Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Θα επικρατήσει η Δημοκρατία” – Οι προτεραιότητες που έθεσε στο Athens Democracy Forum

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Athens Democracy Forum στη Στοά του Αττάλου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι «είναι ευθύνη της γενιάς μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τη μάχη για τη Δημοκρατία».

Έκανε ιστορικές παραπομπές και συγκρίσεις, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όταν –όπως είπε– «ο αυταρχισμός εξαπέλυσε επίθεση στη Δημοκρατία». Σημείωσε ότι «οι Ελληνες τότε έδιναν τη μάχη για την ελευθερία τους – τώρα και πάλι, η Δημοκρατία δίνει μάχη επιβίωσης στην Ουκρανία».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει η Δημοκρατία», υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία για το ότι «οι τραγωδίες του παρελθόντος επαναλαμβάνονται».

«Η Δημοκρατία είναι μια υπόσχεση: Οι άνθρωποι είναι κυρίαρχοι του μέλλοντός τους. Αυτή είναι η ισχύς της, που την κάνει καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα», τόνισε και κατέληξε: «Όλοι δοκιμαζόμαστε σήμερα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Από εμάς εξαρτάται η αντοχή και η νίκη της Δημοκρατίας».

 

Οι τέσσερις προτεραιότητες

«Θέλω να θέσω τέσσερις προτεραιότητες», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν:

«1.    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, την παραπληροφόρηση που πολλές φορές χρηματοδοτείται από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος κατά της δημοκρατίας χρησιμοποιεί τέτοια όπλα. Γι’ αυτό ανακοίνωσα το νέο πακέτο ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αφού το κάνουμε για τις οικονομίες μας, γιατί να μην το κάνουμε και για την κουλτούρα μας;

2.    Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές απειλές και έχουμε αποδείξει ότι η δημοκρατία μας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Η πανδημία ήταν μια τέτοια κρίση. Ειπώθηκε ότι οι απολυταρχίες αποδίδουν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες και ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες. Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγους μήνες και ήδη οι φωνές αυτές έχουν σβήσει. Αγοράσαμε μαζί τα εμβόλια και διασφαλίσαμε ότι όλοι θα λάβουν τη δόση που τους αναλογεί. Έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες. Αντιδράσαμε αστραπιαία και στην εισβολή της Ρωσίας. Στηρίξαμε την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Οι δημοκρατίες είναι αποτελεσματικές όταν είναι ενωμένες.

3.     Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια απόπειρα αλλαγής της ιστορίας. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Συμβαίνει σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στρατιωτικά πραξικοπήματα ξεπηδούν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ένωσή μας πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε χώρα που παλεύει για την ελευθερία της.

4.     Θα  πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δημοκρατίες ανήκουν στις μελλοντικές γενικές. Για πολύ καιρό η ανθρωπότητα λειτουργούσε σαν να μην υπάρχει αύριο, σε βάρος των παιδιών μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να ανακτήσουν την πίστη τους στη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά μας, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις. Η δημοκρατία είναι μια υπόσχεση και οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε κυρίαρχοι του μέλλοντος και να αλλάζουμε την τροπή του όταν απαιτείται. Τα απολυταρχικά καθεστώτα κοιτούν πάντα πίσω, ώστε οι ισχυροί να παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δύναμή τους και οι λαοί να μένουν στάσιμοι σε ένα ατέρμονο παρελθόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ξέρω ότι περνάμε από μία δοκιμασία αυτή την περίοδο. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει.»

 

«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»

Η πρωινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και οι θεματικές στράφηκαν γύρω από την ασφάλεια. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση που αφορούσε την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς να ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, καθώς απέδωσε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη Δύση –ειδικά στις ΗΠΑ– για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφού υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν δεν μπλοφάρει», κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την πίεση των ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση πως μοναδικό εργαλείο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι η μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.

 

 

[Με πληροφορίες από Kathimerini.gr και tovima.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ