Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μετωπική σύγκρουση: 4 ανατροπές μέσω του νέου εκλογικού νόμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα αλλά και μεγάλες ανατροπές στον πολιτικό χάρτη φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίζεται άμεσα από τη Βουλή και θα είναι εντός των επόμενων ημερών Νόμος του Κράτους.

Η επιμονή της κυβέρνησης στο μπόνους των 50 εδρών, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει αλλαγές στον πολιτικό χάρτη, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική & οι μεθεπόμενες με το σύστημα που θα ψηφίσει η σημερινή Βουλή.

Ας δούμε λοιπόν στην πράξη τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή:

  • Διπλές εκλογές: Θα γίνουν είτε εν ευθέτω χρόνω, είτε προς το τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατάει το «κλειδί» των εξελίξεων, καθώς θα κρίνει το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της, αλλά είναι σαφές ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους εκλογικούς συσχετισμούς. Στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός δείχνει να διαθέτει μέσω του εκλογικού νόμου ένα πολύ ισχυρό «όπλο», λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας δεν έχουν βρει ακόμη τα πατήματά τους στην άσκηση αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλο και άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη
  • Πολιτική ηγεμονία: Ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και Α. Τσίπρας, θα συγκρουστούν το προσεχές διάστημα, καθώς ο εκλογικός νόμος δείχνει τους δύο διαφορετικούς δρόμους που έχουν χαράξει. Ο πρώτος εκτιμά ότι η ισχυρή κυβέρνηση είναι βασική προϋπόθεση για να μην μπει η οικονομία και η χώρα γενικότερα σε περιπέτειες. Ο δεύτερος έχει δηλώσει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μέσω της απλής αναλογικής έχουν τη χρυσή ευκαιρία να συγκυβερνήσουν και να βάλουν τέλος στην ηγεμονία της «Δεξιάς». Όσοι γνωρίζουν λένε με νόημα ότι η σύγκρουση θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.
  • Επιβίωση ΚΙΝΑΛ: Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα μπορέσει να επιβιώσει το ΚΙΝΑΛ, στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τις διπλές κάλπες. Στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το οτιδήποτε, αλλά το γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά άλλαξε ρότα έναντι της Ν.Δ. για το θέμα αυτό, δείχνει ότι στη Χ. Τρικούπη γίνονται δεύτερες σκέψεις. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο «εχθρός» για το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στα «δεξιά» και πρέπει να υπάρξουν αναχώματα. Σε κάθε περίπτωση μια διπλή εκλογική αναμέτρηση ευνοεί τα κόμματα εξουσίας, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντοχές του ΚΙΝΑΛ θα φανούν στην πράξη και θα δοκιμαστούν στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης δεν είναι ικανοποιητικό.
  • Νέες συμμαχίες: Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν οι εκλογές με απλή αναλογική θα δώσουν τη δυνατότητα για νέες συμμαχίες στην πολιτική ζωή της χώρας. Πόσο εύκολο είναι για παράδειγμα να έρθουν πιο κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, ή η Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ. Καθαρή απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει λόγω του ότι ο κ. Μητσοτάκης δείχνει απόλυτος κυρίαρχος. Ουδείς όμως είναι σε θέση να περιγράψει το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον στην περίπτωση που υπάρχουν δραματικές εξελίξεις λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Μόνη η κυβέρνηση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση στη Βουλή για το νέο εκλογικό νόμο θα διεξαχθεί σε συνθήκες έντασης και η αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο».
Η συναίνεση που επιθυμούσε το Μαξίμου αποτελεί παρελθόν, όπως έγινε σαφές και από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Η μόνη στήριξη που μπορεί να βρει η κυβέρνηση είναι από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, χωρίς όμως και αυτή να θεωρείται δεδομένη εάν δεν υπάρξουν ανταλλάγματα.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της, αφού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αρνητική θα είναι η στάση του ΚΚΕ, όσο και του ΜέΡΑ25.

Κλιμακωτό μπόνους
Βασική αρχή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είναι το λεγόμενο κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%.
Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25%, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.
Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ