Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Μπαμπούλας» δεξιάς και άλωση Κεντροαριστεράς

Δημοσιεύθηκε

στις

•ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
•Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
•ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ.

Στρατηγική με αιχμή του δόρατος τη Συμφωνία των Πρεσπών ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
H μετωπική σύγκρουση στη Βουλή σε συνδυασμό με τους κραδασμούς που προκαλεί στα μικρότερα κόμματα η ιστορική συμφωνία, αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων, στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Οι εχθροί του πρωθυπουργού πολλαπλασιάστηκαν και το βέβαιο είναι ότι θα επιχειρήσουν να τον αποδομήσουν, με όλα τα «όπλα» που τους απομένουν για να επιβιώσουν πολιτικά.
Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και οι μάχες που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, εάν το Μαξίμου θα πετύχει το μεγάλο του στόχο, που είναι να διαμορφώσει συνθήκες πολιτικού διπολισμού.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εάν κυριαρχήσει το δίλημμα «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του» ή «η Ν.Δ. και οι σύμμαχοί της», το κυβερνών κόμμα θα παίξει στα ίσα στις εκλογές με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Η… Δεξιά
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να επιτευχθεί με σκληρό ροκ απέναντι στη Ν.Δ. για να μαζέψει την ψαλίδα της δημοσκοπικής διαφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύει το λεγόμενο δεξιό… μπαμπούλα, με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι τυχόν επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για το κοινωνικό κράτος.
Πρώτος του στόχος είναι ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εμφανίζει ως τον πιο σκληρό εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα.
Εκτίμηση των επιτελών του Μαξίμου είναι ότι τα αντιδεξιά αντανακλαστικά θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ώθηση που χρειάζεται για να εμφανιστεί ως η μεγάλη προοδευτική παράταξη που γίνεται ανάχωμα στη Ν.Δ.
Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, αλλά στο Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στην πορεία ως τις εκλογές, οι πολίτες θα κατανοήσουν τις επιπτώσεις τυχόν επιστροφής της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση.

Η… άλωση
Ο νέος πολιτικός διπολισμός που επιχειρεί να επιβάλλει ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι περνάει μέσα από την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, που βρίσκεται σε φάση ανασύνθεσης.
Πρώτος στόχος του πρωθυπουργού είναι η άλωση του χώρου, στον οποίο παραδοσιακά πρωταγωνιστούσαν δυνάμεις του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ που σήμερα εκφράζεται μέσα από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Η αδυναμία της Φώφης Γεννηματά να εκφράσει τη δυναμική του χώρου, σε συνδυασμό με τα ανοίγματα του πρωθυπουργού στη σοσιαλδημοκρατία, αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς.
Κυβερνητικοί βουλευτές τονίζουν πώς όσο η κ. Γεννηματά κλείνει το μάτι προς τα δεξιά, τόσο ένα μεγάλο τμήμα της Κεντροαριστεράς, που δεν θέλει επιστροφή της Ν.Δ. θα μετακινείται προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, καθώς η ψήφος όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ή ως Κεντροαριστεροί κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων.
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. πάντως δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί κάτι που έγινε σαφές και με τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου και με την προκήρυξη συνεδρίου, αφού υπάρχει θέμα επιβίωσης της ιστορικής παράταξης.

Ο… απρόβλεπτος
Τα κυβερνητικά στελέχη ναι μεν αναγνωρίζουν ότι η μάχη των εκλογών θα κριθεί από το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά, έχουν όμως στραμμένο το βλέμμα τους και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος από τη στιγμή που εγκατέλειψε το υπουργείο Άμυνας δείχνει να έχει απασφαλίσει εξαπολύοντας φαρμακερά βέλη κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο πονοκέφαλος είναι κάτι παραπάνω από έντονός για το Μαξίμου, καθώς ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση αποστατών.
Ασφαλώς και η ρητορική του έχει ως στόχο τη συσπείρωση ψηφοφόρων του, αλλά το γεγονός ότι η σκληρή κριτική προέρχεται από έναν φίλο και σύμμαχο έως χθες, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.

Ανασχηματισμός
Mια από τις πρώτες κινήσεις που καλείται να κάνει ο πρωθυπουργός είναι η πλήρωση των κενών θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα που έχουν προκύψει λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ζητούμενο είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να κάνει ένα νέο συμβολικό άνοιγμα στην Κεντροαριστερά ή εάν θα δώσει έμφαση στην ανάδειξη της νέας γενιάς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Καθαρή απάντηση για το τι θα σηματοδοτεί ο μίνι ανασχηματισμός για την ώρα δεν υπάρχει, αλλά είναι βέβαιο ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού, θα εκδηλωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να περάσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα κρίσιμα νομοσχέδια (προστασία α’ κατοικίας, κατώτατος μισθός, 120 δόσεις), για να δείξει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Σ’ αυτή την περίπτωση και εάν όλα κυλήσουν ομαλά, είναι πολύ πιθανό να πάρει την απόφαση για εθνικές εκλογές τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι θα διεξαχθούν μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ