Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Μέτρα – ασπίδα στο κύμα ακρίβειας και φοροελαφρύνσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Την κυβερνητική οικονομική πολιτική για την επόμενη διετία, θα ξεδιπλώσει απόψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το κύμα ανατιμήσεων σε υπηρεσίες και βασικά αγαθά που έχει αρχίσει και στη χώρα μας λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των  προτεραιοτήτων του στον τομέα της οικονομίας αλλά και το πλέγμα μέτρων προστασίας από τις αυξήσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.
Βασικό όπλο του πρωθυπουργού στα μέτρα- ασπίδα απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που έφτασε στο β’ τρίμηνο του έτους στο 16,2%
Με αυτό ως δεδομένο μεγέθυνση της οικονομίας είναι για το α’ εξάμηνο του έτους στο 7%, γεγονός που δίνει στην κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο των ανατιμήσεων.
Η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021 βέβαια θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.
Το ζήτημα όμως είναι τυπικό, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για θεσμοθέτηση νέων ελαφρύνσεων, με στόχο να απορροφηθεί μέρος των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κόστος ενέργειας

Σε κάθε περίπτωση τα θετικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ αυξάνουν τα περιθώρια για αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στους καταναλωτές λόγω της αύξησης του πληθωρισμού με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα σχετίζονται με τις αυξήσεις στο κόστος  ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς όπως στους έμμεσους φόρους μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ  σε χαμηλά επίπεδα και το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ανακατεύθυνση μέρους των επιπλέον εσόδων από τα δικαιώματα των ρύπων προς τους προμηθευτές.
Με τον τρόπο αυτό, θα περάσει μόνο ένα μέρος από τις αυξήσεις των τιμών της χονδρικής στα τιμολόγια της λιανικής με κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ έως 800 εκατ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό των αυξήσεων που θα αποφασιστεί να απορροφηθούν.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αυξήσεις σε μεσαία και φτωχά νοικοκυριά.
Ως εναλλακτική έχει προταθεί η άμεση χρηματοδότηση οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα τιμολόγια του ηλεκτρικού στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις και για τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι αναμένεται να διατεθεί σε τιμή αυξημένη κατά 25-230% σε σύγκριση με πέρυσι και το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 73,2%.
Η πορεία των τιμών των δύο αυτών ενεργειακών προϊόντων θα καθορίσει και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να μην υπάρξει υπερβολική αύξηση για φέτος στο κόστος για τη θέρμανση.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση: Οι πυρκαγιές στοίχισαν στην κυβέρνηση – Παραμένει το προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Φορολογία

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις φορολογικές παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση και για το 2022 του «παγώματος» της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους.
Θα ανακοινώσει επίσης και την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει:

  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με τα κυβερνητικά στελέχη να υπενθυμίζουν την προεκλογική δέσμευση για δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

 

ΕΝΦΙΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναφερθεί σε μείωση ή ακόμη και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ -εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει-, που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 8%, ενώ το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.

Πολιτικό χρώμα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς θα έχει καθαρά πολιτικό χρώμα, καθώς τα μέτρα που θα ανακοινώσει αποτελούν άνοιγμα για τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα. Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη για σταθερότητα λόγω της κρίσης του κορονοϊού και θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ