρύψιμο αυτών των οφειλών κάτω από το χαλί για προφανή παραταξιακά συμφέροντα αποκαλύπτει την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής.
Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα που διαπιστώνεται από τους ορκωτούς και που χρόνια καταγγέλουμε σε αυτή την αίθουσα είναι ότι ενώ ο Δήμος διέγραψε 15.5εκ.€ υποχρεώσεων «οι συγγενείς επιχειρήσεις δεν προέβησαν στις αντίστοιχες διαγραφές όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία για την επιβεβαίωση του υπολοίπου τους» (σελ. 38).

Και κάτι τελευταίο που έχει να κάνει με τη διαφάνεια στο Δήμο μας:
Οι ισολογισμοί των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων τέθηκαν υπόψη των ορκωτών ‒και σωστά‒ όμως αποκρύπτονται από το Δημοτικό Συμβούλιο παρόλο που επανειλημμένα το έχουμε ζητήσει σε αυτή την αίθουσα. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Η ίδια τακτική ακολουθείται και για τις διαγραφές των χρεών των Δημ. Επιχειρήσεων, των ΚΟΙΝΣΕΠ κοκ.
Η αλαζονεία είναι χαρακτηριστικό των διοικήσεων με καθεστωτική αντίληψη, δεν συνάδει με τη δημοκρατία και αργά ή γρήγορα οι φορείς της πληρώνουν ακριβό τίμημα.  
Η έκθεση της ορκωτού διαπιστώνει πλήθος δυσλειτουργιών και προτείνει αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισής τους. Πολλά από αυτά επαναλαμβάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη από τη διοίκηση.
Υπάρχουν προβλήματα για τα οποία δεν λαμβάνονται μέτρα για να εξυπηρετηθούν πολιτικές και παραταξιακές σκοπιμότητες όπως π.χ
– Η τελευταία απογραφή παγίων της περιουσίας του Δήμου έγινε το 2000(σ.11)
– Παραμένει σε εκκρεμμότητα η διαφορά με τη LAMDA ύψους 22εκ.€ με κίνδυνο παραγραφής των απαιτήσεων(σ.28)
– Δεν υπάρχει πρόσφατη φυσική απογραφή των καταστημάτων  και των κέντρων διασκέδασης(σ.45)
– Για 7 εμπορικές χρήσεις στο GOLDEN HALL δεν βεβαιώθηκε ποτέ το τέλος 2% και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το υπόγειο γκαράζ KRONOS PARKING AE το υποκατάστημα της EUROBANK, η διαχειρίστρια  ECE LAMDA HELLAS, καθώς και στο ΟΑΚΑ. (σ.49,50)
– Στα πρακτικά της επιτροπής παρακολούθησης της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ οι εργασίες δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται οι χώροι που πραγματοποιήθηκαν (και εδώ αδιαφάνεια)
Ταυτόχρονα υπάρχει πληθώρα υποδείξεων διαχειριστικών βελτιώσεων για τη μη υλοποίηση των οποίων φέρει ακέραια την ευθύνη η διοίκηση. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος όταν διοικεί ένα οργανισμό που οι ανεξάρτητοι ελεγκτές διατυπώνουν σωρεία παρατηρήσεων για τη λειτουργία του.  Όμως εδώ πρόκειται για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο υποβάθμισης της Τ.Α., κατάργησης της αυτοτέλειάς της, παράδοσης των υπηρεσιών της σε ιδιωτικά συμφέροντα, συρρίκνωσης της τοπικής δημοκρατίας σε τελευταία ανάλυση, το οποίο βέβαια γίνεται πολιτικά και πρακτικά αποδεκτό από τη διοίκηση Πατούλη. Αντί της οικονομικής και διοικητικής εξυγίανσης τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του Καλλικράτη, ο Δήμος είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ξεκίνησε και ο υπό συζήτηση Ισολογισμός αποτελεί τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα. Έξοδος από το σημερινό τέλμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονη τιμωρία των ενόχων που καταχρέωσαν το Δήμο. Το διατυμπανίζουμε από το 2007 όταν άλλοι προσπαθούσαν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης του Δήμου με καινούργιο δανεισμό ή επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων. Η παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των υποδομών της πόλης δεν αποτελεί λύση γιατί τα έσοδα θα είναι πενιχρά (βλ. Γκαράζ Ευτέρπης).  Ο πλούτος των δημοτών αντί να εισρέει στα ταμεία του Δήμου προς αναδιανομή στην πόλη, θα γεμίζει τις τσέπες των κρατικοδίαιτων «επενδυτών» μηδενικού ρίσκου.  Το δικό μας όραμα είναι στον αντίποδα της σημερινής εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο δημοκρατικό, συμμετοχικό, διαφανή, υπηρέτη του δημόσιου, περιβαλλοντικού και κοινωνικού συμφέροντος, επαρκώς στελεχωμένου, αποτελεσματικού και ποιοτικά αναβαθμισμένου.
Η σημερινή συζήτηση αποκαλύπτει σε όλο της το βάθος τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να την κρύβει πλέον από τους δημότες. Είναι απαραίτητο να διατυπώσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να το παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία χωρίς καθυστερήσεις με κύριο κριτήριο να μην πληρώσουν οι δημότες για δεύτερη φορά τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ