Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ομόφυλα ζευγάρια: Γιατί ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το νομοσχέδιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω του παίρνει ο πρωθυπουργός την υπόθεση με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις στη Ν.Δ. και αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι ανοίγει τον διάλογο και αρχίζει επιχείρηση πειθούς με στόχο να περάσει το νομοσχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που άπτεται προσωπικών και ιδεολογικών αντιλήψεων και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θέλει πορευτεί συντεταγμένα η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Το στοίχημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στην κοινωνία, κάτι που γίνεται σαφές από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στην έρευνα κοινής γνώμης της ALCO ένας στους δύο πολίτες (49%) λέει ότι διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 58% – 6 στους 10 δηλαδή-, μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός προχωράει σε λεπτές χειρουργικές κινήσεις, καθώς δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της παράταξης, που δεν συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτός είναι και ο λόγος που τον υποχρεώνει να πάρει πάνω του τη νομοθετική πρωτοβουλία τοποθετώντας μάλιστα στη θέση του εισηγητή του νομοσχεδίου, τον στενό του συνεργάτη, υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Οι αντιδράσεις πάντως έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και προέρχονται από την “δεξιά” πτέρυγα της Ν.Δ.

Ο πρώτος που άνοιξε το χορό ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησαν αρκετοί “γαλάζιοι” υπουργοί και βουλευτές.

Ενδεικτικές είναι οι εξής δηλώσεις:

-Μ. Βορίδης: “Οι θέσεις μου είναι απόψεις αρχών και δεν αλλάζουν. Η Εκκλησία μπορεί να έχει λόγο σε θέματα με έντονη ηθική διάσταση όπως αυτό”

-Θ. Πλεύρης: “Δεν ψηφίζω. Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφή της οικογένειας”

-Κ. Γκιουλέκας: “Δεν ψηφίζω την τεκνοθεσία, έχω ενστάσεις και επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο”

– Κ. Καραγκούνης: “Με ή χωρίς κομματική πειθαρχία, δεν θα ψηφίσω τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είμαι απέναντι στην τεκνοθεσία”

 

Τρέχουν οι διαδικασίες

Ο διάλογος για το νομοσχέδιο θα είναι πολυεπίπεδος σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να είναι αέναος, καθώς δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργός να σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικασίες θα “τρέξουν” προκειμένου να μη συνεχιστεί μια αδιέξοδη “πολυφωνία” με κάποιους να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν και άλλους να αμφιταλαντεύονται αμφισβητώντας την αναγκαιότητα των διατάξεων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή

Όπως γίνεται αντιληπτό ο κ. Μητσοτάκης  έχει αποφασίσει να έρθει στη Βουλή το συντομότερο δυνατό και να εξηγήσει ο ίδιος σε πρώτη φάση το γιατί πρέπει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

 

Το παρασκήνιο της απόφασης

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να “τρέξουν” οι διαδικασίες για το νομοσχέδιο ελήφθη στα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έκρινε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος και να “σέρνεται”, χωρίς να δίνονται σαφείς εξηγήσεις στους πολίτες για το νομοθετικό πλαίσιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η συνέντευξή του στην ΕΡΤ  με την οποία άνοιξε την αυλαία του δημοσίου διαλόγου .

Κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι από τη στιγμή που ο διάλογος έχει ξεκινήσει θα… κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και το σχέδιο νόμου θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, πιθανότατα ακόμη και στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

 

 Τα “ναι” και τα “όχι” του ν/σ

Η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου λέει “ναι” στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών  και την υιοθεσία, δικαίωμα άλλωστε που απορρέει αυτόματα από τον θεσμό του γάμου.

Ωστόσο, η ρύθμιση λέει “όχι” στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς εκτιμάται ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για αυτό το βήμα.

Μάλιστα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο γάμος επιτρέπεται, όπως και η υιοθεσία, η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας στα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει “αγκαλιαστεί” από όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αν και υπήρχαν εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να συμπεριληφθεί και η επίμαχη διάταξη για την παρένθετη μητέρα στο σχέδιο νόμου, ο κ. Μητσοτάκης είχε διαφορετική εκτίμηση

Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν έχει έρθει η ώρα για αυτό το βήμα, για το οποίο φέρεται να πιστεύει ότι θα γίνει όταν η κοινή γνώμη είναι περισσότερο ώριμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ