Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Οι ήρωες του πολέμου για την υγεία μας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον πόλεμο εναντίον του Covid-19, του αόρατου αλλά επικίνδυνου εχθρού, υπάρχουν θύματα. Περισσότεροι από 1000 Έλληνες έχουν χάσει τις ζωές τους, χτυπημένοι από την αρρώστια. Απώλειες σημειώνονται κι από τους εμπροσθοφύλακες σε αυτόν τον αγώνα. Γιατροί και νοσηλευτές πέφτουν την ώρα του καθήκοντος και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να τιμήσει τη μνήμη τους ενισχύοντας τις δομές υγείας και εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τους νόμους και τις διατάξεις που αφορούν την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία.

Ο πνευμονολόγος Αντώνης Χατζηγεωργίου, 42 ετών, πατέρας τριών παιδιών, είναι ένας από τους ήρωες των ημερών μας. Έπεσε νεκρός στη μάχη με τον κορωνοϊό για να σώσει συμπολίτες μας . Όσα ανάρτησε προ ημερών στον λογαριασμό του στο facebook αποτελούν πολύτιμα διδάγματα ζωής για όλους μας και απάντηση στους ανεύθυνους συνωμοσιολόγους που λένε ότι «ο κορωνοϊός δεν υπάρχει» ή ότι είναι «συνηθισμένος σαν την γρίπη». Έγραψε, λοιπόν, ο Αντώνης Χατζηγεωργίου:

«ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ. Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου. Ανέκαθεν δεν είχε. Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς. Αυτούς που έχουν τη γνώση. Και δεν τους γουστάρουνε όχι τώρα τελευταία αλλά ανέκαθεν. Δεν τους θέλουμε βρε αδερφέ. Μας χαλάνε τη ζαχαρένια μας, μας ζαλίζουν γενικώς ενώ είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως πέρα από την αφεντιά μας κανείς δεν φτουράει μια σε αυτόν τον κόσμο. […]

Όχι αδερφέ. Δεν στο παίζω έξυπνος. Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες[…] Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή. Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική. Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη. Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες. Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις, υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα. […] Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα. Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της».

Αυτό είναι το ήθος, η κατάρτιση και η πνευματικότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν τις δομές Υγείας του κράτους μας. Ο αγώνας που δίνουμε όλοι μαζί γίνεται από αυτούς, με αυτούς και για όλους μας. Αυτές τις θυσίες, όπως του Αντώνη Χατζηγεωργίου, πρέπει να τιμήσουμε τηρώντας στάση προσωπικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στην πανδημία.

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ