Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών: Ο Τσίπρας παίρνει τ’ όπλο του και κάνει στροφή στο Κέντρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένος για τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εκφράσει και τις μετριοπαθείς δυνάμεις του Κέντρου.

Συνομιλητές του λένε με νόημα ότι υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε κλείσει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα, αλλά η καραντίνα που επέβαλε ο κορονοϊός ανέτρεψε τον προγραμματισμό που είχε κάνει.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, πως εάν δεν υπήρχε η πανδημία, το συνέδριο θα είχε γίνει, ο κ. Τσίπρας θα είχε ξεφορτωθεί τα «βαρίδια» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε ένα μεγάλο βήμα για να γίνει πιο ελκυστικός στους ψηφοφόρους.
Με τα αν βέβαια δεν αλλάζει τίποτα και ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να στέλνει μηνύματα μέσω συνεντεύξεων που δίνει σε Μέσα Ενημέρωσης  και συναντήσεων που κάνει με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός αλλάζει, καθώς αντιλαμβάνεται ότι για να παίξει στα ίσια με τον Κ. Μητσοτάκη πρέπει να εμφανίσει νέα χαρακτηριστικά στον πολιτικό του λόγο.
Ο ίδιος γνωρίζει βέβαια ότι για να «χτίσει» το νέο κόμμα θα πρέπει πρώτα να γκρεμίσει τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει σύγκρουση με τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα συμφέροντα.
Συνομιλητές του, θυμίζουν δύο φράσεις που χρησιμοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του για να σημειώσουν, ότι πλησιάζει η ώρα για το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Οι φράσει αυτές είναι οι εξής:

  • «Το κόμμα δεν είναι μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων. Όποιος το πιστεύει αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τις κοινωνικές ανάγκες».
  • «Το κόμμα είναι ένα εργαλείο αγώνα, ένα επιτελείο μάχης, για την κοινωνική πλειοψηφία. Και οφείλει κάθε φορά, σε κάθε στιγμή, να προσαρμόζεται για να είναι αποτελεσματικό».

Το όχημα
Ο κ. Τσίπρας ειδικά με τη δεύτερη αποστροφή του αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτελεσματικός, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφράσει τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα του Κέντρου.
Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα του πρώην πρωθυπουργού είναι το άνοιγμα της Κουμουνδούρου στην κοινωνία, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ξανά ανταγωνιστικός και να επιστρέψει στην κοινωνία
Το όχημα για τη στροφή στο Κέντρο θα είναι η Προοδευτική Συμμαχία την οποία «χτίζει» εδώ και πολύ καιρό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ξεφύγει από τις εσωκομματικές μουρμούρες και αγκυλώσεις.

Μετριοπάθεια
Συνομιλητές του εξηγούν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση μετεξέλιξης σε ένα σοσιαλδημοκρατικό αριστερό κόμμα που θα δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να απευθύνεται με άλλους όρους στην κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η απόφασή του για πολύ χαμηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας όπου επέλεξε όπως χαρακτηριστικά είπε να «μην κουνήσει το δάκτυλο».
Ο κ. Τσίπρας χτίζει το προφίλ ενός μετριοπαθούς πολιτικού που γνωρίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, προκειμένου να μπορεί να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο πέραν της παραδοσιακής Αριστεράς.
Για την ώρα αποφεύγει τη ρήξη με τον σκληρό εσωκομματικό πυρήνα, αλλά στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές για τον ΣΥΡΙΖΑ του αύριο.
Μεταξύ αυτών είναι και ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος με τα συγχαρητήρια που έδωσε στον Σ. Τσιόδρα, έστειλε σαφές μήνυμα για την αντιπολίτευση που θα γίνεται.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Ξανθός «άδειασε» το σκληρό μπλοκ της Κουμουνδούρου που επιθυμεί πολύ σκληρή αντιπολίτευση ακόμη και στα υγειονομικά θέματα.

Οικονομία
Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση θα είναι σε οικονομία και εργασιακά, καθώς μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι είναι η ραχοκοκαλιά της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο προεδρικό μπλοκ μάλιστα τονίζουν ότι η δημοσκόπηση της Metron Analysis  έδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων έχει αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης στα δύο αυτά θέματα.

Το ΚΙΝΑΛ
Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την αλλαγή στον πολιτικό λόγο του  ΚΙΝ.ΑΛ. που δια της Φ. Γεννηματά ασκεί πλέον πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν η αλλαγή αυτή να φέρει σύντομα πιο κοντά τα δύο κόμματα, αν και αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι κλειστοί.

Από φθινόπωρο
Στο ερώτημα πότε ο κ. Τσίπρας θα πάρει τ’ όπλο του για το μεγάλο ξεκαθάρισμα, η απάντηση είναι μέσα στο φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, καθαρή εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες θα υπάρχει μέσα στον Ιούλιο, ενώ έχει αποκλειστεί για την ώρα το σενάριο για ψηφιακή σύγκληση του Συνεδρίου.
Από τον επόμενο μήνα, θα αρχίσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, μέσω των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να οικοδομήσει έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοικτό στην κοινωνία και μακριά από παιχνίδια μηχανισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ