Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Ο Β. Γιαννακόπουλος στο Χ-τύπο: «Κάναμε πράξη όσα οι πολίτες προσδοκούσαν επί δεκαετίες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ξεδιπλώνει το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη και μας δίνει την είδηση ότι είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου να καθιερωθεί η κυκλοφοριακή αγωγή ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία όπως επιμόνως ζητά η Περιφέρεια Αττικής.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γιαννακόπουλου:

Κατά πόσο πιστεύετε ότι η πανδημία “βοήθησε” στην εξεύρεση τρόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των νέων τεχνολογιών;

Θεωρώ ότι υπήρξε ο καταλύτης ώστε να επιταχυνθεί και μάλιστα με αυξημένη ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπηρεσιών και λειτουργιών της κεντρικής διοίκησης και κατ’ επέκταση τη τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μετεξέλιξη αυτή έπρεπε να είχε ξεκινήσει προ πολλού από το κεντρικό κράτος, το οποίο νομοθετεί το πλαίσιο και τους κανόνες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη. Ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών για να πετύχουμε αποτελεσματική εξυπηρέτηση, χωρίς διαμεσολαβήσεις και φυσική παρουσία στα γκισέ των υπηρεσιών, έπρεπε να διασυνδεθούν και να γίνουν λειτουργικές σχεδόν όλες οι αυτόνομες τεχνολογικές εφαρμογές της κεντρικής διοίκησης. Η «επιδρομή» του κορωνοϊού αφύπνισε και επιτάχυνε τους ρυθμούς με αποτέλεσμα σήμερα το gov.gr να αποτελεί δυναμικό εργαλείο αποτελεσματικής εξυπηρέτησης.

Έως ότου η κεντρική κυβέρνηση αναλάβει δράση, ως Περιφερειακή Αρχή ποιες πρωτοβουλίες είχατε σχεδιάσει και υλοποιήσει;

Πριν την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, είχαμε σχεδιάσει, με τις εντολές του Περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, ένα πλέγμα ολοκληρωμένων προτάσεων ώστε να γίνει γρήγορη και χωρίς περιττή γραφειοκρατία η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τις προτάσεις καταθέσαμε στα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία τις υιοθέτησαν και σήμερα εφαρμόζονται στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας. Ταυτόχρονα, και, ανεξάρτητα από την πανδημία, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Θέσαμε σε λειτουργία ειδική υπηρεσία ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των ΚΕΠ μέσω των οποίων οι πολίτες υπέβαλαν αιτήματα, όπως η αντικατάσταση διπλωμάτων. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, στην οποία εντάχτηκαν όλα τα ΚΕΠ των Δήμων της Αττικής, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 35.000 συμπολίτες σε χρόνο που δεν ξεπερνά το επταήμερο, αντί 3 και 5 μηνών αναμονής όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Επιπλέον, 50 υπηρεσίες που αφορούν σε θέματα μεταφορών είχαν ενταχτεί στο σύστημα πολυκαναλικής εξυπηρέτησης της Περιφέρειας Αττικής (http://pattikis.gr) και σήμερα είναι διαθέσιμες μέσα από την ενιαία κεντρική ψηφιακή πύλη (http://gov.gr).

Με ένα κλικ από το σπίτι, χωρίς παρουσία στα «γκισέ» των υπηρεσιών

Πλέον γίνεται αυθημερόν η διεκπεραίωση αιτημάτων αντικατάστασης για άδειες οδήγησης και προσωρινής άδειας. Πως το καταφέρατε αυτό;

Η πρώτη μας πρόταση, προ εποχής κορωνοϊού, ήταν η νομοθέτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, η οποία υιοθετήθηκε αμελλητί. Η δυνατότητα, δηλαδή, να έχουν δικαίωμα οδήγησης την επομένη κιόλας ημέρα από την επιτυχή πρακτική εξέταση χιλιάδες νέοι και νέες οδηγοί. Όπως επίσης και όσοι οδηγοί αντικαθιστούν, ανανεώνουν ή επεκτείνουν το δίπλωμά τους. Αντιλαμβάνεστε πώς ήταν μια επαναστατική, επιτρέψτε μου τον όρο, αλλαγή που απάλλαξε οριστικά τους πολίτες από το βραχνά τόσο της πολύμηνης αναμονής, όσο και του γρηγορόσημου. Η επόμενη πρότασή μας ήταν η καθιέρωση της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας οχήματος. Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που ήθελαν να μεταβιβάσουν ή να προβούν σε οριστική διαγραφή του ΙΧ, απαλλάχτηκαν οριστικά από χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες, ιδιαίτερα εάν ο πωλητής είχε αποβιώσει ή η εταιρεία πώλησης είχε διαλυθεί. Ακολούθησε η ψηφιακή αντικατάσταση της άδειας οδήγησης. Με ένα κλικ, δηλαδή, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο πολίτης από το σπίτι ή το γραφείο να υποβάλει τη σχετική αίτηση, να καταθέτει ψηφιακά φωτογραφία και υπογραφή και το αίτημά του να εγκρίνεται και να διαβιβάζεται αυθημερόν και ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι απλά, γρήγορα, ανέξοδα, αποτελεσματικά κάναμε πράξη όσα επί δεκαετίες όλοι μας επιθυμούσαμε να γίνουν.

Ποιες άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σχεδιάζεται να εφαρμόσετε το επόμενο διάστημα. Τι να περιμένουν οι πολίτες;

Έχουμε προτείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αντικατάσταση διπλώματος να επεκταθεί άμεσα ώστε να δέχεται αιτήσεις και δικαιολογητικά τόσο για την αρχική έκδοση αδειών οδήγησης, όσο και για την επέκταση υφιστάμενων διπλωμάτων. Με την ψηφιοποίηση του δελτίου εκπαίδευσης – εξέτασης υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, εκτός από την γρήγορη εξυπηρέτηση θα αποτραπούν οριστικά και φαινόμενα πλαστογραφίας. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει να νομοθετηθεί η ταχυδρομική αποστολή των αδειών οδήγησης και να καταργηθεί η υποχρέωση του πολίτη να επιστρέφει την παλαιά – και χωρίς ισχύ πλέον- άδεια κατά την παραλαβή της νέας. Επίσης, η μεταβίβαση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης να γίνεται ηλεκτρονικά και από το σπίτι όπως αντιστοίχως συμβαίνει με τις μισθώσεις ακινήτων. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μαρία Κουρή. Τέλος, πολύ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός των εξετάσεων οδήγησης. Θα δώσουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε χιλιάδες υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς να προσδιορίζουν την επιθυμητή ημέρα και ώρα της θεωρητικής και πρακτικής τους εξέτασης. Άλλο ένα πρωτοποριακό εγχείρημα πρόκειται να γίνει πράξη με την ουσιαστική συμβολή της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γενικότερα, όσον αφορά στο τομέα αρμοδιότητάς σας ποια είναι η φιλοσοφία, η στρατηγική που έχετε σχεδιάσει και ακολουθείτε;

Ο τομέας των μεταφορών είναι ο «καθρέπτης» των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Οι Διευθύνσεις μας εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερα από 2.000 άτομα, αριθμός που σε ετήσια βάση μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο. Επιδίωξή μας είναι 7 στους 10 πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και από απόσταση. Αυτή την εντολή έχω από τον Περιφερειάρχη όταν μου ανέθεσε την ευθύνη του ευαίσθητου αυτού τομέα. Η στρατηγική μας, λοιπόν, εδράζεται στο τρίπτυχο αποτελεσματική εξυπηρέτηση, αδιάβλητες διαδικασίες, ασφαλείς μετακινήσεις. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις και παρεμβάσεις που επιταχύνουν το ψηφιακό μετασχηματισμό των Διευθύνσεων Μεταφορών, αίρουν γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις, ελαχιστοποιούν τη φυσική παρουσία στα «γκισέ» των υπηρεσιών, εξαλείφουν φαινόμενα διαφθοράς, βελτιώνουν το οδικό δίκτυο της Αττικής και ενισχύουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και οδική ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Σε ποιους τομείς σχεδιάζετε να ρίξετε το βάρος σας στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Στην ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με τα διπλώματα οδήγησης αλλά και σε δράσεις που αφορούν στην οδική ασφάλεια με στόχο η Αττική να αποτελέσει πρότυπο ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οδηγών. Για πρώτη φορά πρόκειται να υλοποιήσουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης ευπαθών ομάδων της Δυτικής Αττικής σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με το Δήμο Ασπροπύργου και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Για πρώτη φορά, επίσης, σχεδιάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε πόλεις της Αττικής ώστε να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από σχολεία, νοσοκομεία, χώρους άθλησης κ.ά. Επιλέξαμε, ως αφετηρία, την Αγία Παρασκευή, τα Βριλήσσια, τον Παπάγο, τον Χολαργό και το Χαλάνδρι, εξαιτίας των κυκλοφοριακών πιέσεων που δέχονται οι περιοχές αυτές από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες Μεσογείων, Κατεχάκη, Κλεισθένους, Αναπαύσεως.

Ηλεκτρονικά η αντικατάσταση διπλώματος και η μεταβίβαση οχήματος

Τελικά θα καθιερωθεί η κυκλοφοριακή αγωγή ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία όπως επιμόνως ζητά η Περιφέρεια Αττικής;

Ευελπιστώ πως πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να καθιερωθεί φέτος το Σεπτέμβριο. Με παρέμβαση του ίδιου του Περιφερειάρχη ζητάμε να καθιερωθεί υποχρεωτικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μάλιστα ως αυτοτελές μάθημα. Είναι επιλογή- μονόδρομος προκειμένου να καλλιεργηθεί μέσα στα σχολειά μας η σωστή οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση. Για να έχει πρακτική αξία το μάθημα προτείνουμε να υιοθετηθεί ο θεσμός των σχολικών βεβαιώσεων οδικής ασφάλειας και ο συνυπολογισμός τους κατά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Οφείλω να επισημάνω ότι μετά την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε, πριν τον κορωνοϊό, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, διαμορφώθηκαν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθιερώθηκαν εργαστήρια δεξιοτήτων, ενώ εντάχθηκαν περισσότερα γνωστικά αντικείμενα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών, τόσο στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, όσο και στο Ημερήσιο και Εσπερινό ΕΠΑ.Λ.

Ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις προτείνονται στην κεντρική κυβέρνηση

Επί διοίκησης Γ. Πατούλη η Περιφέρεια Αττικής ξεχώρισε στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Θα δοθούν επιπλέον χρήματα στον δικό σας τομέα;

Κανένα ευρώ χαμένο ή αναξιοποίητο. Όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, εγχώρια ή κοινοτικά, διεκδικούνται, αξιοποιούνται και κατευθύνονται για να στηρίξουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων της Αττικής. Είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή της διοίκησης του Γ. Πατούλη ώστε να υποστηριχτούν έργα και παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό είτε άμεσα, είτε έμμεσα χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο έργα που σχετίζονται με τις μεταφορές και στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και να ενισχύσουν τις ασφαλείς αστικές μετακινήσεις. Από τις αναπλάσεις γειτονιών και πλατειών, τις διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις οδών, τα αντιπλημμυρικά έργα, έως τη δημιουργία νέων χώρων άθλησης και αναψυχής ή την κατασκευή νηπιαγωγείων και σχολείων και γενικότερα έργων υποδομών σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Έχετε εξαιρετικά πλούσια αυτοδιοικητική διαδρομή και εμπειρία έχοντας διατελέσει δύο φορές δήμαρχος Αγίας Παρασκευής. Πόσο χρήσιμη είναι για τα τωρινά σας καθήκοντα και κατά πόσο υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τους δήμους στον τομέα αρμοδιότητάς σας;

Εξαιρετικά χρήσιμη και ιδιαίτερα δημιουργική. Πιστεύω ακράδαντα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο της σύνθεσης και της συνεργασίας χωρίς εγκλωβισμό σε κομματικές ταυτότητες και ταμπέλες. Τα προβλήματα υφίστανται, λύσεις υπάρχουν, ενώ νέες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένα αντιπλημμυρικό έργο σε μια γειτονιά, μια ασφαλτόστρωση ενός δρόμου ή μια ανάπλαση μιας περιοχής, οι συμπολίτες απαιτούν να γίνει ανεξάρτητα από πολιτικές αποχρώσεις. Συνεπώς η συνέργεια και η συνεργασία με τους δήμους επιβάλλεται και έτσι συνεχίζουμε μαζί με τον Περιφερειάρχη που έχει αποδείξει στην πράξη ότι αφουγκράζεται και υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ενδεικτικά θυμίζω ότι η Αγία Παρασκευή με την υπογραφή του Γ. Πατούλη πρόκειται να έχει, το 2023, ιδιόκτητο Δημαρχείο. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της υπογειοποίησης της λεωφόρου Μεσογείων, ενός εμβληματικού έργου που θα ενώσει την πόλη, μόλις η δημοτική αρχή καταθέσει ώριμη μελέτη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ