Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο «αόρατος εχθρός» είναι εδώ: Ο εφιάλτης του «Μπέργκαμο» και το φάντασμα της συγκυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί όλη η Ελλάδα λόγω των δραματικών εξελίξεων στο μέτωπο του κορονοϊού, που αφήνει βαθύ το αποτύπωμά της στην υγεία και την οικονομία.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που γίνεται σαφές από την απόφαση να κλείσουν ακόμη και τα δημοτικά, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού μεταξύ των παιδιών.
Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς μέτρα όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ίσως να μην είναι και τα τελευταία στον πόλεμο κατά του «αόρατου εχθρού».
Το ερώτημα που τίθεται έχει σχέση με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην περίπτωση που συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η διασπορά του ιού στην κοινότητα και δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι και η μάσκα είναι τα μόνα μέσα προστασίας, ουδείς είναι σε θέση να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη χώρα το προσεχές διάστημα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ακόμη και το εμβόλιο να έρθει άμεσα, δεν θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα, καθώς οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες.
Εάν μάλιστα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αρχίσει από τον Ιούνιο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης όπου οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.
Στην παρούσα φάση ο μεγάλος εφιάλτης δεν είναι άλλος από μια επανάληψη απίστευτών καταστάσεων που βίωσε και βιώνει η γειτονική μας Ιταλία, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη πριν από έξι μήνες, επιστρέφει για τα καλά και η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει καθημερινά.

Το Ε.Σ.Υ.
Εάν συμβεί κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα, τότε ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι άλλος από μια κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε οριακό σημείο.
Επιστήμονες κύρους, όπως είναι για παράδειγμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχουν κρούσει ουκ ολίγες φορές τον κώδωνα του κινδύνου.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά σε πρόσφατη συνέντευξή του, που αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος:

  • «Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας».
  • «Είμαστε κοντά στο να παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους σε δημόσιους χώρους».

Η συγκεκριμένη παρέμβαση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τους λόγους για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις τόσο για το  νυχτερινό lockdown όσο και για το κλείσιμο των σχολείων.
Ο υγειονομικός εφιάλτης είναι πλέον πολύ κοντά και το βέβαιο είναι ότι θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα,  στην περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα δεν περιοριστούν τουλάχιστον στα 500 σε ημερήσια βάση.

Η οικονομία
Ο υγειονομικός εφιάλτης είναι όμως η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η ανεργία  και η αναγκαστική αναστολή των συμβάσεων, είναι η νέα πραγματικότητα στην οικονομία, που είναι πολύ πιο δύσκολη και από την εποχή των μνημονίων.
Οι «ενέσεις» της κυβέρνησης αποσκοπούν στο να κρατήσουν όρθια την οικονομία, κάτι όμως που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ από τη στιγμή που όλοι αντιλαμβάνονται ότι «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν.
Οι πάντες πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο φτωχά των τελευταίων χρόνων και ότι η οικονομία χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μπορέσει να συνέλθει.

Πολιτική αβεβαιότητα
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, όπου οι ισορροπίες θα είναι από εδώ και στο εξής εξαιρετικά εύθραυστες.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν υπάρχουν τα αναγκαία περιθώρια για συναίνεση και συνεννόηση προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της.
Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι περιθώρια υπάρχουν,  με τον πρωθυπουργό να αποδέχεται προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως η αναστολή πλειστηριασμών και η ενίσχυση των αδύναμων πολιτών.
Ωστόσο, ζητούμενο είναι τι θα γίνει εάν συνεχιστεί η επέλαση του covid-19 και εάν υπάρχει διάθεση ακόμη και για συγκυβέρνηση, σενάριο όμως που για την ώρα τουλάχιστον θεωρείται ακραίο.
Ο πρωθυπουργός απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις του αφορούν σχέδιο σωτηρίας για τη χώρα και όχι συγκυβέρνησης.
Εάν και είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, το βέβαιο είναι ότι ο πόλεμος με τον «αόρατο εχθρό» στην οικονομία, ίσως χρειαστεί νέα και πιο σύγχρονα πολιτικά όπλα για να γίνει νικηφόρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ