Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Νέα αρχή ενόψει ΔΕΘ – Αλχημείες Τσίπρα με ανασχηματισμό την άλλη βδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο ξεκίνημα μέσω του ανασχηματισμού επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας για να μηδενίσει το κοντέρ και να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που είχε το διάγγελμα του πρωθυπουργού στην Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια, το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι βαρύ λόγω της τραγωδίας στο Μάτι.

Το Μαξίμου πάντως εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να δείξει η κυβέρνηση το κοινωνικό της πρόσωπο και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τα στρώματα του πληθυσμού που την έφεραν στην εξουσία.

Ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα είναι το εύρος των αλλαγών που θα γίνουν με στόχο να αποκτήσει η κυβέρνηση νέα ορμή και δυναμική και κυρίως να μη διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Οι αλλαγές αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας καθώς ήταν σαφές ότι:

-εάν γίνονταν έως την Κυριακή θα ακυρωνόταν το διάγγελμα του κ. Τσίπρα

-έπρεπε πρώτα να βρεθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και θα εμπνέει τον κομματικό μηχανισμό.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει για όσους θα φύγουν από την κυβέρνηση και συζητά για πρόσωπα που θα δώσουν την αίσθηση ότι είναι σε θέση να βοηθήσουν στο πολυπόθητο restart.

 

Τρεις είναι οι στόχοι με τις αλχημείες του ανασχηματισμού:

1. Προώθηση νέα γενιάς: Ο Αλέξης Τσίπρας ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει τη βούληση να κυβερνήσει με τη γενιά του. Αυτό στην πράξη ίσως να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να διαδραματίσουν ρόλο σε κυβερνητικά πόστα πρόσωπα από τον κομματικό μηχανισμό που διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

2. Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά: Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις δυνάμεις του Κέντρου και της σοσιαλδημοκρατία. Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς άλλωστε ήταν αυτός που μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας και του έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγει από τα επίπεδα του 3%-5%.

3. ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικά χαρακτηριστικά: Ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει ρόλο σε πρόσωπα που θα ενισχύουν τα προοδευτικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία του δίνουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

Εισηγήσεις

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του τελειώνει και ότι για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία πρέπει να βιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές προσώπων, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της Ν.Δ. προς της εξουσία.

Στο ερώτημα πάντως ποια είναι τα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα προς την κοινωνία, η απάντηση μόνον εύκολη δεν είναι.

Στελέχη του Μαξίμου επισημαίνουν ότι θα γίνει το άνοιγμα σε όμορους πολιτικούς χώρους, εξηγούν όμως ότι αναζητείται το εύρος τους.

«Πρόσωπα που θα εκφράσουν το άνοιγμα υπάρχουν στην Κεντροαριστερά, την Κεντροδεξιά και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά είναι λίγα», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό «παίζουν» έντονα ονόματα όπως του Γιάννη Ραγκούση, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου, αλλά επίσημη πρόταση δεν έχει γίνει.

 

Αμετακίνητοι

Στου υπουργούς που είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Κοτζιάς.

Ειδικά για τον πρώτο, υπάρχει η αναγνώριση από τους Θεσμούς ως προς τη συμβολή του για την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ θα ενισχυθεί ο ρόλος της κ. Αχτσιόγλου για να επιστρέψει στην κανονικότητα η αγορά εργασίας.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρούνται από το Μαξίμου βασικά εργαλεία για το κυβερνητικό come back

Ο κ. Τζανακόπουλος θεωρείται στρατιώτης για το Μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζει άριστα τις ισορροπίες, ενώ το Σκοπιανό υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να κρατήσει στη θέση του τον νυν υπουργό Εξωτερικών.

 

Άγνωστος Χ

Ο Πάνος Καμμένος θωρείται ο άγνωστος Χ του ανασχηματισμού, λόγω του ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα είναι καταιγιστικές, εάν στη γειτονική χώρα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να στηρίζουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, χωρίς να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

 

Οι στρατιώτες

Πρόσωπα με ιδιαίτερο κύρος θεωρούνται τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Το όνομα του κ. Σκουρλέτη μάλιστα παίζει έντονα για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς, καθώς πρέπει να βρεθεί ρόλος στον Π. Ρήγα.

Όσον αφορά στον κ. Παππά, ίσως αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων και γενικότερα της οικονομίας, στην περίπτωση που ο Γ. Δραγασάκης παραμείνει μόνον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

Τα…πουλέν

Μια σειρά στελεχών θεωρούν σημαντικά για το Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για τα πουλέν του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναβαθμιστούν.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Κ. Στρατής που είναι πιθανό να γίνει υπουργός Πολιτισμού από υφυπουργός και ο Χρ. Στάικος, που άφησε τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων.

Στα πρόσωπα που έχουν λόγο στο Μαξίμου ανήκει ο υφυπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος με ειδικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στα πουλέν του κ. Τσίπρα συγκαταλέγονται τόσο ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου που ίσως χρειαστεί να ράψουν υπουργικό κουστούμι.

 

Προς την έξοδο

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, την πόρτα της εξόδου θα δουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης μετά τον Νίκο Τόσκα, που πλήρωσε την τραγωδία στο Μάτι.

Στην κατηγορία αυτή φαίνεται να βρίσκονται η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ