Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μητσοτάκης vs Τσίπρας: Μάχη μέχρι τέλους για την ηγεμονία στη μεσαία τάξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα για όλα ετοιμάζονται να τα παίξουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να κερδίσουν την ηγεμονία στη μεσαία τάξη, την επόμενη ημέρα της κρίσης του κορονοϊου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε την πρώτη γεύση των στρατηγικών του επιλογών με συνέντευξη που παραχώρησε στο Star και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».
Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, οι δύο αρχηγοί έδειξαν να γνωρίζουν  ότι το «παιχνίδι» παίζεται στο «Κέντρο» και όποιος καταφέρει να εκφράσει τους ψηφοφόρους του χώρου θα έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τα δύσκολα στην οικονομία θα φανούν μέσα στο φθινόπωρο και οι δύο αρχηγοί θέλουν από πολύ νωρίς να στείλουν το μήνυμα για το πώς θα πορευτούν.
Ο πολιτικός χρόνος άλλωστε έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πραγματικό και το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει στον αέρα την κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη στην παρούσα συγκυρία.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν έτοιμοι για μια μάχη μέχρι τέλους, που θα δείξει εάν οι εκλογές, όποτε και εάν γίνουν θα εξελιχθούν σε ντέρμπι.
Το μόνο βέβαιο έως τώρα είναι πως και οι δύο εμφανίζονται σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν και να υποσχεθούν προκειμένου η χώρα να βγει με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες από την πανδημία.
Ο Κ. Μητσοτάκης με την άνεση που του δίνει πλέον το πρωθυπουργικό του κουστούμι, ναι μεν απέκλεισε το σενάριο των πρόωρων εκλογών αλλά δεν θέλησε και να εξωραΐσει την πραγματικότητα. Προτίμησε να προσεγγίσει τη νέα συγκυρία με ρεαλισμό χωρίς να κρύβει ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο την επόμενη της πανδημίας είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία.
Άλλωστε άπαντες γνωρίζουν ότι η ανέλιξη του ίδιου και της Ν.Δ. στην εξουσία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες που ανέλαβε όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βάρος της ζημιάς
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στη μεσαία τάξη χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες και ανέλαβε δεσμεύσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα το αμέσως προσεχές διάστημα:

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εμφάνισε ως προτεραιότητες του:

  • τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών
  • τις φοροελαφρύνσεις και
  • τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τη δέσμευση που ανέλαβε ότι το κράτος και οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν το βάρος της ζημιάς που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού.
Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη μεσαία τάξη, η οποία ως επί το πλείστον σήκωσε το μεγάλος βάρος στην κρίση των μνημονίων και ζητά επιτακτικά πλέον μικρότερη φορολογία.

Συναίνεση
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπογράμμισε την ανάγκη για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Η φράση του «εάν υπάρχουν προτάσεις που είναι τεκμηριωμένες, θα είμαι ο πρώτος που θα έρθει να τις συζητήσει με την αντιπολίτευση», είναι ενδεικτική του μηνύματος που θέλησε να στείλει στη μεσαία τάξη.

Διορθώνει το λάθος
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας ναι μεν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για νεοφιλελεύθερο σχέδιο, αλλά η φρασεολογία επιβεβαίωσε τη στροφή προς τον αριστερό ρεαλισμό.
Το σχέδιο του για την οικονομία είχε πολύ λιγότερες παροχές και όπως έλεγαν στην Κουμουνδούρου ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι αναφορές του, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Αυτό άλλωστε ήταν και το μοιραίο λάθος που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα των εκλογών του 2019 και τώρα ο κ. Τσίπρας, θέλει να το διορθώσει για να ανακτήσει την ηγεμονία του στο μεσαίο χώρο.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξέρει ότι το στοίχημα θέλει και χρόνο και κόπο για να το κερδίσει και στο πλαίσιο αυτό εξηγείται και η ιδεολογική μετατόπιση που επιχειρεί προς την σοσιαλδημοκρατία.

Διαφορετικές γραμμές
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην πάει σε εκλογές, θα σφραγίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα τρέξει έως και την άνοιξη του 2021 με στόχο να ενισχυθούν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα που θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα.
Το Μαξίμου απορρίπτει την ιδέα δανεισμούς από τον ESM, εκτιμά ότι θα βρει χρήματα από τις επιχορηγήσεις της Ε.Ε. και τις αγορές και ευελπιστεί ότι το 2021 θα είναι χρονιά απογείωσης για την ελληνική οικονομία.
Στην Κουμουνδούρου, αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα και υποστηρίζουν ότι από τον Οκτώβριο, θα υπάρξει έκρηξη φτώχειας, με αύξηση της ανεργίας και των «λουκέτων» στα μαγαζιά.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τονίζουν, ότι τότε θα αρχίζει να αλλάζει και η ψυχολογία του κόσμου για την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στη μεσαία τάξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ